News Flash:

Liceele vor organiza admiterea dupa bunul plac

26 Aprilie 2001
660 Vizualizari | 0 Comentarii
•Admiterea pentru vara aceasta nu se schimba

Incepand cu anul scolar 2001-2002, Ministerul Educatiei si Cercetarii va lasa la latitudinea liceelor organizarea admiterii. Astfel, fiecare liceu va putea decide daca se impune organizarea unui examen de admitere sau doar a unor probe specifice profilului. Decizia liceelor privind modalitatea de admitere din vara anului 2002 trebuie adusa la cunostinta elevilor si parintilor inainte de inceperea anului scolar 2001-2002. "Este o idee foarte buna pe care directorii de licee au propus-o de mult. La Colegiul 'National' nu se va reveni la vechea forma de admitere - examen la matematica si romana. Probabil se vor da teste, insa numai la discipline principale pentru profilul ales de elevi. De exemplu, la intensiv franceza se va da un test de limba franceza, la filologie - testare la romana etc. Astfel elevii se pot hotari inca de la inceputul liceului ce linie doresc sa urmeze. Si cred ca ar fi bine ca admiterea sa se desfasoare in perioade diferite, pentru ca un elev care a picat la un liceu sa se poata inscrie la altul", a spus Ovidiu Pricop, directorul Colegiului "National" Iasi.
"Este foarte bine ca ministerul a hotarat sa acorde autonomie liceelor in ceea ce priveste examenul de admitere. Probabil se va reveni la vechiul sistem de admitere pe baza de examen", a spus Carmen Petrus, directorul Colegiului "Costache Negruzzi".
Pentru admiterea la liceu din aceasta vara, MEC nu mai poate face nici un fel de modificari in ceea ce priveste regulamentul. Elevii vor intra la licee in etape, pe baza mediilor de la capacitate si din gimnaziu. MEC doreste sa imbunatateasca sistemul de admitere, motiv pentru care specialistii ministerului au elaborat un program de admitere pe calculator. In Iasi vor fi desemnate licee care vor avea rolul de centre de inscriere. La aceste licee, dupa finalizarea examenului de capacitate, elevii isi vor depune fisele personale in care vor trece media din cei patru ani de gimnaziu, media la capacitate si media de admitere (amintim ca media de admitere inseamna 75% media la capacitate si 25% media de studiu din anii de gimnaziu). Directorii liceelor unde se vor face inscrierile vor culege toate aceste date si le vor aduce pe o discheta la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Aici, datele vor fi centralizate, introduse pe computer si se va realiza un clasament al elevilor in ordinea mediilor de admitere. Clasamentul acesta va fi afisat la inspectorat, la licee si mediatizat. "Elevii vor sti astfel pe ce pozitie se afla in clasamentul admiterii si, in functie de locul ocupat, vor hotari pentru ce licee opteaza. Daca elevii vor sti dinainte ce sanse au la admitere, le va fi mai usor sa opteze pentru anumite licee", a spus Mihai Dumitriu, inspector scolar general al ISJ Iasi.
Dupa ce va fi publicat clasamentul elevilor in ordinea mediilor de admitere, acestia vor completa din nou fise cu optiunile de admitere: liceul, profilul si specializarea. Un elev poate completa pe fisa de inscriere, in ordinea preferintelor, toate liceele, grupurile scolare si scolile profesionale. Datele cu optiunile elevilor vor fi centralizate la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si introduse in calculator. Dupa aceasta va incepe admiterea propriu-zisa. Calculatorul va selecta elevii admisi in functie de medii si optiuni. Selectia candidatilor se va face in etape, in functie de media de admitere. In prima etapa (primele doua zile de admitere) vor fi admisi numai elevii care au medii de admitere intre 9 si 10; in a doua etapa cei cu medii intre 8 si 8,99 etc. Pentru elevii fara examenul de capacitate, inscrierea la scoli profesionale si de ucenici se va face dupa incheierea celor cinci etape. Ei se vor inscrie pe locurile ramase libere si vor fi admisi in ordinea mediilor de absolvire a claselor V-VIII.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1350 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014326 (s)