National

Leonardo Badea: „Romania a primit cea mai putina contagiune dintre tarile studiate”

Publicat: 19 aug. 2019

Primul raport privind stabilitatea pietelor financiare nebancare supravegheate de ASF ofera o vedere de ansamblu a contextului macroeconomic si financiar local si international, cat si a evolutiei pe termen lung a acestor piete, a declarat pentru AGERPRES presedintele Autoritatii Nationale de Supraveghere Financiara, Leonardo Badea. "Prin demersul nostru aducem in prim plan factori de natura exogena si endogena care au modelat situatia din prezent a acestor piete. Asa cum este firesc, raportul abordeaza si evolutiile recente privind stabilitatea celor trei piete pe care le supraveghem, relatiile de interconectare dintre entitati si sectoare, precum si parghiile de politica macroprudentiala pe care le utilizam in prezent. Informatiile si analizele prezentate evidentiaza o situatie pozitiva si evolutii stationare ale stabilitatii financiare din perspectiva pietelor nebancare supravegheate de ASF, cu diferentierile si particularitatile aferente fiecareia dintre cele trei componente. Asadar, la finele trimestrului I 2019, stabilitatea sistemului financiar nebancar se mentine robusta, nefiind identificat niciun risc semnificativ cu implicatii sistemice aferent acestuia", explica Badea. Potrivit acestuia, raportul prezinta in capitole distincte situatia actuala a pietei pensiilor private, pietei de capital si pietei asigurarilor, din perspectiva stabilitatii financiare, conform indicatorilor raportati de entitatile supravegheate de ASF aferenti datei de referinta 31 martie 2019 si celor mai recente date si informatii disponibile cu privire la evolutia pietelor financiare. "Partea de final a raportului este dedicata studiilor privind interconectarea segmentelor pietei financiare locale si analizei influentelor transfrontaliere pe care acestea le resimt. Raportul se incheie cu o prezentare a principalelor masuri de politica macroprudentiala implementate pentru consolidarea stabilitatii pietelor financiare nebancare locale", a mai spus seful ASF.

Burse de sute de euro pentru doctoranzii si postdoctoranzii din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor de la "Cuza"

El a subliniat ca, la finalul primului trimestru din 2019, circa 76% dintre activele sectorului financiar din Romania erau detinute de catre institutiile de credit, 6% de catre institutiile financiare nebancare, in timp ce sectoarele financiare gestionate de catre ASF au inregistrat o pondere de aproximativ 17,8% in active (in ordine descrescatoare, fonduri de pensii – 8,3%, fonduri de investitii – 6,2% si societati de asigurare – 3,3%). Comparativ cu anul 2010, atunci cand sectorul nebancar detinea 10,6% din activele sectorului financiar, s-a inregistrat o majorare de aproximativ 7 puncte procentuale in contextul unei diminuari a activelor institutiilor de credit. "Cea mai mare expunere a sistemului financiar nebancar o reprezinta investitiile in titluri de stat, in procent de aproximativ 43% din total active. Un procent considerabil, de circa 25% din activele totale ale entitatilor financiare nebancare supravegheate de ASF, a fost investit in actiuni, majoritatea fiind actiuni cotate, ce beneficiaza de o mai mare transparenta si o mai buna guvernanta. Sectorul bancar primeste o parte importanta din activele sectorului financiar nebancar, sub forma de depozite (aproximativ 10% din activele sectorului nebancar sunt investite in plasamente bancare)", a precizat Leonardo Badea. El a adaugat ca raportul de stabilitate are o abordare diferita de cele privind evolutiile periodice ale pietelor, prin accentul pus pe analiza aprofundata implicatiilor pe care aceste dinamici le au asupra stabilitatii componentelor nebancare ale sistemului financiar, mai exact a capacitatii acestora de a-si indeplini functiile specifice fara sincope care sa afecteze negativ de o maniera semnificativa economia reala. "Desi piata financiara nebancara locala nu are acelasi nivel de sofisticare si anvergura pietelor dezvoltate, nivelul de interconectare este ridicat, ceea ce face necesara monitorizarea permanenta a tuturor posibilelor canale de transmitere a riscurilor intre sectoare. ASF evalueaza si monitorizeaza permanent gradul de interconectare al pietelor financiare si potentialele canale de transmitere a riscurilor intre sectoare. O parte dintre metodele si modelele dezvoltate si utilizate in acest scop la nivelul Autoritatii sunt prezentate in premiera in raportul de stabilitate, pentru a permite tuturor celor interesati o imagine de ansamblu asupra pietelor financiare nebancare", a mentionat presedintele ASF.

