Stiri

Legenda Vulcanilor Noroiosi despre care putini stiu…

Publicat: 16 aug. 2018
14

Daca vrei sa faci o plimbare in judetul Buzau, iti recomandam sa nu treci cu vederea Vulcanii Noroiosi. De ce? Pentru ca sunt unici in Europa! Din pacate, prea putini oameni sunt intersati de istoria lor, insa acestia au o legenda interesanta. Sa pornim pe urmele Vulcanilor Noroiosi… Ei se gasesc la aproximativ 30 de km de Buzau, iar drumul este bun. In calatoria ta, te poti bucura si de peisajul care apare in drumul tau spre obiectivul final, asa ca stai cu ochii pe geam!

Ce sunt Vulcanii Noroiosi? Acestia sunt movile, sub forma de con, care s-au format prin eruptia gazelor naturale venite de la adancimi de peste 3000 de metri. In asociere cu panza freatica si cu stratul de pamant argilos, gazul transforma eruptiile in adevarate bai de namol pentru peste 25 de hectare de dealuri.

Peisajul este unic, iar la marginea acestei intinderi noroioase cresc doi arbusti interesanti si rari, declarati monumente naturale. Acesti arbusti sunt protejati de catina tepoasa. Si daca spuneam ca Vulcanii Noroiosi au o legenda, iata care este aceasta!
Aceste formatiuni vulcanice se gasesc in zona Buzaului de mii de ani, insa li s-a acordat o atentie mai mare incepand cu anul 1867, cand au fost descoperiti de un francez ce cauta petrol. Grigore Stefanescu, Grigore Cobalcescu sau Mircea Peaha au scris despre acestia ca vulcanii sunt cazanele cu smoala clocotita ale Necuratului. Legenda spune ca in urma cu 400 de ani, pe taramul unde se afla acum vulcanii noroiosi traia Doamna Neaga, sotia domnitorului Mihnea Turcitul. Aceasta locuia aici, dupa moartea sotului sau, impreuna cu cei patru copii ai sai, trei fete si un baiat.

Urgia s-a abatut insa asupra lor din momentul in care pe aceste meleaguri a navalit Balaurul blestemat care le parjolea toata agoniseala. Oamenii locului au venit si la Doamna Neaga pentru a se plange de napasta care a venit pe capul lor. Ea, femeie singura, nu avea cum sa-i ajute asa incat a apelat la fiul sau, Arbanasul si impreuna au invins balaurul, dar in urma au ramas acesti Vulcani Noroiosi.

Din loc in loc, apar mici ochiuri de namol din care tasnesc bule de argila si despre care se spune ca ar fi ranile Balaurului, iar tinutul acela cenusiu si crapat ar fi spinarea Fiarei.
Adauga un comentariu