Destinatii montane

Legenda: Turnul lui Butu

Publicat: 08 feb. 2012

In masivul Ceahlaului, intre alte multe si nenumarate stanci, se afla una foarte greu de urcat, cu numele de  ”Turnul lui Butu”.

In vremuri indepartate, cam pe timpul lui Alexandru cel Bun, or fi vreo 500 de ani – asa povesteste poporul – traia in oarecare Butu, roman viteaz   si ostas de frunte. Alexandru il alesese ca ginere al lui, logodindu-l cu fiica sa, Ana.

Ce se intampla insa? In aceasta vreme era razboi cumplit intre lesi si nemti si Alexandru, domnul Moldovei, trimise pe viitorul ginere, Butu, cu 500 de calareti ostasi, in ajutorul lesilor.

Dupa mai multe lupte crancene, Butu cade intr-o zi greu ranit sub zidurile unei cetati si-si da sufletul, fara sa mai poata vedea pe ai sai, nici pe Ana.

Trecu un timp pana ce sosi vestea la curtea lui Alexandru, veste trista si infioratoare, despre moartea vrednicului Butu. Jelenie mare, dar mai cu seama Ana, logodnica sa, nu-si mai contenea cu plansul caci ii jurase credinta de veci.

Intr-o zi, vreo jumatate de an dupa moartea lui Butu, o cheama pe Ana tatal ei, domnitorul Alexandru.

– Fiica mea, ce tot plangi? – ii zise el – s-a ispravit cu Butu; mortii cu mortii si viii cu viii. M-am gandit sa te logodesc cu boierul cutare.

Ana nici nu voia sa auda de toate astea; pentru ea s-a ispravit cu rostul vietii. Daca n-a fost sa fie cu Butu, apoi ce-i mai trebuie altu?

Alexandru nici nu voia s-o asculte si o logodi, fara vrerea ei, cu un boier mare.

Incepura a se face pregatirile pentru nunta, caci ziua pentru casatorie se apropia. Sarmana Ana, nici nu mai stia ce sa faca. Voia sa plece de acasa, dar era pazita si spionata vesnic.

Ce sa faca, ce sa dreaga? Soarta ei fu asa. Ziua nuntii se apropie si Ana chema in ajutorul ei pe una, Helga, vrajitoare mare si strasnica. Helga asta putea sa scoata pan si mortii din morminte si sa-i invie. Ana se invoi cu vrajitoarea sa, in noaptea nuntii, sa-i scoata din mormant logodnicul si sa-l aduca la dansa. Voia sa sperie pe mirele pe care nu-l vrea.

Ce face, ce drege, Helga se tine de cuvant. Cu farmece, cu boscorodeli, ea scoate din mormant pe Butu, de acolo de unde fusese ingropat, pe campul de batalie. Şi niciuna, nici doua, Butu soseste in camera Anei.

Butu o cuprinse si o saruta si indemna pe Ana sa vie cu el. Butu stia de toate ce se petrecusera cu Ana, in tot timpul de cand murise el.

Fata se lasa a fi ademenita de iubitul ei si porni cu dansul calare, pe un cal nazdravan, tot strigoi, ca asa vine povestea. Calul zbura, nici ca atingea pamantul si cum calul in goana ajunse la un loc unde era salasul dracilor, unde o fi fost nu se stie, o fi fost in locul asa numit “Piatra Turnului” sau “Piciorul dracului”. Calul se poticni si cat pe ce era sa ramaie locului. Ana facu ce facu, desnoda o cruciulita de la gat si o arunca jos, ca puterea dracilor se slabi imediat.

Calul zbura mai departe i cand ajunse pe munti si voia sa treaca piscul Ceahlaului, cocosii cantara, puterea lui Butu slabi si cu cal cu tot, dimpreuna cu Ana, cazu pe munti si se prefacura toti in stana de piatra, care e “Turnul lui Butu” de azi.

Localnicii povestesc ca de cate ori se urca pe Ceahlau, isi fac cruce, cand ajung in dreptul “Turnului lui Butu”.loading...

Adauga un comentariu