Stiri medicale

Liber la fertilizare in vitro gratuita. Vezi ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a intra in programul ministerului Sanatatii

Publicat: 29 mart. 2011
7

Ministerul Sanatatii demareaza, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro si embriotransfer. Bugetul programului este de 4 milioane de lei si va sustine financiar o sigura procedura de fertilizare in vitro in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere, adica 1.200 de euro pentru procedura si 300 pentru cuplu daca procedura are succes, a anuntat Attila Cseke, ministrul Sanatatii. 

In Romania exista 19 unitati sanitare, publice si private, in care se fac proceduri de fertilizare in vitro, insa programul ministerului se va derula, deocamdata, doar in doua centre sanitare de stat: Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Panait Sarbu” (Bucuresti) si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj-Napoca. „Programul se va mai putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze. Mentionez ca institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient coplata”, a precizat ministrul. 

Conditii care trebuie indeplinite de cuplu

Criteriile de includere in program sunt urmatoarele:

1. Femeile trebuie sa aiba intre 24 si 40 de ani.

Medicii specialisti au ales acest interval de varsta pentru ca rata de succes a interventiei este mai mare de 28,2%.

2. Cel putin unul dintre parteneri trebuie sa detina cetatenie romana, cu domiciliul stabil in Romania.

Fertilizarea in vitro. Cand este indicata si care sunt etapele FIV  

3. Cel putin un membru trebuie sa detina statutul de asigurat de cel putin 24 de luni.

4. Cuplul care solicita fertilizarea in vitro trebuie sa fie stabil, casatorit de cel putin doi ani si niciunul sa nu aiba copil in viata. 

Pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de fertilizare in vitro indiferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare. De asemenea, trebuie ca rezerva ovariana in limite normale sa fie probata de o analiza speciala, iar cuplul – autolog, adica sa fie sot si sotie si nu sa fie o persoana din afara cuplului. 

Ministerul Sanatatii a precizat ca, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Transplant, in 2007 au fost efectuate 1.017 fertilizari in vitro, iar in 2008 – 1.558. 

Adauga un comentariu