Secretele istoriei

Legenda regelui Arthur

Publicat: 20 nov. 2013
3
Nici un alt erou nu se bucura de o asemenea popularitate si un numar impresionant de povesti incarcate de romantism ca regele Arthur. Din legendele medievale aflam ca a fost crescut de vrajitorul Merlin si ca la varsta de 15 ani scoate din piatra sabia Excalibur, cea care il va legitima ca rege al Angliei. In cetatea Camelot domneste alaturi de cei 12 credinciosi si bravi cavaleri care vor ramane cunoscuti sub numele de Cavalerii Mesei Rotunde, scrie historia.ro.
De cand istoricul medieval Geoffrey de Monmouth il pomeneste in cronica sa din 1136 printre conducatorii insulei britanice, eroul a fost nelipsit din pleiada de povesti, legende, romane, piese de teatru si filme cu iz romantico-medieval. Dar exista pentru regele din Camelot un corespondent real? Daca ar fi trait cu adevarat, cel mai probabil ar fi fost un comandant militar. Istoricii au mai multi candidati in minte pentru aceasta identificare, samburele mitului care se va dezvolta simtitor pana astazi.
De exemplu ar putea fi vorba de un anume Riothamus, un razboinic din neamul britonilor care ar fi luptat alaturi de imparatul Anthemius in secolul al V-lea. Modele pentru viitorul personaj legendar gasim si in pielea comandantului Flavius Aetius, celtului romanizat Ambrosius Aurelianus sau Enniaun Girt. Dar parca numele sau aminteste mai degraba de ofiterul Lucius Artorius Castus, care ar fi servit armata romana din Britannia in secolul al II-lea. Astfel de indicii tin insa de taramul speculatiilor. Arheologia moderna inca nu a oferit un fundament istoric clar pentru neumuritoarea poveste a lui Arthur si a cavalerilor sai.  
Adauga un comentariu