Actualitate

Lia Olguţa Vasilescu, veste proastă despre pensii pentru milioane de români

Publicat: 31 oct. 2021
Lia Olguţa Vasilescu 
Lia Olguţa Vasilescu 

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, actual primar al Craiovei, a dezvăluit o veste proastă despre pensii pentru milioane de români.

Lia Olguţa Vasilescu a explicat că toate calculele şi proiectele de lege făcute în trecut pentru majorarea pensiilor în România au fost în zadar.

Fostul ministru al Muncii, din partea PSD, a declarat că, potrivit angajamentelor luate de Guvernul Cîţu prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bugetul sistemului de pensii va scădea, iar majorările nu vor mai fi posibile decât în anumite condiţii.

Anunţul vine la scurt timp după ce actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că pensiile vor creşte de anul viitor.

„Cea mai proastă veste este că prin PNRR şi-au asumat să facă nişte modificări la sistemul de pensii. Fiind pe fonduri europene, când ţi-ai asumat obiective şi nu le atingi, pierzi toţi banii.

Ce scrie acum în PNRR nu se mai poate modifica foarte mulți ani. Degeaba vine PSD la guvernare, ei și-au asumat deja aceste obiective într-o lipsă crasă de experiență, PNRR nu a fost supus dezbaterii.

Legea 127, aprobată în 2019, prevedea că bugetul de pensii trebuie să fie de 11,7% din PIB. În PNRR scrie că procentul nu are voie să depășească 9,4% din PIB. Asta înseamnă că toate pensiile vor scădea!

Un alt obiectiv este reintroducerea unui ”mecanism de frânare” – dacă se depășește acest procent, să nu se mai permită o creștere a pensiilor, nici măcar indexarea cu rata inflației”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu: Pensionarea anticipată va fi modificată

Fostul ministru al Muncii a mai declarat şi faptul că pensionarea anticipată va fi modificată, în timp ce pensiile speicale nu vor fi anulate, ci doar simplificate.

„Noua lege va modifica în mod semnificativ posibilitatea de pensionare anticipată. Acum te poți pensiona ca bărbat la 60 de ani, cu o penalizare până la 65 de ani. Speranța de viață a unui bărbat este de 71 de ani în România.

O altă modificare asumată prin PNRR este aceea că se va transfera către Pilonul II de pensii un procent mai mare. De asemenea, se vorbește despre simplificarea pensiilor speciale, deci nu despre anularea lor”, a mai explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Adauga un comentariu