Stiri

Lenovo a devenit cel mai mare producator, iar piata de PC-uri se afla in declin

Publicat: 15 iul. 2013
5
Situatia instabila in economie, deficitul componentelor la nivel mondial, popularitatea in crestere a tabletelor si cererea mica pentru Windows 8 au dus la scaderea livrarilor de PC-uri la nivel mondial in trimestrul II 2013. Potrivit calculelor companiei IDC, din aprilie si pina in luna iunie, au fost livrate 75.6 milioane de PC-uri, cu 11,4% mai putin decit in ​​aceeasi perioada a anului 2012.
Aceasta cifra include desktop-urile, laptop-urile si statiile de lucru. In trimestrul II cei mai importanti producatori au livrat mai putine PC-uri fata de aceiasi perioada din in anul trecut, desi unii au reusit sa isi creasca cota in comparatie cu concurentii.
De exemplu, Lenovo a detronat compania Hewlett-Packard, care ocupa aceasta pozitie, dupa volumul vinzarilor, din 2006. Pe locul al treilea a ramas Dell. Printre motivele succesului Lenovo expertii numesc pozitia puternica a companiei in tara de origine – China.
Piata de PC-uri din SUA a suferit cel mai putin (-1.9%). Aici, HP si-a pastrat titlul de cel mai mare producator (4 milioane de PC-uri livrate ), desi diferenta fata de Dell (3,8 milioane), nu este acum atit de mare. Pe locul al treilea se afla Apple cu 1,8 milioane.
Declinul pietei globale a PC-urilor a fost inregistrat si de catre Gartner. Cifrele din raportul companiei sunt aproximativ aceleasi: 76 milioane de computere livrate in al doilea trimestru si o scadere de 10,9%. Gartner a anuntat in SUA o scadere mai mare fata de IDC a numarului de Mac-uri livrate – 4,3%. Insa aici expertii includ in datele lor si tabletele hibrid cu Windows 8, care cu o tastatura detasabila se transforma intr-un laptop. Tabletele obisnuite nu au fost luate in calcul.
Adauga un comentariu