Boli si tratamente

Leucemia mieloida cronica – un cancer rar. Care sunt cauzele bolii si cum se manifesta

Publicat: 21 sept. 2014
7
Leucemia mieloida cronica (LMC) este un tip de cancer al globulelor albe din sange si maduva osoasa. Leucemia mieloida cronica apare de la o anomalie genetica. In timpul diviziunii celulare, o parte din ADN –ul cromozomului 9 este transferat la cromozomul 22. Aceasta schimbare este cunoscuta sub denumirea de „cromozomul Philadelphia”. Anomalia este semnalata de organism prin multele celule stem care se dezvolta intr-un tip de globule albe numite granulocitare. Unele granulocitare nu ajung niciodata la maturitate si se numesc blastii. Cu cat granulocitele canceroase si blastii se multiplica in sange si in maduva osoasa, cu atat sunt produse mai putine globule albe sanatoase, celule rosii si trombocite. Leucemia mieloida cronica este o forma mai rara de leucemie si reprezinta 2-3% din leucemiile copiiilor. Leucemia mieloida cronica se prezinta sub doua forme: juvenila care afecteaza copiii cu varste sub 2 ani si cea adulta care afecteaza in special adolescentii.

Copii rezultati in urma procedeelor de stimulare ovariana au un risc mai mare de 

Clasificarea leucemiei 

 
Semne si Simptome
 
Simptomele leucemiei mieloide cronice variaza in functie de stadiul bolii inainte de inceperea tratamentului. In faza de inceput a bolii, leucemia mieloida cronica nu prezinta semne si simptome.
Semnele si simptomele precoce ale leucemiei mieloide cronice sunt: anemia, scaderea inexplicabila in greutate, inapetenta, oboseala sau epuizarea, durerile in partea stanga sub coaste, transpiratii abundente in timpul noptii. De asemenea in cazul leucemiei mieloide cronice pot aparea semne si simptome tardive precum: anemie, marirea in volum a splinei, dificultati respiratorii, oboseala, paloare, infectii frecvente, sangerari diverse, mici leziuni ale pielii, dureri articulare sau osoase. Pentru leucemia mielioda cronica juvenila simptomele sunt urmatoarele: paloare, pierdere in greutate, dureri de cap, transpiratii abundente si infectii recurente.
 
Diagnosticare
 
Leucemia mieloida cronica poate fi diagnosticata utilizand examenul fizic, prin examinarea ganglionilor limfatici, a splinei si abdomenului, dar si cu ajutorul numararii formulei sangvine (NFS). De asemenea se poate apela la mielograma, o analiza a celulelor maduvei osoase care pune in evidenta proliferarea celulelor polinucleare, precum si la tehnica FISH (hibridizarea in situ cu markeri fluorescenti), test ce evidentiaza anomaliile cromozomiale si care poate detecta prezenta cromozomului Philadelphia. Totodata, pacientul poate fi indrumat catre o reactie de polimerizare in lant (PCR), un test care detecteaza prezenta genei anormale BCR – ABL. Testul poate fi efectuat pe o mostra de maduva osoasa sau de sange. Se pot face si teste imagistice, respectiv efectuarea unei ecografii sau a unei tomografii computerizate are drept scop punerea in evidenta a afectarii unor organe (marirea in volum a splinei).
 
 Tratament
 
Tratamentul leucemiei mieloide cuprinde chimioterapia, imunoterapia, citochine si transplant medular alogenic. Decizia de a urma unul dintre aceste tratamente este luata de medic pentru fiecare caz in parte. Obiectivul major al tratamentului in leucemia mieloida cronica este eradicarea clonei maligne si supravietuirea fara progresie a bolii. Evaluarea optiunilor terapeutice in leucemia mieloida cronica depinde de obtinerea raspunsului hematologic si/sau citogenic, cat si de supravietuirea fara progresia bolii.

Asociatia Romana de Cancere Rare – ARCrare

marcheaza luni, prin mai multe evenimente, Ziua Mondiala a LMCleucemia mieloida cronica, o forma rara de cancer care afecteaza celulele sangelui. 
Conform unui comunicat al asociatiei, transmis vineri AGERPRES, data de 22 septembrie nu a fost aleasa intamplator, deoarece aceasta cifra reprezinta modificarea genetica a cromozomilor 9 si 22, care cauzeaza leucemia mieloida cronica. 
Tema campaniei din acest an este „Pacientii cu LMC exista. Sa fim constienti de existenta lor!”, prin care reprezentantii asociatiei isi propun eliminarea listelor de asteptare sau a „numarului limitat de locuri” in programele de sanatate, rezolvarea problemelor cu privire la medicamentele pentru aceasta boala si la tratamente. 
LMC este caracterizata de o mutatie genetica a cromozomilor 9 si 22, care conduce la o crestere necontrolata a celulelor albe din sange. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulti, dar boala apare foarte rar si la copii, arata sursa citata. AGERPRES
Adauga un comentariu