WoW!

Legenda lui Moş Nicolae. Povestea neştiută de majoritatea copiilor

Publicat: 04 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legenda lui Moş Nicolae. Povestea neştiută de majoritatea copiilor
Pe 6 decembrie este marcată, de fapt, ziua în care Sfântul Nicolae a murit

Odată ce începe Postul Crăciunului, ne gândim şi ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă. Bucurie mare pe copii! De ce? Pentru că pe 5 decembrie îşi pregătesc ghetuţele, iar pe 6 decembrie verifică să vadă ce cadouri au primit. Aşadar, e cazul să-ţi pregăteşti şi tu încălţămintea. Nu se ştie, poate că vei primi ceva ce-ţi doreai de mult timp. Dar, până vin darurile, hai să vedem care este legenda lui Moş Nicolae.

Cine este Moş Nicolae? Ei bine, vorbim despre un personaj preluat din calendarul creştin. Sfântul Nicolae, căci despre el este vorba, ajuns episcop de Myra, a fost un apărător al credinţei adevărate. Din secolul al XVI-lea e recunoscut drept sfânt. Aşadar, Moş Nicolae a existat trup şi suflet. El a murit pe 6 decembrie, în anul 352. Simbolizează credinţa, generozitatea şi bunătatea.

Legenda lui Moş Nicolae

Se spune că Nicolae s-a arătat iubitor faţă de oamenii săraci încă din copilărie. În şcoală a studiat Sfânta Scriptură. După ce a rămas orfan de ambii părinţi, şi-a folosit averea lăsată de aceştia pentru a-i ajuta pe cei neputincioşi, dar şi pentru a construi o biserică. La un moment dat a vrut să se călugărească, însă Dumnezeu a avut alte planuri cu el. De-a lungul vieţii a propovăduit învăţăturile Sfintei Scripturi şi i-a ajutat pe toţi care aveau nevoie, inclusiv pe cei bogaţi. Ajunsese să fie îndrăgit de locuitorii oraşului.

Se spune că legenda lui Moş Nicolae provine dintr-o întâmplare care l-a avut în prim-plan pe un tată văduv, cu trei fete. Familia era foarte săracă, iar tatăl se gândise să le dea pe fete pentru prostituţie. Auzind aşa ceva, Sfântul Nicolae s-a dus la miezul nopţii la om acasă şi, fără să trezească pe cineva, i-a pus la fereastră o pungă cu bani. A doua zi, omul s-a mirat foarte tare, pentru că, evident, nu ştia cine putea să-i ofere asemenea ajutor. I-a mulţumit lui Dumnezeu, iar apoi a folosit banii pentru a o mărita pe fata cea mare. La un timp după aceea îşi pusese în gând să o dea spre desfrâu pe fata mijlocie. Tot aşa, Sfântul Nicolae s-a dus în miez de noapte şi i-a dăruit încă o pungă cu bani. Cu banii aceştia, tatăl a căsătorit-o şi pe faţa a doua.

Primind încă un ajutor de la un binefăcător necunoscut, tatăl văduv şi-a pus în gând să pândească, pentru a vedea cine vine să-l ajute. Ca să nu fie descoperit, Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperişul casei şi a dat drumul punguţei cu bani pe horn. Aceasta a căzut într-un ciorap pus la uscat pe sobă. De aici şi tradiţia că cei mici îşi primesc cadourile în şosetele agăţate de şemineu ori în papuci.

Imediat, tatăl a descoperit cine este binefăcătorul sau, ba chiar au şi vorbit. La final, înainte de a pleca, Sfântul Nicolae l-a rugat să nu spună nimănui cine este, pentru a-i putea ajuta pe oameni în continuare.

Moş Nicolae e totuna cu Moş Crăciun?

Nu. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată nimănui şi nici nu mănâncă laptele şi prăjiturile lăsate de copii. Se zice că, atunci când îşi scutură barba deasă, pe pământ începe să ningă. Dacă Moş Crăciun aduce numai cadouri, Moş Nicolae lasă câte o nuieluşă de măr la copiii obraznici sau neascultători.

Adauga un comentariu