Actualitate

Liberalii de Bahlui si gangsterii

Publicat: 10 mart. 2008
1

Eram absorbit de prelegerile profesorilor mei din facultate la cursurile despre doctrina sau ideologia liberala. O Mana Invizibila, spunea Adam Smith, se foloseste de interesul egoist al fiecarui individ pentru binele comun. Am fost fermecat si de lucrarea lui Max Weber, „Etica protestanta si spiritul capitalismului„, omul trebuia sa faca ceva pe pamant, sa acumuleze avere spre binele societatii pentru a spera sa se numere printre alesii lui Dumnezeu. Tanar student fiind, pentru mine exista si o utopie liberala. Cu cat exista un numar mai mare de indivizi care aveau initiativa, dezvoltau o fabrica, cu atat sansele ca fiecare individ sa traiasca mai bine cresteau considerabil. M-am trezit la realitate insa cand au ajuns la putere Fenechiu si cativa lingai din jurul lui, care au preluat rolul porcilor din Ferma Animalelor numai ca folosesc alta doctrina, liberalismul. Singura lor legatura cu liberalismul este ca fac parte din organizatia cu personalitate juridica, inregistrata conform legilor statului roman, PNL Iasi.

Am facut aceasta introducere pentru a spune ce ma revolta. Controalele pe care Oficiul pentru Protectia Consumatorului, controlat de finul lui Fenechiu, Salavastru, le face de cateva luni la firma de mezeluri Marcel si numeroasele amenzi pe care le aceasta primeste. Cred ca a primit peste zece amenzi. Si am auzit ca aceasta hartuire se va termina in final cu inchiderea firmei. Nu-l cunosc pe Marcel Iacob, nu l-am intalnit niciodata, dar il admir pentru ca a pornit de jos si a construit o afacere infloritoare. Acesta este omul liberal veritabil de care vorbeau Adam Smith, Milton Friedman sau Friedrich Hayek, nu parvenitii care s-au imbogatit pacalind statul, cu transformatoare ruginite. Fenechiu stie despre ce vorbesc. As crede in buna credinta a controalelor lui Salavastru daca ar fi verificate in aceeasi maniera si celelalte firme de mezeluri. Dar nu este deloc asa, probabil Marcel Iacob a refuzat sa cotizeze sau concurentii au platit ca acesta sa fie eliminat. Si sa revin la primele idei despre liberalism. Un Guvern de liberali veritabili ar trebui sa-l sustina pe Marcel Iacob sa-si dezvolte afacerea, a creat locuri de munca, plateste impozite la stat. In loc sa se comporte ca niste liberali, ei ce fac? Sar ca hienele si il musca pana cand il vor vedea falit. E ca-n filmele cu gangsteri, unde golanii cu pistoalele in mana mai fac cate o vizita pe la barul chinez pentru a incasa taxa de protectie in numele Nasului.

Comentarii
  • bre autoru lu peste,ori esti naiv si ai gresit tzara,ori Marcel ti-a dat ceva salam si ti s-a urcat apa la cap.De unde stii tu cum a pornit Marcel si cum facea el afaceri?L-ai intrebat cumva cate tone de marfa fierbinte a vandut?marfa care la racire pierdea cel putin 10 la suta?Se vede clar ca deschizi gura la comanda.

Adauga un comentariu