Magazin

Legumele si fructele, risc pentru sanatate. Mare atentie la aceste lucruri

Publicat: 19 nov. 2018
1

Salata este populara printre persoanele care doresc sa-si mentina o dieta echilibrata si sanatoasa. Salata este adesea oferita spre vanzare, gata preparata si ambalata. Dar astfel de tipuri de produse proaspete cum sunt legumele si fructele, pot fi contaminate cu bacterii rezistente.

Un grup de lucru condus de profesorul dr. Kornelia Smalla de la Institutul Julius Kühn (JKI) a aratat ca aceste bacterii pot include si bacterii rezistente la antibiotice.

"Trebuie sa ajungem la baza acestor constatari. Este cunoscut faptul ca bacteriile rezistente sunt prezente in gunoi de grajd, namoluri, sol si apa. In prezent, evaluam de urgenta ce inseamna aceasta constatare in ceea ce priveste riscul pentru sanatate pentru consumatori. Aceasta detectare ingrijoratoare a acestor tipuri de bacterii pe plante este in concordanta cu constatarile similare pentru alte alimente", a spus profesorul dr. Georg Backhaus, presedintele Institutului Julius Kühn.

In scopul analizei, grupul de lucru condus de profesorul Smalla a cumparat salate mixte, din supermarketurile germane. Probele au fost apoi analizate pentru a determina rezistenta antimicrobiana transferabila (cercetatorii folosesc termenul "rezistenta transferabila") la Escherichia coli, o bacterie intestinala in cea mai mare parte inofensiva, pe aceste alimente.

In analizele lor, expertii s-au concentrat pe Escherichia coli care este rezistenta la substanta activa tetraciclina. Acest lucru se datoreaza faptului ca tetraciclina este utilizata la cresterea animalelor, putand promova dezvoltarea si propagarea bacteriilor rezistente in organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum si o parte din antibiotice, sunt excretate si apoi isi gasesc drumul pe campuri prin ingrasaminte organice cum ar fi in gunoiul de grajd.

Smalla afirma ca "rezultatele testelor cuprinzatoare arata clar ca o mare varietate de plasmide transferabile – purtatori de gene in bacteriile care apar in afara cromozomilor – au fost gasite gene de rezistenta din E. coli din produse proaspete. Plasmidele poarta rezistenta la mai multe clase de antibiotice. Bacteriile E. coli cu aceste proprietati au fost gasite pe toate cele trei alimente analizate."

Daca aceste bacterii inofensive se produc pe alimentele vegetale, ele pot intra in intestinul uman datorita consumului de legume brute. Odata ingerate, bacteriile pot trece pe plasmidele lor la orice bacterie patogena care poate fi prezenta in intestin. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer de gene orizontale. In natura, transferul orizontal al genei permite bacteriilor sa se adapteze rapid la conditiile de mediu in schimbare. Daca un pacient este tratat cu antibiotice, bacteriile care au incorporat aceste genuri de rezistenta transferabile in genomul lor au un avantaj si se inmultesc mai mult decat concurentii lor mai putin bine echipati. Datorita nivelului scazut de contaminare a salatei cu E. coli, nu se stie cat de frecvent sunt transferate gene de rezistenta in intestinul uman. Exista, de asemenea, putine cunostinte privind daca si in ce masura bolile sunt cauzate de astfel de bacterii rezistente.

Spalarea legumelor nu este suficienta

Consumatorii ar trebui sa spele intotdeauna legumele crude, salata de frunze si ierburile proaspete cu apa potabila inainte de a le consuma, pentru a minimiza riscul de ingerare a agentilor patogeni sau a bacteriilor rezistente la antimicrobiene.

Femeile gravide si persoanele cu sisteme imune compromise ca urmare a varstei avansate, a conditiilor preexistente sau a consumului de medicamente ar trebui sa se abtina sa manance salate pre-taiate si ambalate ca masura de precautie impotriva infectiilor alimentare si ar trebui sa pregateasca salatele in sine folosind proaspete si bine spalate ingrediente cu putin timp inainte de consum.

Cu toate acestea, spalarea nu este suficienta pentru a elimina in mod fiabil patogeni de boala sau bacterii rezistente la antimicrobiene care pot fi prezente pe alimentele vegetale. De aceea, in cazuri individuale rare, este necesar ca in special persoanele imunocompromise sa incalzeasca suficient de bine legumele si ierburile proaspete (cel putin doua minute pana la 70 ° C) inainte de consum, conform instructiunilor medicilor lor, informeaza Science Daily.com.

Studiul Institutului Julius Kühn, al Universitatii din Giessen si al Universitatii din Idaho privind bacteriile rezistente la antimicrobiene asupra plantelor a fost publicat in numarul din octombrie al revistei de interes special mBio.





Adauga un comentariu