Eveniment-Social

Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi inaugurează primul laborator STEM pentru învățământul profesional dual din zona Moldovei

Publicat: 23 nov. 2021
Miercuri, 24 noiembrie 2021, începând cu ora 10.00, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida" Iaşi vă invită la inaugurarea primului laborator STEM(Sience-Technology-Engineering-Math) ”ENERGOBW” pentru învățământul profesional dual din zona Moldovei

Miercuri, 24 noiembrie 2021, începând cu ora 10.00, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi vă invită la inaugurarea primului laborator STEM(Sience-Technology-Engineering-Math) ”ENERGOBW” pentru învățământul profesional dual din zona Moldovei, proiect finanțat din Fondul unei companii din Iași și implementat de Fundația Comunitară Iași

Producția industrială de viitor se va dezvolta în simbioză cu tehnica modernă de informație și comunicare. Baza tehnică pentru realizarea acestui scop o constituie sistemele digitale interconectate. Aceste sisteme fac posibilă, în Industrializarea 4.0 (Digital factory 4.00), o producție în care operatorii, mașinile, instalațiile, logistica și produsul comunică și cooperează unele cu altele nemijlocit. Interconectarea va face posibil un salt de la supravegherea unui mic segment de producție, până la auto-organizarea unui lanț întreg, chiar a unei întreprinderi. Rețeaua va include toate fazele unui produs: pornind de la idee, trecând prin procesele de proiectare și producție, incluzând logistica și calculația, urmărirea utilizării produsului și a service-ului, până la reciclare.

Compania ieșeană alături de companiile mari care investesc în România au implementat deja, în procesul tehnologic, sistemul de Industrializare 4.0. (Digital Factory 4.0) și de aici a apărut necesitatea ca viitorii angajați să fie pregătiți și familiarizați, încă de pe băncile școlii, cu cerințele locului de muncă și tehnologiile aferente acestei ere industriale.

Cine a investit în laboratorul STEM

De aceea, compania ieșeană a investit la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi în primul laborator STEM pentru învățământul profesional dual din zona Moldovei denumit EnergoBW. Principiul de bază este cel al disciplinelor STEM (MINT în Germană), axat pe un sistem educațional în care s-a dezvoltat un curriculum centrat pe patru discipline: știință, tehnologie, inginerie și matematici.

Acest proiect aduce plus-valoare activității noastre didactice și va stimula interesul elevilor pentru domeniul tehnic, contribuind la conștientizarea faptului că în companii precum cea din Iași există implicare față de instruirea viitorilor angajați.

Abordarea este una interdisciplinară. Se propune trecerea de la o predare separată (independentă/ individuală) a materiilor studiate, la una integrată, bazată pe aplicații conectate la lumea reală. Se poate afirma că STEM este centrat pe îmbunătățirea calității educației în vederea pregătirii de specialiști competenți în domeniul tehnologiilor înalte (high-tech workers) și de cetățeni capabili să opereze într-o societate dependentă de tehnologie.

 

 

Adauga un comentariu