Destinatii montane

Legenda pesterii Poarta Zmeilor – FOTO

Publicat: 08 feb. 2012

Acest deal zace pe hotar intre comitatul Cluj, Alba inferioara si Bihor. Inlauntru se afla o sura numita “Sura zmeilor”.

In vechime, cine mai stie, era aci tara zmeilor. Mai erau si oameni pe pamant, dar credeti doara ca cuteaza careva sa se apropie de locuinta zmeilor? Doamne fereste! Tot mii de bucatele ar fi facut zmeii pe nenorocitul acela ce s-ar fi aratat pe acolo.

Cu zmeii nu era de glumit, ca doar ei mancau doar carne de om si cu sange de om se adapau dintr-o capatana de om. De aceea, nici nu mergea nime de bunavoie in apropierea locuintei lor.

Intr-o zi facura zmeii ospat mare, veselie aleasa, la care venira toti zmeii din jur si se ospatara.

Mai intai se jucara, apoi sa fi vazut ce joc? Colea, joc dracesc in sarite si tropotite ca si caii, si sarira si tropotira pana ramase locul ca aria surii, gol, plesuv, pe care nici in ziua de azi nu mai creste iarba.

Intr-un tarziu, veni si capetenia zmeilor, intr-un car cu doua roate, si asa veni de mandru si vanjos ca urmele rotilor li azi se mai vad pe acel deal stancos. Indata ce a sosit, el a condus ceata de zmei in pestera, unde-i asteptau mesele intinse, mese mari boieresti, cu mancari dracesti, afara gandeai ca ploua, atata bautura venea pe mese, bautura draceasca. Printre pahare incepura inchinarile, inchina unul,, apoi altu, intru cinstea capeteniei lor, in cinstea nevestei si copiilor lui, si, in fine, se ridica el, zmeul cel mai mare si zise:

Acela dintre voi e mai voinic, care va vorbi mai batjocoritor despre Dumnezeu!

Dumnezeu insa nu putu suferi atata batjocura de la spurcatii de zmei, trimise fulgere si traznete si pe toti ii prapadi. Oasele zmeilor si astazi se mai vad in pestera, semn ca Dumnezeu nu sufera hula si batjocura de la nimeni.

Si chiar in acea zi schimba Dumnezeu si sura zmeilor intr-o vatra de piatra. Asa se stinse puterea zmeilor! Aci inca se potriveste zicala: “fiecare pasare se mananca cu ciocul sau”.

Astazi pestera zmeilor este cea mai veche pestera din muntii Trascau cu o lungime de 125 m cu un portal (pod de piatra) la 15 m de gura pesterii.loading...

Adauga un comentariu