Sanatate

Legume interzise în refluxul gastroesofagian. Află ce alte alimente nu ai voie să consumi

Publicat: 26 mai 2022
mai multe legume la un loc
Boala de reflux gastroesofagian este caracterizată de prezența arsurilor la stomac, cu sau fără regurgitare a conținutului gastric în cavitatea bucală.

Există mai multe legume interzise în refluxul gastroesofagian. Află care sunt acestea și ce alte alimente ar trebui să eviți, dacă te confrunți cu boala de reflux.

Boala de reflux gastroesofagian reprezintă afecțiune des întâlnită la majoritatea oamenilor. Aceasta apare la aproximativ 20% dintre adulți, dar și la sugari (în unele cazuri, chiar de la naștere). Boala se manifestă prin întoarcerea în esofag a acidului din stomac, din cauza funcționării incorecte a sfincterului esofagian inferior.

Boala de reflux gastroesofagian este caracterizată de prezența arsurilor la stomac, cu sau fără regurgitare a conținutului gastric în cavitatea bucală. Pentru a evita astfel de manifestări, este recomandat să stai departe de acele alimente care îți pot face rău.

Legume interzise în refluxul gastroesofagian

Dacă te confrunți cu boală de reflux gastroesofagian, evită să consumi ceapă, usturoi, ardei, vinete, hrean, legume gătite cu grăsimi animale sau cu sosuri pe bază de roșii. Aceste alimente nu fac decât să amplifice arsurile și să creeze mai mult disconfort. De exemplu, ceapa, chiar și cea verde, provoacă o reacție crescută a stomacului pentru digestie, fiind iute și intens aromată. Astfel, aceasta potențează refluxul gastroesofagian. Cu toate acestea, nu renunța complet la consumul de ceapă, deoarece este un aliment sănătos. Consumată ocazional și în cantități foarte mici, nu influențează negativ digestia.

Pe de altă parte, pacienților cu boală de reflux, le este recomandat să mănânce legume proaspete, conservate prin congelare, zarzavaturi și legume tinere (fasole verde, mazăre, dovlecei, spanac, salată verde), cartofi copți, fierți sau piure, gătite fără grăsimi.

ceapă verde pe un tocător de lemn
Ceapa, chiar și cea verde, provoacă o reacție crescută a stomacului pentru digestie, fiind iute și intens aromată.

Alimente interzise în refluxul gastroesofagian

Nu consuma cereale și făinoase cu grăsimi, lactate grase, ouă prăjite, fructe crude sau acre, carne grasă, condimente, murături și dulciuri, dacă suferi de boală de reflux gastroesofagian.

Cereale și făinoase cu grăsimi

Dacă ai arsuri gastrice, stai departe de cerealele cu conținut ridicat de grăsimi, cum sunt cornurile, biscuiții și produsele de patiserie cu creme grase.

Lactate grase

Nici lactatele grase nu sunt indicate celor cu boala de reflux. Printre acestea se numără laptele integral, laptele cu ciocolată, smântâna și iaurtul grase, brânzeturile fermentate și brânza topită.

Ouă prăjite

Nu te vei simți bine dacă vei consuma ouă prăjite sau fierte foarte tare, deoarece digestia poate fi îngreunată în cazul acestor alimente.

Fructe crude sau acre

Evită să consumi fructe crude, în special citrice (lămâi, portocale, grepfrut, mandarine), smochine, ananas, nuci, alune, migdale și semințe.

Carne grasă

Carnea grasă, prea condimentată, afumată, prăjită și foarte procesată, tinde să le facă rău celor cu arsuri gastrice. În această categorie se mai află și salamul, crenvurștii sau conservele de pește în ulei.

Condimente și sosuri picante

Condimentele și sosurile prea picante, care au în componență usturoi, ardei iute, hrean, piper negru, muștar sau boia sunt contraindicate pacienților cu boală de reflux.

Murături

În ciuda faptului că au bacterii bune, murăturile sunt acide și pot agrava ulcerul, generând dureri și disconfort.

Dulciuri

Interzise în boala de reflux sunt și prăjiturile cu aluaturi fragede și foietaj, prăjiturile cu cremă, cu fructe, cu rom, ciocolată, cacao, gogoșile, înghețata, gemul, dulceața, popcornul și chipsurile.

dulciuri colorate
Interzise în boala de reflux sunt și dulciurile.Adauga un comentariu