BNR a facut anuntul. Prabusirea va incepe in cel mult patru luni

Un astfel de exemplu este reteaua expunerilor bilantiere inter-sectoriale rezultata din agregarea bilanturilor entitati individuale supravegheate de ASF pe principalele clase de active si pe cei mai relevanti emitenti, care evidentiaza principalele expuneri fata de factori potentiali de risc, acest demers fiind important mai ales datorita specificului activitatii asiguratorilor, fondurilor de investitii si de pensii care face ca activele financiare detinute sa aiba un rol extrem de important pentru capacitatea acestora de a-si respecta obligatiile asumate fata de asigurati/investitori/participanti. Astfel, potrivit sefului ASF, reteaua de expuneri prezentata in raport evidentiaza ca in cazul celor trei sectoare financiare nebancare supravegheate de ASF, principala expunere la risc este fata de statul roman, prin intermediul obligatiunilor suverane detinute in portofoliu. In comparatie cu aceasta, nivelul de interconectare cu pietele bursiere are o amploare medie spre redusa, in vreme ce interconectarea cu sistemul bancar (privita exclusiv din perspectiva activelor bilantiere) este mult mai putin semnificativa. Leonardo Badea a semnalat ca un alt element de noutate inclus in acest raport este utilizarea matricelor de corelatii intre evolutiile pietelor bursiere (piata locala versus piete europene si internationale), fiind acordata atentie modificarilor in timp a valorilor si structurii corelatiilor dintre randamentele indicilor BVB si cei ai altor piete relevante, pentru identificarea si monitorizarea surselor de influenta asupra pietei bursiere locale. "Ne intereseaza modificarile de intensitate a corelatiilor dintre bursa locala si indicii pietelor globale pentru a determina in ce masura eventualele socuri identificate initial pe plan extern s-ar putea transmite asupra pietei locale, piata pe care fondurile de investitii si de pensii au expuneri importante. Din datele pe care le avem la dispozitie observam ca, in ultimii 10 ani, pietele de capital dezvoltate au evoluat in interdependenta, in timp ce pietele financiare din tarile din Europa Centrala si de Est au fost, in cea mai mare parte a timpului, mai degraba decuplate de la aceste tendinte, avand un parcurs predominant pozitiv, dar au existat si episoade tranzitorii in care au fost receptori ai unor efecte de contagiune, directe sau indirecte, cu intensitate ridicata. Datele noastre arata ca decuplarea s-a produs predominant dupa perioada crizei datoriilor suverane, cand Marea Britanie, Germania, Franta si Italia au inceput sa consemneze cresteri ale indicilor bursieri mai ample prin comparatie cu cele observate pe pietele financiare din Europa Centrala si de Est", a explicat oficialul ASF.

Un functionar public castiga cu 58% mai mult comparativ cu cei din restul economiei

