Titlurile zilei

Lidl România deschide un nou magazin pe Aleea Tudor Neculai! Dezastru pentru locuitorii din CUG. Traficul rutier devine imposibil – FOTO

Publicat: 08 dec. 2021
Terenul din municipiul Iași, unde urmează să fie construit un nou magazin Lidl
Zona CUG urmează să fie sufocată de un nou magazin Lidl

Un proiect controversat a primit avizul arhitecților, membri în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Pe Aleea Tudor Neculai urmează să fie amenajat un magazin Lidl. Traficul în zonă este blocat, mai ales la orele de vârf. Accesul se realizează de pe o arteră cu o singură bandă pe sens

Lidl România anunță noi investiții în municipiul Iași, dar cu costuri importante pentru fluidizarea traficului din oraș. Compania ar urma să deschidă un nou magazin pe aleea Tudor Neculai, nr. 50, acolo unde vechiul proprietar a vrut să dezvolte un proiect de locuințe colective cu regim mare de înălțime, ce ajungea și la 11 etaje. Vecinii s-au opus acestui proiect, iar beneficiarul s-a reorientat. Astfel, pe data de 08.04.2021, a fost înregistrată o promisiune de vânzare-cumpărare între părți, tranzacția urmând să fie finalizată până pe data de 29.02.2022. Contractul se referă la achiziționarea unei suprafețe de 9.000 de metri pătrați, dintr-un total de aproape 2 hectare.

La nici zece metri de amplasament sunt construite mai multe blocuri cu regimul de înălțime P+4. Principala problemă pe care o pune proiectul Lidl este legată de traficul rutier din zonă. În ultimii ani, zona CUG este extrem de greu de traversat, mai ales în timpul orelor de vârf. Mai mult, Aleea Tudor Neculai înseamnă o singură bandă pe sens. De cele mai multe ori se circulă bară la bară. Apariția magazinului în zonă conduce la creșterea fluxului de mașini, ceea ce înseamnă că ieșirile spre zona CUG vor fi gâtuite. Asta, fără să fie luată în calcul și prezența camioanelor de aprovizionare.

Arhitecții au aprobat proiectul din CUG

Proiectul prin care magazinul Lidl ar urma să fie amenajat pe Aleea Tudor Neculai a obținut și un aviz din partea arhitecților, membri în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Recent, arhitecții au analizat două variante în zonă: doar blocuri cu 6 etaje, față de 11 etaje, cât dorea inițial proprietarul, sau blocuri și magazinul Lidl. Arhitecții au emis un aviz condiționat pentru magazinul Lidl. Clădirea ar urma să fie retrasă mult în spate, cu deschidere la stradă. Proiectul urmează să fie analizat în Comisia de Urbanism formată din consilieri locali și dezbătută într-o ședință viitoare de Consiliu Local, etapă premergătoare celei de autorizare. Președintele asociației de proprietari din apropierea amplasamentului a precizat că abia așteaptă deschiderea magazinului.

„Este o idee nemaipomenită, pot să vă dau și semnăturile proprietarilor. Cred că vor avea locuri de parcare”, a declarat Gheorghe Boieșteanu, președintele asociației de proprietari din Aleea Tudor Neculai.

De precizat că, în anul 2020, societatea Lidl România SCS, prin care se realizează tranzacția, a înregistrat o cifră de afaceri de 316,1 milioane de lei, profit de 90 de milioane de lei, datorii de 4 miliarde de lei. În primăvara anului 2021 s-a deschis ultimul magazin Lidl, în zona Moara de Foc. Deși existau restricții din cauza pandemiei, sute de ieșeni s-au înghesuit la deschidere.

Și Kaufland vrea să deschidă alt magazin în municipiul Iași

Pe data de 09.12.2021, pe ordinea de zi a CTATU este prezent și proiectul companiei Kaufland România. Pe o suprafață de aproape 1 hectar, situată pe șoseaua Iași – Voinești, urmează să fie construit un nou magazin. Rămâne de văzut dacă arhitecții vor considera oportună investiția. Kaufland România a cumpărat în anul 2020 alt amplasament din municipiul Iași. Este vorba despre 6 hectare din incinta fostei fabrici Moldomobila, falimentată de afaceristul Adrian Butucă. Kaufland România a achitat nu mai puțin de 12,3 milioane de euro, după finalizarea licitației la sediul lichidatorului judiciar.

De precizat că Lidl a fost implicat în mai multe scandaluri legate de mărfurile expirate de pe rafturi, dar și de raporturile de muncă cu angajații. În 2020, Irina Andone, angajată la Lidl, a cerut magistraților să primească despăgubiri în valoare de 17.500 de lei, după ce a fost obligată să participe la o competiție sportivă. În timpul unui meci de volei organizat de superiori, casiera s-a accidentat destul de grav la genunchiul drept, din cauza suprafeței rigide. Femeia a cerut și daune morale în valoare de 10.000 de euro.
Adauga un comentariu