Magazin

Leguma care poate face diferenta intre viata si moarte

Publicat: 09 oct. 2012
1

Un studiu realizat de cercetatori finlandezi releva faptul ca persoanele care consuma aceaste legume, bogate in licopina, un puternic antioxidant, prezinta mai putine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral, informeaza antena3.ro.

Conform studiului, persoanele care consuma rosii si au in sange un nivel ridicat de licopina prezinta cu 55% mai putine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 1.031 de barbati, cu varste cuprinse intre 46 si 65 de ani. Nivelul de licopina din sange a fost masurat la inceputul studiului, iar participantii au fost monitorizati, in medie, timp de 12 ani.

Dintre cei 258 de barbati cu nivelul cel mai scazut de licopina in sange, 25 au suferit un atac cerebral, fata de 11 din randul celor 259 de barbati cu nivelul cel mai ridicat de licopina in sange.

Oamenii de stiinta nu au luat in considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin si nici cele provocate de o hemoragie.

Studiul a aratat ca participantii care prezentau in sange cel mai inalt nivel de licopina aveau cu 59% mai putine riscuri de a suferi un atac cerebral din cauza unui cheag decat cei cu cel mai mic nivel de licopina in sange.

„Studiul vine sa sublinieze virtutile unui regim alimentar bogat in fructe si legume care poate diminua riscul de accident cerebral”, a declarat Jouni Karppi, cercetator al Universitatii din Finlanda.

Oamenii de stiinta au analizat si nivelurile de alti antioxidanti prezenti in sange – alfacaroten, betacaroten, alfatocoferol (o forma de vitamina E) si vitamina A (retinol) – insa nu au gasit nici o asociere intre nivelul acestora si diminuarea riscurilor de accident cerebral.





Adauga un comentariu