Eveniment-Social

Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă, contestă amânarea examenului de Titularizare 2020! „Procesul de mobilitate nu poate fi suspendat”, reclamă profesorul Lăcustă

Publicat: 19 iun. 2020
Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă
Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă

Amânarea examenului de Titularizare 2020, contestat de prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași. „Conform Ordinului Ministerului Educației și Cercetării (OMEC) 4.549/17.06.2020, pe durata Stării de Alertă instituită pe întreg teritoriul României, se suspendă toate etapele de mobilitate începând cu concursul de Titularizare 2020”, au precizat cei de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași

Prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, contestă amânarea examenului de Titularizare 2020! De menționat că, pe 17 iunie 2020, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a decis suspendarea etapelor de mobilitate începând cu concursul de Titularizare 2020.

Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă: „Examenul de Titularizare 2020 nu poate fi amânat”

Pe acest plan, liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă, vine cu argumente pentru contestarea examenului de Titularizare 2020.

„Ceea ce nu înțelegem noi este de ce o parte a acelorași profesori pot merge la examenele naționale în calitate de corectori sau supraveghetori, dar nu pot participa la etapele de mobilitate, inclusiv la concursul de Titularizare 2020. Doamna ministru Monica Anisie trebuie să înțeleagă specificul procesului de mobilitate care nu poate, în viziunea noastră, să fie suspendat! Prin urmare, trebuie să aibă în vedere că este foarte dificil de venit cu un nou calendar, după data de 15 iulie 2020, deoarece nu avem nici atunci certitudini că situația epidemiologică va fi mai bună”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași.

Aici, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași precizează măsura de suspendare a examenului național de Titularizare 2020. „Conform Ordinului Ministerului Educației și Cercetării ( (OMEC) 4.549/17.06.2020, pe durata Stării de Alertă instituită pe întreg teritoriul României, se suspendă toate etapele de mobilitate începând cu concursul de Titularizare 2020”, au precizat cei de la Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Ce etape erau în derularea de la examenul național de Titularizare 2020 Iași

La examenul național de Titularizare 2020 Iași, înscrierea candidaților care solicitau detașare la cerere prin concurs specific (punctaj), sesiunea 2020, ar fi trebuit să aibă loc: Centrul 1 de înscriere, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” pentru învățământ special, învățământ preșcolar și învățământ primar. Centrul 2 de înscriere: Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași- se fac înscrieri pentru toate celelalte discipline. Pe de altă parte, era obligatorie dezinfectarea mâinilor înaintea intrării în spațiile vizitate, este obligatorie purtarea măștilor de protecție pe toată durata vizitei.

„Accesul în instituție este organizat prin marcaje, astfel încât să existe o suprafață minimă de 4 metri pătrați, pentru fiecare persoană, și o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate. Ieșirea candidaților se efectuează pe ieșirea numărul 2 stabilită de fiecare Centru de înscriere. Se interzice accesul candidaților în alte spații decât cele stabilite, fără acordul angajaților de serviciu. Nerespectarea acestor prevederi poate conduce la evacuarea din perimetrul instituției a persoanei respective și luarea măsurilor legale ce se impun”, se mai arată în precizările Inspectoratului Școlar Iași.

Când ar fi trebuit să aibă loc testul scris pentru examenul național de Titularizare 2020

Testul scris pentru examenul național de Titularizare 2020 ar fi trebuit să aibă loc în data de 15 iulie 2020, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare. În intervalul 27 mai – 30 iunie erau programate toate etapele de mobilitate necesare de îndeplinit pentru cei care vor să se înscrie la acest text de promovare în cariera profesională. De reamimtit că, în data de 21 februarie 2020, a fost publicată lista posturilor/catedrelor vacante/rezervate pentru anul școlar 2020-2021, județul Iași. Au fost prezentate un număr de 2.182 de posturi, dintre acestea 981 fiind complete, iar 1.201 incomplete. Deja, în data de 4 martie 2020 a avut loc ședința de repartizare a cadrelor didactice care au solicitat completare de normă. În această ședință au fost ocupate 71 de posturi.

De asemenea, în data de 5 martie 2020 s-a publicat lista reactualizată a posturilor/catedrelor vacante/rezervate pentru anul școlar 2020-2021, la Iași. Este vorba despre un număr de 2.116 de posturi, dintre acestea 983 fiind complete, iar 1.133 incomplete. În județul Iași sunt 25 de cadre didactice aflate în restrângere de activitate. În perioada 6-11 martie 2020 s-au depus 27 de dosare pentru restrângere de activitate. Organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă și soluționarea contestațiilor la aceste probe vor avea loc până pe 30 iunie 2020. În acest context, amânarea examenului de Titularizare 2020, contestat de liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă, duce la o bulversare totală a etapelor de mobilitate a personalului didactic din județul Iași.

Adauga un comentariu