News Flash:

Liceenii intra in focurile bacalaureatului

26 Iunie 2006
626 Vizualizari | 0 Comentarii
•Astazi, proba orala la limba si literatura romana va incepe la ora 9.00 si are caracter public •La intrarea in examen, toti candidatii vor avea asupra lor, in mod obligatoriu, buletinul sau cartea de identitate •Un candidat este promovat la proba orala daca obtine minimum nota finala 5 (cinci) •Probele orale sunt eliminatorii •Numarul candidatilor care vor sustine bacalaureatul in prima sesiune este de peste 6.800 de liceeni

Startul pentru 6.800 de tineri care vor sa devina bacalaureati este dat astazi de la ora 9.00. Dupa ce absolventii de gimnaziu au scapat de testele nationale, care au avut loc saptamana trecuta, vine randul liceenilor sa-si masoare valoarea, sustinand cel mai important si complex examen din viata lor, bacalaureatul.
Astazi, 26 iunie, se va desfasura, la nivel national, prima proba a bacalaureatului- limba si literatura romana, oral. Vestea buna pentru absolventii de liceu mai slabi pregatiti, dar si pentru cei care au ramas corigenti este ca si anul acesta bacalaureatul are doua sesiuni: cea din iunie - iulie si una in luna septembrie. Probele promovate in sesiuni anterioare vor fi recunoscute la cererea candidatului, astfel ca, daca a avut nesansa sa nu promoveze integral examenul de finalizare a studiilor liceale, el poate sustine acum doar examenele la disciplinele la care nu a obtinut nota de trecere. Numarul candidatilor care vor sustine bacalaureatul in prima sesiune este de peste 6.800 de liceeni. La nivelul judetului Iasi, pentru candidatii inscrisi la bacalaureat au fost organizate 21 centre de examinare si sase centre de evaluare. Si in acest an au fost semnalate cazuri speciale, pentru care este nevoie de o atentie deosebita. Astfel, trei candidati vor fi ajutati de profesori logopezi in redactarea lucrarilor, iar doi candidati vor fi supravegheati, pe tot parcursul bacalaureatului, de o garda de politisti. Aceasta din cauza ca unul este in arestul Politiei, iar cel de-al doilea candidat va sustine bacalaureatul in Penitenciar. De asemenea, o comisie de examinare va ajunge la domiciliul unei eleve grav bolnave, iar trei dintre candidati cu pareze faciale si fractura de mandibula vor trebui sa fie ascultati cu atentie sporita de catre profesorii examinatori. Astazi, proba orala la limba si literatura romana va incepe la ora 9.00 si se va prelungi pana maine, conform calendarului.

Un sfert de ora pentru proba orala

Modificarile in raport cu anii trecuti vizeaza creativitatea liceenilor si reguli mai clare in privinta metodologiei de examen. Practic, anul acesta la romana creativitatea va fi punctata mai bine decat simpla reproducere a unui comentariu. In plus, traditionalele cereri sau scrisori de intentie ar putea fi inlocuite de un subiect in care liceenilor li se cere sa explice un citat sau sa argumenteze un punct de vedere. De asemenea, caracterizarea unui personaj poate fi inlocuita de o comparatie intre doua personaje. Subiectele de pe biletele de examen vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Examinarea orala se realizeaza de catre doi profesori examinatori, membri ai comisiei. Profesorii examinatori pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile. Examinarea la probele orale se desfasoara in prezenta a cel putin trei candidati. Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu note intregi de la unu la zece, in functie de punctajul orientativ de evaluare. Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg, iar in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului. La probele scrise, accesul candidatilor in sali este permis pe baza buletinului, a cartii de identitate sau a pasaportului, cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei. Supraveghetorii vor interzice candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari, manuale, dictionare, notite, insemnari, tabele de logaritmi, cu exceptia celor prevazute in mod expres in foaia cu subiectele de examen, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Candidatii pot introduce in sali si folosi in timpul examenului acele materiale, cum ar fi dictionarul de limba latina sau planul de conturi la disciplina contabilitate, a caror posibilitate de utilizare este mentionata explicit pe subiectul de examen. Nerespectarea acestor dispozitii duce la sanctionarea supraveghetorilor si la eliminarea din sala a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Subiectele

Pentru fiecare proba scrisa se stabilesc variante de subiecte, din care se aleg, prin tragere la sorti, numarul subiectului probei scrise si al subiectului de rezerva. Subiectele pentru probele de examen se realizeaza la Serviciul National de Evaluare si Examinare si se stabilesc tinandu-se seama de mai multe criterii, printre care amintim: sa fie in concordanta cu programele scolare si cu programele de bacalaureat aprobate si publicate de MEC; sa fie astfel formulate incat tratarea lor sa angajeze cat mai multe posibilitati de analiza, de sinteza si de generalizare din partea candidatilor; sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei studiate, sa aiba grad de complexitate corespunzator continutului programelor scolare si programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate in timpul stabilit; sa permita tratarea lor in timpul acordat candidatilor pentru rezolvare, mai precis in trei ore; subiectele si baremele se vor elabora astfel incat sa se asigure unitatea de evaluare la nivel national. Subiectele pentru probele orale se elaboreaza tot la nivel national si cuprind teme din programele pentru bacalaureat. Tematica si cerintele detaliate, dar si subiectele vor fi facute publice si transmise inspectoratelor scolare cu cel putin 15 de zile inaintea inceperii probelor. Comisiile de examen vor asigura, prin profesorii examinatori, intocmirea biletelor de examen, in preziua inceperii probelor orale. "In centre a inceput deja amestecarea subiectelor la prima vedere cu cele publicate pe internet. Din cate am vazut, este vorba de diverse texte functionale, interviuri, texte care verifica in general receptarea unui text nou, la prima vedere", a declarat, ieri, Camelia Gavrila, inspector general al ISJ.

Trei ore pentru scris

La examenele scrise, candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit. Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce cadrele didactice care supravegheaza in sala au verificat identitatea candidatilor si completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce supraveghetorii semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Pentru lipirea coltului lucrarii se vor folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante pentru toate centrele de examen dintr-un judet. Presedintele comisiei va semna si va pune stampila tip Bacalaureat 2006 - C.E. peste coltul inchis si lipit al lucrarii. Aceste operatiuni se vor incheia inaintea iesirii primului elev din sala de examen. Pentru ciorne, candidatii vor primi coli obisnuite de hartie, marcate cu stampila. Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor in sali. Punctajul acordat fiecarui subiect se va transmite candidatilor odata cu subiectul, iar baremul de evaluare va fi afisat la avizierul centrului de examen dupa incheierea probei scrise. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Se interzice folosirea, in timpul probelor scrise, a minicalculatoarelor, a riglelor de calcul, a altor mijloace de calcul. Nu se foloseste alta hartie decat cea distribuita candidatilor de supraveghetori.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015564 (s)