Actualitate

Licentierea jocurilor de noroc online reglementata de Guvern

Publicat: 06 ian. 2015
1

Ca un prim pas premergator adoptarii legii care va interzice jocurile de noroc in alte spatii decat cele ale Companiei Nationale Loteria Romana, proiect initiat de deputatul iesean Sorin Iacoban, Guvernul a reglementat sistemul de licentiere a operatorilor de jocuri de noroc online, printr-o ordonanta de urgenta aprobata la finalul anului trecut. Astfel, organizatorul de jocuri de noroc online sau la distanta, licentiat in Romania, va face toate tranzactiile doar prin intermediul conturilor bancare deschise la banci de pe teritoriul tarii. Pentru jocurile de noroc online, mijloacele de plata utilizate si mijloacele banesti, inclusiv cardurile, trebuie sa fie operate de banci din Romania.

Aceste jocuri se vor desfasura cu conditia sa respecte protectia minorilor si prevenirea accesului acestora la aceste tipuri de jocuri de noroc, sa asigure  transparenta operatiunilor desfa­surate, sa previna si sa combata activitatile infractionale care pot fi desfasurate. Pentru obtinerea licentei pentru jocurile de noroc online organizatorul trebuie sa  constituie un fond de garantare a depozitelor jucatorilor. Operatorii licentiati pentru jocurile de noroc online au obligatia de a face platile pentru jucatori (plata castigurilor si returnarea banilor depusi de jucatori) doar prin intermediul unui procesator de plati licentiat de Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN). In prezent, in Romania nu exista nici o licenta sau autorizatie emisa pentru organizarea de jocuri de noroc online.
Au fost modificate si taxele anuale pentru acordarea licentei la jocurile de noroc, acestea fiind calculate in euro de la inceputul anului, in baza unei ordonante de urgenta aprobate in 2014. Ordonanta vine intr-un context in care Comisia Europeana trimisese Romaniei o scrisoare in care formula ‘obiectii cu privire la lipsa de coerenta a cadrului juridic romanesc privind jocurile de noroc”.
„Marea majoritate a licentelor s-au transformat din lei, la valoarea actuala in lei, in euro, deci modificarea este doar de schimb de valuta. De exemplu, de la 8.000 de lei, acum este 1.800 euro, la un anumit tip de joc’, a declarat directorul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Odette Nestor. Prin ordonanta, taxele anuale pentru acordarea licentei de organizare sunt stabilite la 115.000 euro pentru jocurile de noroc, 45.000 euro pentru pariuri mutuale, 25.000 euro pentru pariuri cu cota fixa si pariuri in contrapartida, 95.000 euro pentru jocurile caracteristice cazinourilor, 15.000 euro pentru jocurile caracteristice clubului de poker, 20.000 euro pentru jocurile tip slot machine, 10.000 euro pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc. Totodata, pentru jocurile de noroc bingo organizate la televizor, taxa e de 70.000 euro.
Comentarii
Adauga un comentariu