Boli si tratamente

Leptospiroza. Simptome si tratament

Publicat: 09 nov. 2011
7

Leptospiroza este o boala infectioasa acuta, determinata de leptospire. Ea se transmite de la animale la om, iar cei mai predispusi sunt:

– locuitorii din zonele mlastinoase sau inundate;
– lucratorii din orezarii, mine, agricultura;
– cei care vin in contact direct cu animalele (zootehnicieni, veterinari, lucratori in abatoare);
– pescarii amatori.

Exista situatii in care un individ poate fi expus infectiei, insa cu toate acestea nu dezvolta leptospiroza. Totusi, in astfel de cazuri infectia inaparenta poate fi evidentiata din punct de vedere serologic, prin detectarea anticorpilor specifici din plasma sanguina. 

Simptome
Cazurile simptomatice de boala se pot manifesta sub diferite forme clinice – variatia simptomatologiei poate oscila de la forme usoare, pana la forme grave sau chiar fatale.  Majoritatea pacientilor cu leptospiroza vor prezenta semne de boala, in absenta icterului (semn de afectare hepatica, caracterizat prin coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor) si a semnelor de meningita – aceastea sunt formele usoare de leptospiroza. Statistic, doar o zecime dintre persoanele infectate, vor dezvolta semne severe de boala – icter sever, semn al distrugerii hepatocitelor. 

Perioada de incubatie a bolii este de obicei cuprinsa intre 7 si 14 zile, insa se poate extinde chiar si pana la patru saptamani. Infectia poate evolua in doua faze – o prima faza denumita „faza leptospiremica” (patogenul este prezent in sange), si o a doua faza denumita „faza leptospirurica” (faza imuna); de obicei cazurile usoare de boala, nu vor include si cea de a doua faza de evolutie a bolii.

Diagnostic
Pentru stabilirea diagnosticului pozitiv de leptospiroza, patogenul trebuie sa fie evidentiat in diferite lichide biologice. Din nefericire, anticorpii specifici din leptospiroza ating niveluri identificabile prin metode de laborator, dupa aproximativ 14 zile de la declansarea infectiei; mai mult decat atat, daca se initiaza un tratament timpuriu, putem asista la modificarea raspunsului imun specific al gazdei. 

Pentru screeningul leptospirozei pot fi utilizate testele de aglutinare cu antigeni inactivi – din nefericire aceste teste nu sunt specifice. Determinarile serologice standard, care sunt folosite pentru diagnosticarea leptospirozei sunt:

– ELISA – test care utilizeaza o gama de antigeni cu reactivitate larga;
– testul MAT – testul macroscopic de aglutinare.

Mai exista si alte teste, care sunt disponibile pentru comercializare, si care pot fi utilizate pentru diagnosticarea leptospirozei: testul de hemaglutinare indirecta, testul de aglutinare microcapsulara si testul ELISA-IgM. 

Leptospirele pot fi izolate din sange (hemocultura) sau din lichidul cefalo-rahidian, in primele 10 zile de la debutul bolii; din urina, pot fi izolate chiar si dupa cateva saptamani de la debutul bolii- exista cazuri in care uroculturile raman pozitive, chiar si ani de zile dupa debutul bolii infectioase. 

Diagnostic diferentiat
Pentru diagnosticul diferential al leptospirozei, vor fi luate in considerare o serie de alte boli care evolueaza cu febra, dureri de cap sau dureri musculare, cum ar fi: malaria, febra enterica, hepatita virala acuta, infectiile tropicale endemice, infectiile cu rickettssi, sau infectiile cu Hantavirus. Hantavirusul este un virus ARN, care poate fi transmis pe cale aeriana, sau prin intermediul unor muscaturi de animale; infectia cu acest virus determina aparitia unui sindrom de febra hemoragica. 

Tratamentul leptospirozei se face in functie de severitatea bolii, astfel:
– cu penicilina sau ampicilina intravenoasa daca forma de leptospiroza este severa;
– cu doxiciclina, ampicilina sau amoxicilina daca este o forma mai usoara.

Se mai poate asocia:
– un tratament simptomatic si de sustinere pentru icter, sindrom hemoragic, mialgii;
– tratament diuretic cu furosemid in formele moderate si usoare cu afectare renala;
– alimentatie corespunzatoare;
– vitamina K sau vitaminele B;
– eventual, transfuzii.

Adauga un comentariu