Actualitate

Liderul cecen a fost înaintat în grad de Vladimir Putin. Ramzan Kadîrov și-a primit răsplata pentru atrocitățile din Ucraina

Publicat: 31 mart. 2022
Liderul cecen înaintat în grad de Putin
Ramzan Kadîrov a fost avansat la gradul de general-locotenent în armata rusă

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost înaintat în grad de președintele Vladimir Putin, drept răsplată pentru rolul jucat în războiul din Ucraina. Kadîrov a executat până acum toate ordinele liderului de la Kremlin, arătându-și astfel loialitatea față de Moscova. În prezent, forțele cecene ale lui Ramzan Kadîrov sunt implicate în asediul orașului Mariupol.

Cu toate că invazia Ucrainei este războiul lui Putin, există încă un om al cărui nume va fi asociat cu distrugerile devastatoare declanşate de Moscova: liderul cecen Ramzan Kadîrov. Acest aliat al lui Putin are tot interesul să arate de ce este în stare, deoarece vrea astfel să-și consolideze puterea internă. Forţele cecene au fost implicate în mai multe feluri în războiul din Ucraina. În luptele directe, în primul val al asaltului pe care Rusia îl voia rapid, recrutând  asasini din unităţi de elită, şi, mai recent, trimiţând luptători să se alăture trupelor ruse ce impun un asediu brutal asupra oraşului Mariupol. Iar pentru loialitatea sa, Kadîrov a fost răsplătit de Vladimir Putin.

Liderul cecen, înaintat în grad de Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin l-a promovat în funcția de general-locotenent pe Ramzan Kadîrov pentru rolul său în invadarea Ucrainei. În acest război, liderul autoritar al Republicii Cecenia și-a arătat din plin loialitatea față de Moscova. Mai mult, săptămâna aceasta, Kadîrov a anunțat că unul dintre aliații săi cheie, Ruslam Geremeev, a fost rănit în luptele din orașul-port asediat Mariupol. Ruslam Geremeev a fost fotografiat în spital, acolo unde a fost vizitat de Kadîrov și de fiul acestuia în vârstă de 14 ani, Adam, cel din urmă venind îmbrăcat în uniformă de militar. În imaginile publicate pe rețelele de socializare, liderul cecen îl pupă și mângâie pe frunte pe Geremeev.

Înregistrările video anterioare pe care liderul cecen le-a postat în mediul online, în care îl numește pe Geremeev „frate drag”, pretindeau că îl arată pe Kadîrov în prima linie a luptelor din Mariupol, inclusiv la sediul primăriei locale. Ruslan Geremeev a fost rănit în aceste lupte, după ce sâmbătă s-a lăudat că ar fi cucerit clădirea administrației din Mariupol, deși în realitate era vorba despre un sediu mai puțin important.

Apariția lui Geremeev în prima linie de la Mariupol este o dovadă atât a forței lui Kadîrov, cât și a capacității aparente a aliaților săi de a sfida legislația din Rusia. Cu toate acestea, multiplele înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare de Kadîrov nu sunt filmate în prima linie, ceea ce sugerează că cecenii nu sunt implicați doar în luptele din Ucraina, ci și în propaganda rusă.

Kadîrov, folosit pe post de sperietoare pentru ucraineni

Prezența luptătorilor lui Kadîrov, care au reputația unei brutalități extreme, în Ucraina urmărește, cel mai probabil, atât răspândirea fricii printre ucraineni, cât și creșterea raportului de forțe de pe câmpul de luptă în favoarea rușilor. Cecenii pot prelua și alte sarcini, unii dintre aceștia fiind desemnați să patruleze în spatele forțelor din prima linie și să-i împuște pe dezertorii ruși. Alții au fost repartizați să interogheze civilii din oraș – o specialitate sumbră a adepților lui Kadîrov, care au un lung istoric de tortură și abuzuri.

Alexander Khodakovsky, un comandant superior dintr-una dintre regiunile separatiste din estul Ucrainei, susținute de Rusia, a declarat într-un interviu video că nu se aștepta ca cecenii să lupte în prima linie. Aceștia au fost aduși inițial în Ucraina pentru desfășurarea unor operațiuni de „curățare” pe teritoriul confiscat de Rusia în jurul orașului Mariupol. În altă ordine de idei, liderul cecen Ramzan Kadîrov și-a atins unul din scopuri, fiind înaintat în grad de Vladimir Putin.
Comentarii
Adauga un comentariu