Diverse

Legumele, fructele si pestele reduc cu 50% riscul de a dezvolta boala Parkinson

Publicat: 23 ian. 2012

Un nou studiu arata ca o dieta mediteraneana (bogata în fructe, legume si peste) poate reduce cu 46% riscul de a suferi de boala Parkinson.

Cercetarea publicata în European Journal of Neurology sugereaza ca dieta joaca un rol important în prevenirea acestei afectiuni.

Desi nu este clar de ce anumite alimente au un efect protector, unele studii sugereaza ca boala Parkinson poate aparea atunci când celulele din corp trec printr-un proces distructiv denumit „stres oxidativ”. În cadrul acestuia, substantele daunatoare (care au patruns în corp din cauza unei diete nesanatoase) ataca celulele într-un mod similar celui în care rugina afecteaza caroseria unei masini.

Fructele, legumele si carnea de peste contin numeroase substante antioxidante, ajutând astfel la prevenirea acestui proces daunator.

Cercetatorii de la Universitatea Tokyo au studiat obiceiurile alimentare a 249 de pacienti diagnosticati recent cu Parkinson, comparând dieta acestora cu cea a 368 de voluntari sanatosi.

Oamenii de stiinta au împartit participantii la studiu în trei grupuri, în functie de dieta. Cei din grupul „dieta sanatoasa” consumau mai ales fructe proaspete, legume, peste, plante leguminoase (linte, fasole, mazare), ciuperci si alge. În dieta celor din grupul „dieta occidentala” predominau carnea rosie si alimentele bogate în grasimi de origine animala, iar dieta persoanelor din grupul „alimente usoare” era o combinatie a celorlalte doua stiluri de alimentatie.

Rezultatele cercetarii au aratat ca persoanele din grupul „dieta sanatoasa” – care consumau cea mai mare cantitate de plante si de peste – prezentau un risc cu 46% mai scazut de a suferi de Parkinson în comparatie cu persoanele cu o dieta saraca în plante si peste.

sursa: descopera.roloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit