Actualitate

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny, a fost arestat pe Aeroportul din Moscova după ce a revenit din Germania

Publicat: 18 ian. 2021
Alexei Navalny a fost filmat spunându-și la revedere de la soție și apoi fiind condus de autoritățile din Moscova
Alexei Navalny a fost filmat spunându-și la revedere de la soție și apoi fiind condus de autoritățile din Moscovav

Criticul lui Putin și liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny, a fost reținut după ce a zburat înapoi la Moscova din Germania, la cinci luni după ce a fost aproape ucis din cauza unei presupuse otrăviri a unui agent. Arestarea a avut loc pe un aeroport din Moscova iar autorităţile ruse anunţase înainte de a ateriza că îl vor aresta.

Activistul, în vârstă de 44 de ani, a fost condus de poliție la controlul pașapoartelor de pe aeroportul Sheremetyevo. Mii de oameni s-au adunat la un alt aeroport din Moscova pentru a-și saluta liderul, dar zborul din Berlin a fost deviat.

Alexei Navalny a fost arestat pe Aeroportul din Moscova

Navalny dă vina pe autoritățile ruse pentru tentativa asupra vieții sale de anul trecut. Kremlinul neagă orice rol.

Cu toate acestea, acuzațiile politicianului de opoziție au fost susținute de rapoartele jurnaliștilor de investigație.

Știrile despre detenția lui Alexei Navalny au determinat condamnarea din partea Uniunii Europene, Franței și Italiei, care a cerut eliberarea să imediată. Consilierul de securitate națională al președintelui ales Joe Biden a revenit la apel. „Atacurile de la Kremlin asupra domnului Navalny nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci un afront adus poporului rus care vrea ca vocea lor să fie auzită”, a spus Jake Sullivan.

Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei a negat incă de la începutul scandalului că nu are nici cea mai mică implicare în otrăvirea lui Alexei, în pofida faptului că investigațiile făcute au dezvăluit conexiunile dintre aceștia.

Cum s-au desfășurat evenimentele?

Când Navalny a fost otrăvit în august trecut și s-a prăbușit într-un zbor intern în Siberia, a fost transportat în Germania pentru tratament medical de urgență. Când și-a revenit, a spus că intenționează să se întoarcă în Rusia. Duminică a reușit să facă acest angajament, îmbarcându-se într-un zbor Pobeda Airlines, în ciuda avertismentelor că va fi arestat la aterizare.

Avionul era plin de jurnaliști, inclusiv Andrey Kozenko de la BBC Russian Service. Cu puțin timp înainte de aterizare, pilotul a anunțat că, din „motive tehnice”, avionul a fost deviat de la aeroportul Vnukovo către aeroportul Sheremetyevo, provocând agitație în rândul pasagerilor.

„Știu că am dreptate. Nu mă tem de nimic”, le-a spus Alexei Navalny suporterilor și presei la aterizare, cu doar câteva minute înainte de a fi reținut. – M-ai așteptat mult? a întrebat polițiștii de frontieră.

El a sărutat-o ​​pe soția să Yulia – care zburase cu el din Germania – după ce polițiștii au avertizat că vor folosi forța fizică dacă nu le va respecta ordinele de a veni cu ei. În ciuda pledoariilor, avocatului domnului Navalny nu i s-a permis să-l însoțească. Activistul este reținut la o secție de poliție din Moscova.

Duminică, mai devreme, au fost desfășurate forțe suplimentare de ordine publice împotriva protestelor și au fost ridicate bariere metalice în interiorul aeroportului din Vnukovo, unde avionul era programat să aterizeze inițial.

De ce a fost reținut Navalny?

Într-o declarație, duminică târziu, serviciul penitenciar rus a declarat că liderul opoziției „a fost căutat de la 29 decembrie 2020 pentru încălcări repetate ale perioadei de probă”. Acesta a adăugat că va rămâne în arest până la o decizie judecătorească.

Autoritățile îl acuză că a încălcat condițiile impuse după o condamnare pentru delapidare, pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare. El a spus întotdeauna că acel caz a fost motivat politic.

În mod separat, procurorii ruși au lansat un nou dosar penal împotriva domnului Navalny pentru acuzații de fraudă legate de transferuri de bani către diferite organizații caritabile, inclusiv Fundația să anticorupție.

Activistul a susținut mai devreme că Vladimir Putin făcea tot posibilul pentru a-l împiedica să se întoarcă în Rusia, inventând noi dosare împotriva sa, menționează bbc.com

Adauga un comentariu