Sanatate

Leucocite mărite: Ce pericole ascunse te pândesc. Cum se tratează

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Leucocite mărite Ce pericole ascunse te pândesc. Cum se tratează
Un nivel crescut al leucocitelor nu dă simptome însă, bolile care au dus la această creștere au simptomele lor specifice

Leucocitele sunt celulele albe ce au un rol vital pentru sănătate, asigurând protecţia organismului în faţa infecţiilor. În cazul leucocitelor mărite, acest lucru poate semnala o infecţie majoră şi că sistemul imunitar luptă cu aceasta.

Creșterea alarmantă a numărului de leucocite în sânge poate fi un semn că persoana în cauză trece printr-o perioadă foarte stresantă, dar şi un simptom îngrijorător al anumitor tipuri de cancer.

De obicei, un nivel crescut al leucocitelor nu dă simptome însă, bolile care au dus la această creștere au simptomele lor specifice. Astfel, pot apărea dureri musculare, febră, frisoane sau dureri de cap.

Leucocite mărite: Valori normale. Cauze ale creșterii

Nivelul leucocitelor variază în funcție de vârstă. Astfel, nivelul normal pentru nou-născuți este între 9.000 și 30.000 pe microlitri (mcl) de sânge. La copii sub doi ani, valorile normale sunt de 6.200 – 17.000 mcl, iar la copii peste doi ani și adulți valoarile normale se situează între 5.000 și 10.000 mcl.

Creșterea numărului de leucocite poate fi determinat de mai multe cauze: existența unei infecții, reducerea activității sau eficacității sistemului imunitar, unele medicamente (cum este cazul corticosteroizilor),  o afecțiune a măduvei spinării sau a sistemului imunitar, unele forme de cancer (cu meste cazul leucemie), prezența unei inflamații, stres emotional, sarcină, fumatul, reacțiile alergice sau exercițiile fizice intense.

De asemenea, unele afecțiuni respiratorii precum tusea măgărească sau tuberculoza pot crește nivelul leucocitelor.

Ce se întâmplă dacă nivelul unor tipuri particulare de leucocite este crescut

Specialiștii susțin că dacă nivelul unor tipuri particulare de leucocite este crescut acest lucru poate fi declanșat de unele probleme specific. Astfel, dacă a crescut nivelul monocitelor, atunci poate să fie vorba despre o infecție cronică, o afecțiune a sistemului imunitar, a sângelui sau o formă de cancer.

În cazul în care a crescut nivelul limfocitelor, acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unei infecții, a prezenței unui virus, a leucemiei sau a unul limfom.

Dacă a crescut nivelul neutrofilelelor, apare fenomenul de leucocitoză neutrofilă ca urmare a unei infecții, accidentări, inflamații, administrarea unor medicamente sau unele forme de leucemie.

Sunt situații în care crește nivelul bazofilelor, așa cum este cazul persoanelor cu hipotiroidism sau ca urmare a unor afecțiuni cronice nedetectate.

Dacă a crescut nivelul eozinofilelor, atunci această creștere poate fi determiantă de o infecție parazitară, a unei alergii sau a astmului.

În cazul în care nu se știe care este cauza creșterii nivelului leucocitelor, fenomenul poartă numele de sindrom hipereozinofilic idiopatic. Dacă problema n ueste tratată, aceasta poate duce la complicații cardiovasculare, pulmonare, de piele sau ficat. În cazurile foarte grave atacă sistemului nervos.

Ce tratamente sunt recomandate

Tratamentul unui nivel crescut al leucocitelor depinde de boala care a cauzat această problemă. Medicii prescriu, de obicei, pentru aceste situații, antibiotice pentru a trata sau preveni existența unei infecții, suplimente de fier, vitamina B9 și vitamina B12.

De cele mai multe cazuri, tratarea bolii care a dus la creșterea nivelului leucocitelor va ajuta și la reglarea nivelului acestora.

În cazul leucocitozei, se pot administra intravenos fluide și electroliți, dar și medicamente pentru a reduce inflamația și a trata infecțiile.

În plus, cardiologii recomandă medicamente pentru a reduce nivelul de acid uric din organism. Asta deoarece acidul uric poate fi găsit inclusiv în sânge. O soluție pot fi steroizii, care pot diminua inflamația.

În unele cazuri, se pot recomanda transfuzii de sânge.

Adauga un comentariu