Actualitate

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre Legea privind carantinarea și internarea românilor care sunt bolnavi de Covid-19

Publicat: 13 iul. 2020
ALT=

Liderul PSD Marcel Ciolacu a izbucnit din cauza Legii care reglementează carantinarea și internarea românilor care sunt bolnavi de coronavirus. Sunt vizați de prevederile legale românii bolnavi, dar și cei care nu au simptome și asupra cărora planează doar bănuiala că ar fi bolnavi, practic aceștia riscând să fie supuși oricând unor abuzuri.

Marcel Ciolacu, despre Legea carantinării

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susține că PSD va ține pe loc Legea carantinării, în Senat, până în momentul în care premierul Ludovic Orban sau ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu vor veni în Parlament să lămurească anumite controverse.

„E a doua oară când PNL și Guvernul au lăsat România în vid legislativ. Nu știu cât mai putem suporta asemenea greșeli politice față de români și de România. Mai așteptăm o lună de zile să venim cu o lege la Parlament când lucrurile erau foarte clare. Restrângerile de drepturi se pot face doar prin lege. Legea e una proastă, așa cum a fost prezentată la Camera Deputaților și acum în Senat. Am încercat cu ONG -urile să avem o dezbatere la Camera Deputaților. O să încercăm și la Senat să avem o dezbaterr cu organizațiile care pentru drepturile și libertăților cetățenilor”, a declarat Ciolacu.

”Primul ministru și ministrul Justiției, ministrul Sănătății nu au venit în Parlament să discute aspectele controversate din această lege. A venit doar domnul Raed Arafat, în calitate de specialist, dar dumnealui nu este om politic și nu poate da un răspuns cu asumare politică.

Nu a avut avizul Ministerului Justiției

Acest lucru ar fi trebuit să-l facă primul ministru sau ministrul Justiției. Mai mult, legea, așa cum a fost înaintată către Parlament nu a avut avizul Ministerului Justiției.

„Nu se va vota legea în Senat până când primul ministru și ministrul Sănătății nu vor veni să explice toate aceste aspecte. Eu am o dezamăgire personală față de președintele Klaus Iohannis, de la care m-aș fi așteptat să cheme partidele la consultări, să se consulte cu specialiștii, având în vedere cât de importantă este această lege.”, a spus Marcel Ciolacu.

Nu se vor aduce modificări legii

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, după CEX PSD, că în Senat nu se vor aduce legii carantinei modificări de așa natură astfel încât să riscă să pice la un control CCR.

„Nu vom aduce texte noi în lege, modificam articole aflate în vigoare. Nu vor exista în lege introduse articole noi. Nu vor fi modificări fundamentale. Am avut discuţia asta cu dl Cazanciuc şi dl Corlatean”, a declarat Marcel Ciolacu.

În discuțiile din CEX, juriștii PSD au apreciat că trebuie avut grijă pentru că dacă în Senat se aduc modificări radicale față de proiectul adoptat de Camera Deputaților, ar putea să iasă o lege care riscă să pice la CCR dacă încalcă principiul bicameralismului.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că a existat o invitaţie pentru premier de a participa la dezbaterile pe legea carantinei şi izolării, iar premierul a transmis, la Tulcea fiind, că ”domnia sa nu trebuie să vină”.

Ludovic Orban nu a fost invitat la dezbaterile din Parlament

Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă cum comentează precizările Guvernului, potrivit cărora premierul Ludovic Orban sau miniştrii nu au fost invitaţi la dezbaterile din Parlament.

”Nu, a fost o invitaţie. Eu îmi amintesc un răspuns al premierului fiind la Tulcea, parcă, care a spus că domnia sa nu trebuie să vină”, a răspuns Ciolacu.

Când i s-a atras atenţia că Executivul vorbeşte despre lipsa unei invitaţii oficiale, Ciolacu a precizat: ”Preşedintele Senatului sunt ferm convins că a şi făcut lucrul acesta”.

Marcel Ciolacu a anunţat, luni, după şedinţa conducerii PSD, că senatorii social-democraţi vor vota legea privind carantina şi izolarea după ce premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii vin în Parlament, pentru a explica prevederile proiectului legislativ şi de ce l-au înaintat atât de târziu.

În replică, Guvernul a transmis că premierul Ludovic Orban sau miniştrii nu au fost invitaţi la dezbaterile din Parlament în legătură cu legea privind carantina şi izolarea şi au exprimat disponibilitatea de a participa la discuţii ”ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial”.

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu le-a cerut, vineri, premierului Ludovic Orban şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu să participe la dezbaterile din Senat şi să stea faţă în faţă cu reprezentanţii CSM şi organizaţiile neguvernamentale de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

În replică, Ludovic Orban care era în vizită oficială la Tulcea, a afirmat: ”Asta este o formă de tergiversare a adoptării legii”.

Comentarii
Adauga un comentariu