Eveniment-Social

Liga Studenților Iași solicită Guvernului să identifice soluții pentru reîntoarcerea la studii, respectiv decazarea din cămine a tuturor studenților și elevilor etnici români

Publicat: 20 mai 2020

Liga Studenților Iași (LS IAȘI) solicită Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență să identifice soluții pentru reîntoarcerea la studii, respectiv decazarea din cămine a tuturor studenților și elevilor etnici români, indiferent dacă aceștia sunt în an terminal sau nu. Tinerii cer ca toți studenții și elevii etnici români, nu doar cei din anii terminali, precum și toți etnicii români care dețin permis de ședere să fie exceptați de la obligația autoizolării la intrarea pe teritoriul României dacă aceștia nu prezintă simptome de coronavirus. „Cel puțin 83 la sută dintre cetățenii actualei Republici Moldova sunt etnici români.

Nu numai că au vocația cetățeniei, dar ei prin drept istoric sunt, de fapt, tot cetățeni ai României și nu îi putem trata drept străini. A impune izolarea pentru cei care vin în special din Basarabia este ca și cum am impune izolarea la trecerea dintr-un județ într-altul. Statul român trebuie să le ofere respect, protecție și să le garanteze respectarea drepturilor lor istorice și constituționale, recunoscându-le și întârindu-le identitatea națională românească”, a declarat Andrei Pricop, vicepreședinte Liga Studenților

Liga Studenților Iași solicită Guvernului să identifice soluții pentru reîntoarcerea la studii

Liga Studenților Iași solicită Guvernului să identifice soluții pentru reîntoarcerea la studii, respectiv decazarea din cămine a tuturor studenților și elevilor etnici români.

„Cel puțin 83 la sută dintre cetățenii actualei Republici Moldova sunt etnici români. Nu numai că au vocația cetățeniei, dar ei prin drept istoric sunt, de fapt, tot cetățeni ai României și nu îi putem trata drept străini. A impune izolarea pentru cei care vin în special din Basarabia este ca și cum am impune izolarea la trecerea dintr-un județ într-altul. Statul român trebuie să le ofere respect, protecție și să le garanteze respectarea drepturilor lor istorice și constituționale, recunoscându-le și întârindu-le identitatea națională românească”, a declarat Andrei Pricop, vicepreședinte Liga Studenților.

Liga Studenților Iași propune Guvernului României ca toți elevii, studenții, studenții-doctoranzi, cercetătorii și cercetătorii post-doctorali etnici români să poată intra în România dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19

Pentru a fi remediată această problemă, Liga Studenților (LS IAȘI) propune Guvernului României ca toți elevii, studenții, studenții-doctoranzi, cercetătorii și cercetătorii post-doctorali etnici români, în special, dar și toți etnicii români care dețin permis de ședere legală în România, în general, să poată intra în România dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19, fară a fi obligați la o perioadă de izolare de 14 zile, astfel încât drepturile acestora la învățătură și informare, precum procesul de învățământ și de cercetare să nu fie afectate, respectiv dreptul acestora la muncă și liberă circulație.

Totodată, pentru a facilita transportul elevilor și studenților în siguranță, autoritațile locale, Inspectoratele Școlare Județene și universitățile pot organiza curse speciale prin care transportul tinerilor etnici români să fie realizat în condiții de siguranță, având în vedere lipsa temporară a curselor comerciale dintre cele două maluri ale Prutului sau între România și celelalte teritorii, actualmente în afara granițelor țării, locuite preponderent de români.

Adauga un comentariu