Local

Licitatie pentru 20 de autobuze electrice de 12 metri, pentru Iasi

Publicat: 12 iun. 2019
1

Municipalitatea ieseana continua modernizarea transportului public cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operational Regional – Axa 4.1. Astazi, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice a fost publicat un anunt privind achizitionarea de 131 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri destinate transportului public urban de calatori, operabile in conditii de deal. Achizitia include 39 de statii de incarcare rapida si 131 de statii de incarcare lenta si are o valoare totala de 363.375.000 lei, fara TVA (circa 76,3 milioane euro). Termenul limita de depunere a ofertelor este 29 iulie. Procedura de achizitie se bazeaza pe obtinerea fondurilor necesare prin Programul Operational Regional – Axa 4.1.

Luna viitoare se finalizeaza licitatia pentru primele autobuze electrice destinate Iasului

Dintre cele 131 de autobuze electrice, 20 sunt destinate Municipiului Iasi, alaturi de sase statii de incarcare rapida si 20 statii de incarcare lenta, ceilalti beneficiari fiind Municipiile Sibiu, Sighetu Marmatiei, Slatina, Suceava, Targu Mures si Pitesti. Valoarea autobuzelor si statiilor de incarcare destinate Municipiului Iasi este 55.500.000 lei, fara TVA (circa 11,66 milioane de lei, fara TVA).

Conform caietului de sarcini, autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 70 persoane, din care minim 29 de persoane pe scaune, plus conducatorul auto, si o garantie a functionarii de minim 500.000 de kilometri sau minim cinci ani.
Autobuzele electrice de 12 metri vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Ros – Mircea cel Batran – Dacia) si 36 (Dacia – Gara – Copou – Breazu). 

Reamintim ca pe 2 iulie va avea loc si licitatia pentru achizitionarea a 16 tramvaie, fiecare cu lungimea de circa 30 de metri, destinate transportului public urban de calatori. Cumparatorul va fi tot Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, iar beneficiarul Municipiul Iasi. Valoarea totala estimata a contractului este 184.000.000 lei, fara TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adica circa 2,42 milioane de euro, fara TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. 

Tot prin intermediul unei licitatii organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si cu termen de depunere a ofertelor pe 17 iulie, la Iasi ar urma sa ajunga 24 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri. Procedura implica achizitia a 70 de astfel de mijloace de transport, valoarea totala a achizitiei ridicandu-se la aproape 160 milioane lei. In program sunt incluse patru autoritati din tara: Iasi (54,5 milioane lei), Judetul Neamt (21 autobuze – 48,1 milioane lei), Targu Mures (15 autobuze – 34,4 milioane lei) si Tulcea (10 autobuze – 22,8 milioane lei). Conform caietului de sarcini, cele 24 de autobuze electrice vor fi folosite in transportul public local pe rutele 42 Copou – CUG (14) si 52 Piata Alexandru cel Bun – pasaj Octav Bancila – Copou (10). La Iasi autobuzele vor beneficia de 24 statii de incarcare lenta si sapte statii de incarcare rapida (in depouri si la capete de traseu).

De asemenea, reamintim ca 7 iunie a avut loc deschiderea ofertelor in cadrul licitatiei care vizeaza reabilitarea infrastructurii de tramvai Iasi – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II. Procedura de achizitie publica a atras o singura oferta, din partea asocierii Mari Vila Com SRL Bucuresti – Conest SA Iasi. Durata proiectului, intitulat „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iasi – Dancu”, este de 36 de luni, iar valoarea sa totala de 104.022.632 lei. Licitatia organizata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice prevede doar executarea lucrarilor de constructii, fara achizitia a patru tramvaie dedicate pentru acest traseu, si are o prevedere bugetara de 45.035.176,97 lei. 

Licitatia pentru lucrari din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi – Reorganizarea circulatiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu” a avut o prevedere bugetara maxima de 29.110.847,07 lei, fara TVA. Deschiderea ofertelor a avut loc pe 30 mai, fiind primita oferta asocierii Conest SA Iasi – Mari Vila Com SRL Bucuresti. Proiectul general prevede executia lucrarilor de constructii si instalatii aferente liniei de tramvai intersectie Bucsinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersectie Calea Chisinaului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu si achizitionarea a sapte tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea sa de 114.197.308,33 lei cu TVA.

Lucrarile de constructii din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi” au fost estimate la maxim 44.356.437,96 lei, fara TVA. Licitatia, care a avut ca termen de inscriere data de 24 mai, a atras, de asemenea, oferta asocierii Conest SA Iasi – Mari Vila Com SRL Bucuresti. Proiectul general presupune reabilitarea infrastructurii si suprastructurii caii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Padurii – strada Nicorita, Piata Podu Ros – intersectie cu bulevardul Primaverii si bulevardul Virgil Sahleanu – intersectie cu bulevardul Metalurgiei – rond Tutora, precum si achizitionarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totala de 114.359.729,95 lei cu TVA. 

Totodata, pana pe 21 iunie municipalitatea asteapta oferte pentru achizitionarea a 16 tramvaie aferente celor trei proiecte mentionate anterior, cu lungimea de circa 26 de metri, prevederea bugetara fiind de 142.721.280 lei, fara TVA.

Comentarii
  • Or sa mearga 2-3 ani, dupa care vor zace pe dreapta datorita acumulatorilor, care probabil trec de 50% din pretul masinii, pret foarte ridicat, sunt convins. Autobuzele electrice nu sunt o solutie pt. transportul public.

  • Exista o retea de transport cu troleibuze care a fost desfiintata de primari, pe smenuri grase. In restul oraselor exista troleibuze, Iasul este singurul oras din Romanistan care a desfiintat acest transport ecologic. Acum vrem autobuze, facute aiurea pe bani grei?!?

Adauga un comentariu