Eveniment-Social

Liceele au autonomie numai cind trebuie sa adune resurse extrabugetare

Publicat: 15 dec. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:8420;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Declaratia ministrului Andrei Marga a lasat indiferenti directorii liceelor iesene •Autonomia fluturata de Andrei Marga este doar declarativa •Examenul de admitere in liceu ramine doar o vorba

„Liceele de elita pot adauga la criteriile generale de admitere si altele proprii. Autonomia le da acest drept”. Aceasta a fost una dintre declaratiile facute luni de ministrul Andrei Marga, aflat la Iasi pentru a participa la intilnirea rectorilor universitatilor din Romania. Declaratia ca atare nu a facut altceva decit sa stirneasca indignare, si in nici un caz bucurie in rindul directorilor de liceu. Ei considera aceasta declaratie imposibil de pus in practica, atit timp cit exista un ordin al MEN care precizeaza foarte clar modul de organizare si desfasurare a admiterii. Asadar, asa-zisa autonomie pe care a fluturat-o luni Andrei Marga nu exista decit in declaratii.

Comitetele de parinti din liceele de elita ale Iasului incearca sa stringa rindurile pentru a obtine un examen de admitere in liceu. Primii care au luat atitudine in acest sens au fost parintii si profesorii de la Liceul de Informatica „Grigore Moisil”. Cu o luna in urma acestia au trimis un memoriu Ministerului Educatiei Nationale prin care au cerut reintroducerea examenului de admitere si asigurarea unor masuri de siguranta serioase pentru capacitate. In prezent si comitetele de parinti din Liceul „Emil Racovita”, Colegiul „National”, Colegiul „Costache Negruzzi” si Liceul „Mihai Eminescu” intentioneaza sa trimita un memoriu comun Ministerului Educatiei Nationale care sa cuprinda aceleasi doleante deoarece noul sistem de admitere fara examen, dezavantajeaza copiii de la liceele bune. Conform Ordinului 4.624 al ministrului Andrei Marga, admiterea elevilor in liceu se va face in urma unui concurs de dosare, iar media finala va fi calculata astfel: media generala a anilor de studiu din gimnaziu plus de patru ori media de la capacitate, totul impartit la patru. Insa opinia parintilor si a profesorilor este ca un elev de la o scoala cu rezultate mai slabe unde se dau note foarte mari, are o medie generala din anii de gimnaziu buna; un elev de la o scoala de elita, unde notele sint mai mici pentru ca sa fie impulsionat sa invete, are o medie de gimnaziu mai mica, deci este dezavantajat la admitere. Comitetele de parinti de la scolile mentionate mai sus intentioneaza sa mai adune adepti pentru ca memoriul sa aiba cit mai multa greutate. Problema admiterii a parut insa inofensiva ministrului Andrei Marga care a gasit imediat solutia: autonomia liceelor. Acesta a declarat ca liceele de elita pot organiza concurs de admitere daca doresc. „Liceele de elita pot adauga la criteriile generale de admitere si altele proprii. Daca vor intr-adevar sa aleaga cei mai buni elevi, pot apela si la alte criterii de triere. Autonomia le da acest drept”, a spus Andrei Marga. Aceasta ar insemna ca admiterea la liceu este fara examen, dar, fiind totusi vorba de autonomie, scolile pot apela si la alte criterii de triere a candidatilor, cum ar fi examenul.
Directorii liceelor de elita din Iasi cred insa ca autonomia aceasta nu exista, iar declaratia ministrului Andrei Marga nu are nici o greutate, daca nu apare si un ordin care sa sustina legal declaratia.

Carmen Petrus, directoarea Colegiului „Costache Negruzzi” Iasi: „Noi nu putem decit sa ne alegem profesorii, dar nu si elevii. Nu dispunem de o metodologie de concurs care sa ne permita autonomie in organizarea admiterii. Trebuie sa respectam ordinele venite de la MEN. Pina nu primim o metodologie care sa ne permita organizarea admiterii dupa criterii proprii, autonomia de care se vorbeste nu exista decit declarativ”.

Ovidiu Pricop, directorul Colegiului „National” Iasi.
„Foarte multi parinti si profesori doresc un examen de admitere la liceu. Dar, eu cred ca nu ar mai trebui sa suprasolicitam copiii cu un nou examen. Ar trebui gasite alte criterii de admitere, iar liceele de elita sa se puna de acord asupra acestor criterii. Insa, atit timp cit nu primim un ordin din partea MEN care sa precizeze ca avem dreptul sa organizam dupa criterii proprii admiterea nu putem face nimic. In ceea ce priveste admiterea nu beneficiem inca de autonomie”.

Carmen Lozonczy, directoarea Liceului de Informatica „Grigore Moisil”: „Este posibil ca pina la vara sa existe un ordin al ministrului prin care liceele de elita sa poata organiza admiterea dupa propriile criterii. Normal ar fi ca MEN sa reanalizeze ordinul privitor la organizarea admiterii si sa permita liceelor bune sa organizeze concurs de admitere. Noi nu am primit inca nici un raspuns la memoriul nostru. Cit priveste declaratia ministrului Andrei Marga, eu cred ca noi avem autonomie doar cind trebuie sa facem rost de fonduri extrabugetare. Momentan in asta consta autonomia noastra. Atit timp cit exista un ordin ministerial, nu putem sa facem ce credem noi ca o sa fie bine”.

Seryl Talpalaru, directorul Liceului „Emil Racovita”: „Nici nu poate fi vorba de autonomie in organizarea examenului de admitere. Exista un ordin al ministrului Andrei Marga care spune cum trebuie sa se desfasoare admiterea in liceu si care nu face nici o precizare la autonomia liceului in alegerea criteriilor de selectie a candidatilor. Eu trebuie sa ma conformez acestui ordin si nu imi pot permite sa organizez admitere dupa criterii proprii bazindu-ma doar pe o declaratie data presei. E greu de crezut insa ca declaratia ministrului se va transforma intr-un ordin, iar in cazul acesta, noi vom sustine cu siguranta un examen de admitere”.

Ce nu au inteles inca parintii si profesorii

In fapt, sistemul de admitere nu s-a schimbat foarte mult fata de anul trecut. Media finala de admitere nu dezavantajeaza elevii de la liceele bune. Chiar daca media din anii de liceu este mai mica, acestia pot obtine o nota foarte buna la capacitate, iar aceasta le va permite intrarea la un liceu bun, deoarece ponderea notei de la capacitate este de 75 % din media finala de admitere. Elevii se pot inscrie la ce liceu doresc, iar cei care intra dupa concurs sau dupa analiza dosarelor sint declarati admisi. Insa, foarte multi parinti isi vor inscrie copiii la liceele bune. Elevii orientati se vor inscrie la sectiile teoretice ale liceelor industriale si vor fi admisi din cauza concurentei mici. Iar elevii mult mai buni, picati la liceele de elita, nu vor mai avea loc la sectiile teoretice ale liceelor industriale, locurile fiind deja ocupate de elevii mai slabi. Va urma acelasi scandal ca si anul trecut, iar, dupa citeva zile de asediu al ISJ Iasi, ca si in vara trecuta, MEN va accepta suplimentarea numarului de locuri la sectiile teoretice ale liceelor industriale.

Adauga un comentariu