News Flash:

Licitatia vinurilor - punctul de atractie al aniversarii Camerei de Comert si Industrie din Iasi

31 Octombrie 1999
1041 Vizualizari | 0 Comentarii
In cadrul festiv asigurat de Agroindustriala Bucium, la restaurantul "Perla", a avut loc aniversarea a 135 ani de existenta a Camerei de Comert si Industrie din Iasi. Evenimentul a coincis cu implinirea a 30 de ani de activitate pentru firmele Suprem SA si Ceramica SA, societati coorganizatoare. La festivitate au participat 130 de reprezentanti ai principalelor 50 de firme iesene, alaturi de personalul Camerei de Comert si Industrie si de reprezentantii presei.
Scurtele interventii ale organizatorilor au punctat importanta evenimentului, atit pentru sistemul cameral din Romania, cit si pentru activitatea celor doua firme iesene aniversate.
Prezent la festivitati, presedintele CCI - Iasi, Mihail Vlasov, a declarat ca "eforturile Camerei de a organiza mediul de afaceri, atit la nivel national, cit si la nivel local, sint evidente in anii de dupa Revolutie. Nu la fel de evidente sint eforturile facute de firmele private pentru a se integra in acest sistem, initiativele unilaterale fiind cel mai adesea sortite esecului". Oportunitatea organizarii unor astfel de manifestari sub egida "Manager Club" a fost subliniata si de Radu Precul, vicepresedinte al CCI - Iasi: "E foarte bine ca reprezentantii firmelor cu greutate din Iasi se intilnesc periodic pentru a se cunoaste intr-un cadru informal. Nu frecventa conteaza in acest caz, mult mai importante fiind efectele concrete, coagularea mediului de afaceri".

Licitatia vinurilor - punctul de atractie al serii

Dupa interventiile reprezentantilor firmelor sarbatorite, atentia participantilor s-a concentrat pe licitatia de vinuri vechi organizata in beneficiul Caminului Spital Hirlau, institutie care ocroteste 105 copii. "Produsele" licitate au fost adevarate capodopere ale genului: doua sticle de "Super Colosal" (recipient lucrat manual, plin cu Rameros, avind in interior "fructe" de sticla pline cu visinata si rachiu vechi de pere), o sticla "Strugurel" cu rachiu din muscat-otonel. La acestea s-au adaugat un Rameros din 1986, doua recipiente "Doi Frati" (Rameros si rachiu din muscat), alaturi de pretioase sticle cu Furmint (1981), Muscat sau Feteasca Neagra (un vin cu venerabila virsta de 28 de ani). La inceput timida, licitatia s-a sfirsit cu o suma totala de 21 de milioane lei colectata pentru copiii de la centrul din Hirlau. "Performerul" licitatiei a fost presedintele Camerei de Comert si Industrie din Iasi, Mihail Vlasov, care a licitat 5.000.000 lei pentru "Strugurel", facut apoi cadou unei colaboratoare. De asemenea, un personaj legat de aceeasi institutie, Radu Precul, si-a adjudecat un "Super Colosal" si un exemplar din "Doi Frati", in total suportind 5 milioane lei din cheltuielile ulterioare ale Spitalului Camin din Hirlau. La sumele obtinute in urma licitatiei s-au adaugat 5 milioane lei oferite de SC Sporul SA pentru copiii orfani si 2 milioane lei oferite de aceeasi societate pentru batrinii aflati in azil.

Camera de Comert si Industrie - una dintre cele mai vechi institutii democratice

Camera de Comert si Industrie din Iasi a fost infiintata in 1864, la 28 octombrie, prin Inalt Decret Domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza. Sub titulatura initiala de Camera de Comerciu a Romaniei, noua institutie urma modelul occidental, o camera similara fiind infiintata la Marsilia prin secolul al XVI-lea. Daca aceasta viza protejarea comerciantilor cinstiti impotriva piratilor, a caror "activitate" prospera in zona, reinfiintarea CCI prin Decretul 139/1990 pare sa aiba o ratiune asemanatoare, rolul piratilor fiind preluat in lumea contemporana de stat. Sistemul cameral din Romania, care avea la un moment dat in componenta 51 de camere teritoriale, a fost abolit in 1949, fiind desfiintat in conditiile istorice binecunoscute. Pina atunci, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a fost un adevarat pol al dezvoltarii economice nationale, intr-o perioada considerata drept cea mai fasta din punct de vedere economic din istoria Romaniei. In acest cadru general, Iasul ocupa un loc important, avind o camera puternica si un patrimoniu substantial. Mediul universitar era profund implicat in acest domeniu, la Iasi profesorul Ioan G. Botez, mentor al lui Mihail Manoilescu, fiind senator de Iasi pentru Camera de Comert.
Alec DANILA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1394 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012739 (s)