Boli si tratamente

Leguma care poate reduce nivelul colesterolului rau cu pana la 7 procente

Publicat: 22 nov. 2018
25

Alege telina cu tulpina care se rupe atunci cand o indoi. Frunzele ar trebui sa fie proaspete. Cand alegi telina, aminteste-ti ca are aroma mai multa cu cat culoarea este mai inchisa.

Telina este o alegere excelenta daca vrei sa ai grija de greutatea ta corporala. O tulpina mare contine 10 calorii! Deci adaug-o pe lista de cumparaturi pentru a te bucura de ea in salate, supe si gatita la tigaie. Ea reduce inflamatiile. Daca suferi de dureri de incheieturi, infectii pulmonare, astm sau acnee, consumul de telina va aduce atat de mult asteptata rezolvare.

Regleaza echilibrul PH-ului in corp, in acest fel protejandu-ne de probleme cauzate de o dieta prea acida. Telina ajuta la digestie: unii spun ca ea are gust de ”apa crocanta” si acest lucru este parte din motivul pentru care ea este atat de buna pentru sistemul dgestiv. Continutul mare de apa din telina, combinat cu fibrele insolubile din ea, o fac extrardinara pentru usurarea trecerii scaunului prin intestine. Nota: deoarece telina are proprietati diuretice si de curatare, persoanele cu diaree ar trebui sa o evite.

Contine sare ”buna”. Da, telina contine sodiu, insa sub alta forma decat cea de masa. Sarea din telina este organica, naturala si esentiala pentru sanatate. Are grija de ochii tai. O bucata mare de tulpina de telina ofera 5% din necesarul zilnic de Vitamina A, un grup de nutrienti ce protejeaza ochii si previne degenerarea vederii, cauzata de varsta.

Telina reduce colesterolul ”rau”. Exista o componenta in telina numita butilftalida, ce ii confera legumei aroma si mirosul. Insa aceasta nu face doar atat – compusul reduce si colesterolul rau. Un studiu efectuat de Chicago University si postat in the New York Times arata ca butilftalida din doar 4 tulpini de telina pe zi, poate reduce nivelul colesterolului rau (LDL) cu pana la 7 procente!

Reduce presiunea sangvina: un compus activ numit ftalida, din telina, s-a demonstrat ca imbunatateste sanatatea sistemului circulator. Ca atare, telina verde reduce tensiunea arteriala.

Poate sa iti imbunatateasca viata sexuala: potrivit declaratiilor Dr. Alan R. Hirsch, director al Smeel and Taste Treatment and Research Foundation, doi feromoni din telina – androstenon si androstenol – cresc nivelul de excitare. Ei sunt eliberati atunci cand mesteci tulpina de telina. Telina poate combate cancerul. Doua studii de la the University of Illinois au aratat ca flavonoidele puternice din telina, numite luteoline, inhiba cresterea celulelor canceroase, mai ales din pancreas. Un alt studiu sugereaza ca un consum regulat de telina incetineste in mod semnificativ formarea celulelor canceroase din sani.

Adauga un comentariu