International

Liber pentru Aleksei Navalnîi să intre în Rusia. Vladimir Putin a făcut anunțul

Publicat: 23 sept. 2020

Kremlinul a transmis miercuri că Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus, ieşit din spital la Berlin după ce a supravieţuit unei presupuse otrăviri cu Noviciok, este „liber” să revină în Rusia dacă îşi doreşte, potrivit AFP.

„În ceea ce priveşte întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

„În orice caz, este foarte bine că pacientul este pe cale de a se vindeca. Îi urăm o recuperare rapidă”, a adăugat Peskov, care nu pronunţă niciodată numele opozantului, la fel ca preşedintele Vladimir Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai comentat şi un articol din cotidianul francez Le Monde care susţinea că Putin ar fi vorbit cu dispreţ despre opozant în timpul unei discuţii cu omologul său francez, Emmanuel Macron, şi ar fi afirmat că el a mai simulat diverse boli în trecut şi că a comis acte ilegale.

Potrivit lui Peskov, „ziarul nu putea să aibă informaţii fiabile” despre subiectul acestei conversaţii şi există „numeroase inexactităţi în formularea” afirmaţiilor lui Putin.

„Nu putem crede că Palatul Elysee a divulgat deliberat presei înregistrarea conversaţiei dintre cei doi preşedinţi. Franţa nu poate face asta, nici măcar nu vrem să credem”, a adăugat el.

La 32 de zile de când a fost luat în îngrijire la Berlin în stare gravă în urma unei presupuse otrăviri cu Noviciok în Siberia, Aleksei Navalnîi a primit permisiunea de a părăsi spitalul berlinez unde era tratat.

Potrivit aliaţilor săi, el intenţionează acum să revină în Rusia.

Moscova continuă la rândul său să pună la îndoială versiunea otrăvirii şi respinge orice responsabilitate.

Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok

Două laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok. Informația a fost făcută public de Guvernul german astăzi şi a îndemnat din nou Rusia să coopereze în anchetă.

Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok

Laboratoare specializate din Suedia şi Franţa au confirmat rezultatele iniţiale din Germania, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

„Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strânsă legătură cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi”, a precizat Steffen Seibert.

Șeful serviciului de informaţii externe german ar fi dezvăluit, la o întâlnire secretă, că agentul neurotoxic de tip noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe Navalnîi a fost mai puternic decât variantele folosite anterior, susține „Der Spiegel”.

Marile puteri din G7 au condamnat otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Marile puteri din G7 au condamnat otrăvirea lui Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat publicat de Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters.

„Noi, miniştrii de Externe ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, suntem uniţi în condamnarea, în cei mai puternici termeni posibili, a otrăvirii confirmate a lui Alexei Navalnîi”, se arată în comunicat.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a cerut autorităţilor ruse să efectueze o anchetă ”aprofundată, transparentă, independentă şi imparţială” cu privire la ”crime foarte grave” comise împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a ieşit din comă după ce a fost otrăvit în Rusia.

Înaltul Comisar ONU a subliniat că agenţii neurotoxici şi izotopii radioactivi – precum noviciok, despre care specialişti germani afirmă că au fost folosiţi în otrăvirea lui Navalnîi, şi precum poloniu-210 – sunt substanţe sofisticate, extrem de dificil de procurat.

Adauga un comentariu