Boli si tratamente

Lentilele care masoara nivelul glicemiei ar putea aparea pe piata in 5 ani

Publicat: 02 mart. 2012

Lentilele de contact capabile sa masoare glicemia in timp real ar putea sa imbunatateasca in mod considerabil viata diabeticilor. Este promisiunea unui grup de specialisti de la Universitatea din Washington care, in parteneriat cu Microsoft Research, au pus la punct ineditele lentile de contact destinate bolnavilor de diabet.

Aceste lentile – care ar putea fi pe piata in urmatorii cinci ani – sunt dotate cu niste mici captatori electronici care ar putea sa estimeze cantitatea de zahar prezenta in lacrimi, implicit in sange, in cazul persoanelor care le poarta. Aceste informatii ar putea fi transmise printr-o mica antena radio unui ordianator, un smartphone sau o tableta.

Aceasta inovatie este la inceput. Dar ea a fost primita cu  interes, deoarece purtatorul unor astfel de lentile are posibilitatea de a-si monitoriza in permanenta nivelul glicemiei fara ca diabeticul insuli­nodependent sa mai fie obligat sa procedeze la prelevari repetate de sange. De asemenea, cu ajutorul acestor lentile pot corija tulburarile de vedere si sa inregistreze date ce vor putea fi analizate, ulterior, de medicul specialist. 

Totusi, profesorul Patrick Ve­xiau, seful serviciului de diabetologie de la Spitalul Saint Louis, remarca faptul ca exista un decalaj intre nivelul glicemiei dintr-un fluid sau din tesuturi si cel din sange. Ceea ce desco­perim in lacrimi nu este in mod obli­ga­toriu echivalent cu ceea ce descoperim in sange. 

Profesorul Vexiau mai are si alte rezerve legate de into­le­ranta unor persoane la acest tip de lentile. „Suferinzii de diabet au, in ge­­neral, ochii mai uscati. Din cauza unui nivel mai mare de zahar in san­ge, glandele lor, in special cele la­crimale, secreta mai putine lacrimi, subliniaza specialistul diabetolog. 

In prezent, in Romania sunt aproximativ 319 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori. Din pacate, in ultimii ani se constata o crestere a incidentei diabetului de tip II. Medicii diabeto­logi sustin ca numarul real al roma­ni­lor bolnavi de diabet zaharat este sen­sibil mai mare decat cel al pa­cien­tilor diagnosticati, care sunt de aproximativ un milion.

Sursa: Jurnalul.roloading...

Adauga un comentariu