Sport

Liga Campionilor se schimba din temelii! L’Equipe a descoperit care vor fi noile regulic

Publicat: 11 apr. 2019
1

L'Equipe anunta ca sunt sanse mari ca Liga Campionilor sa se schimbe din temelii în urmatorii ani. Astfel, din 2024, vom avea o competitie total diferita de cea din prezent.

Discutia nu e una noua. S-a vorbit de acum aproape doua luni despre faptul ca presedintele UEFA, Aleksander Ceferin, si conducatorul Asociatiei cluburilor europene de fotbal (ECA), Andrea Agnelli, discuta în prezent un plan vizând programarea meciurilor din Champions League la sfârsit de saptamâna. Ideea este una mai veche, dar acum au aparut informatii privind noul format al competitiei.

L'Equipe noteaza ca motivul principal al deciziei de schimbare a zilelor de disputare a partidelor îl reprezinta dorinta de a crestere audienta TV în întreaga lume. Conform publicatiei citate, în unele tari diferenta de fus orar face dificila urmarirea meciurilor din Liga Campionilor în zilele de marti sau miercuri. De exemplu, în China, piata pe care UEFA doreste sa o cucereasca, meciurile din cea mai importanta competitie europeana încep la ora 4:00 dimineata.

Reforma implica, însa, schimbari importante în ligile nationale din Europa, ale caror meciuri ar urma sa se dispute cu o frecventa mai mare în timpul saptamânii. Una dintre masuri ar putea fi aceea de a reduce numarul de echipe din unele campionate nationale, pentru a facilita reforma Champions League, iar Liga germana de fotbal, care cunoaste acest plan, si-a exprimat deja opozitia.

Un alt aspect important al reformei îl va reprezenta modificarea fazei grupelor Ligii Campionilor, pentru a se putea disputa mai multe meciuri. Vor exista tot 32 de echipe la start, însa acestea vor fi repartizate în patru grupe de câte opt echipe, în loc de opt grupe a câte patru echipe, ca în prezent.

Fiecare echipa urmeaza sa dispute, astfel, 14 meciuri în grupa sa, ceea ce le va aduce mai multe prime din partea UEFA, precum si mai multi bani din vânzarea biletelor.

Potrivit L'Equipe, primele patru clasate din fiecare grupa vor obtine calificarea în optimile de finala ale competitiei. Ele plus ocupanta locului 5 din fiecare grupa vor avea direct garantata prezenta în editia urmatoare a Champions League. Si locurile 6 si 7 ar avea miza. Ocupantele acestor locuri vor disputa un meci de baraj: câstigatoarea îsi asigura calificarea în Liga pentru stagiunea urmatoare, pierzatoarea va merge în Europa League.
Se va ajunge astfel ca 24 de echipe sa se califice automat pentru urmatoarea editie de Liga.

Vor mai ramâne doar 8 locuri vacante care vor fi împartite astfel:
•    4 pentru semifinalistele Europa League din aceeasi editie;
•    4 pentru campioanele nationale din anumite tari, care nu au obtinut calificarea.

Adauga un comentariu