Conform acestuia, analiza contagiunii indica faptul ca, pe parcursul episoadelor de intesitate ridicata a legaturilor dintre piata de capital din Romania si pietele europene, aceasta este sensibila preponderent fata de factorii de risc care influenteaza pietele de capital invecinate din state precum Polonia, Austria si Ungaria si ca, in ceea ce priveste nivelul contagiunii dintre pietele europene se observa oscilatii semnificative pe parcursul ultimilor ani, cu intensificari tranzitorii de mare amploare intercalate cu lungi perioade de acalmie. Pentru primul trimestru al anului 2019 se constata in general o perioada de diminuare a tensiunilor si implicit a efectelor de contagiune intre pietele de actiuni. "Spre deosebire de indicele de contagiune, descompunerea istorica a socurilor arata cat de mult a fost influentata o bursa in evolutia trecuta de alte burse. Analizand evolutiile anului 2018 din prisma acestei matrici, se observa ca Romania a primit cea mai putina contagiune dintre tarile studiate (a avut o evolutie mult mai independenta fata de factorii externi comparativ cu celelalte tari din esantion). Un nivel redus de contagiune primita indica un grad mai redus de sensibilitate fata de miscarile pe termen scurt ale celorlalte burse. Pe de alta parte, contagiunea transmisa este un indicator al importantei in raport cu celelalte; se poate observa faptul ca Germania, Austria si Marea Britanie sunt principalii poli de influenta asupra celorlalte burse studiate", a spus Leonardo Badea. El a precizat ca un important element de noutate in raport il reprezinta introducerea unui nou indice compozit de dinamica a pietelor financiare nebancare utilizat pentru identificarea, evaluarea si monitorizarea unor factori comuni de risc specifici pentru mecanismele de functionare ale entitatilor financiare nebancare (in special ca urmare a caracteristicilor de investitori institutionali ale acestora) si potentati de existenta unor expuneri reciproce dintre cele trei sectoare. "Pentru activitatea de supraveghere a acestor piete, prezinta interes raspunsul la urmatoarea intrebare: care ar fi impactul potential asupra intermedierii financiare nebancare in cazul manifestarii unui posibil eveniment negativ pe pietele financiare sau unei ajustari nefavorabile a asteptarilor fata de evolutia cadrului macroeconomic pe termen scurt/mediu? Incercand sa obtinem un instrument care sa ne ofere raspunsul la aceasta intrebare, am construit un indice bazat pe serii de timp cu frecventa mixta pentru a fructifica diferitele surse de date de care dispunem (raportari ale entitatilor supravegheate, surse profesionale de date privind pietele financiare, schimburi de informatii in baza conventiilor de colaborare cu alte autoritati etc.). De aceea indicele compozit de dinamica a pietelor financiare nebancare este proiectat astfel incat sa integreze si sa extraga informatii din seriile de timp disponibile la diferite perioade (zilnice, lunare, trimestriale etc.) si sa furnizeze un semnal de tendinta cat mai clar pornind de la date eterogene ale caror trenduri nu sunt neaparat clare sau sincronizate. Indicele trebuie sa fie suficient de sensibil pentru a detecta impactul vulnerabilitatii unui sector asupra intermedierii nebancare luate in ansamblu dar totodata destul de stabil pentru a filtra evolutiile nesemnificative sau cu impact doar pe termen foarte scurt",a explicat presedintele ASF.

Doua programe de master ale UAIC, incluse in clasamentul international Eduniversal

Acesta a subliniat ca pentru a raspunde acestor provocari a fost urmata metodologia propusa de Brave and Butters (2019), care este o extensie a modelului factorial dinamic care incorporeaza acumulatorul propus de Mariano si Murasawa (2003), adaptata de Marius Acatrinei (2019), "Mixed-Data Sampling". MIDAS este o metoda de actualitate folosita pentru estimare si prognoza utilizand modele in care variabila dependenta si variabilele independente au frecvente diferite. Indicele compozit calibrat de ASF valorifica date relevante pentru cele trei piete supravegheate de autoritate. Pentru piata de capital au fost utilizate date privind rentabilitatea lunara a indicelui preturilor financiare, pentru sectorul de pensii private s-a calculat randamentul lunar al pensiei private pentru toate fondurile de pensii din PII si capitalizarea bursiera iar pentru datele sectorului de asigurari, a fost selectat indicatorul de daunalitate care reprezinta raportul intre pierderile totale (platite si rezervate) in creante plus cheltuielile de ajustare impartite la totalul primelor incasate. Rezultatele obtinute au aratat ca, in intervalul de timp analizat, indicele este capabil sa surprinda cateva episoade relevante si semnificative de tensiune din perspectiva stabilitatii financiare. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat luni primul raport privind stabilitatea financiara a pietelor pe care le reglementeaza si supravegheaza (piata asigurarilor, piata de capital si piata pensiilor private). Documentul prezinta, in capitole distincte, situatia actuala a celor trei piete, din perspectiva stabilitatii financiare, asa cum aceasta reiese din interpretarea si analiza indicatorilor raportati de entitatile supravegheate de ASF, aferenti datei de referinta de 31 martie 2019, si a celor mai recente date si informatii disponibile cu privire la evolutia pietelor financiare. "Vreau sa multumesc celor fara de care nu ar fi putut aparea acest Raport si aici ma refer in primul rand la membrii Consiliului ASF, precum si la intreaga echipa de stabilitate financiara a ASF, coordonata de doamna profesor universitar Aura Socol, domnul director Valentin Ionescu si domnul conferentiar universitar Iulian Panait", a incheiat Leonardo Badea.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit