Eveniment-Social

Liga Studentilor in razboi cu Universitatea „Cuza”

Publicat: 23 dec. 2013
1

Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI) se lupta cu birocratia din cadrul Universitatii, dupa ce au lansat o campanie de recrutare a unor noi membri. Totul a culminat cu un memoriu trimis de Liga Studentilor, prin care se solicita un raspuns cu privire la actiunile Universitatii, raspuns care se lasa asteptat de cateva luni.

La inceputul lunii octombrie Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI), au lansat o campanie de recrutare, spre atragerea de noi membri. Mentionam ca in realizarea acestei campanii au fost consultati specialisti in comunicare si relatii publice, ingeniozitatea mesajului transmis fiind recunoscuta si de colegii nostri, din alte asociatii studentesti, la nivel national. Intentia campaniei a fost zdrobirea miturilor legate de viata studenteasca (pierderea timpului, consumul bauturilor alcoolice, axarea pe distractie, relativizarea actului educational si urmarirea exclusiva a obtinerii diplomei  etc.) si incurajarea implicarii in viata academica prin crearea unui ethos universitar sub sloganul „Noi iti vom arata adevarata putere a studentilor!”

Iata cursul evenimentelor, dupa cum au fost postate pe site-ul Ligii Studentilor:

„In vederea promovarii evenimentului de prezentare al ligii, a fost realizata o serie de afise aprobate de catre departamentul MEDIA al universitatii.
La cateva zile dupa afisarea lor, prin departamentul MEDIA, ne-a fost transmis verbal ca:

a) decanatul Facultatii de Biologie „s-a sesizat” cu privire la mesajul pe care il transmitea unul dintre afise (Ai venit sa freci menta? Noi credem ca ai venit sa iti faci un viitor!), considerand ca s-ar face asocierea intre culoarea verde pe care o continea in anumite elemente grafice afisul si culoarea oficiala a facultatii. Mesajul avea un grup tinta bine delimitat, fiind adresat studentilor, si nicidecum corpului profesoral. Nu ne putem asuma responsabilitatea interpretarii gresite pe care au adus-o anumite persoane mesajelor noastre si nicidecum nu am dorit sa insinuam vreodata ideea ca in cadrul Facultatii de Biologie s-ar „freaca menta”.

b) membrii unei alte ligi studentesti „s-au sesizat” cu privire la campania pe care o desfasuram si ne-au eliminat afisele din spatiile de afisaj ale caminulul C3, desi acestea aveau stampila si aprobare.

II) In urma situatiei mai sus enuntate, a fost emisa hotararea BECA nr. 34/16.10.2013, prin care promovarea activitatilor desfasurate in campusul Universitatii se face numai cu acordul Biroului Executiv al Consiliului de Administratie, pe baza de cerere depusa in prealabil la registratura UAIC.

In contextul in care de ani de zile se vorbeste atat la nivel european, cat si la nivel national, despre reducerea birocratizarii, consideram decizia BECA drept una impovaratoare si daunatoare bunei guvernante universitare.

In data de 27 noiembrie 2013 (miercuri), am depus o astfel de cerere de afisaj, inregistrata cu numarul 18641, prin care solicitam aprobare pentru:

a) dezbaterea Educatia pusa la zid. Ce am obtinut? Ce putem obtine? Ce facem pe viitor? in care a fost tratata problema alocarii a 6% din PIB pentru educatie, discutandu-se despre rezultatele protestelor studentesti si ale negocierilor din aceasta toamna;

b) actiunea noastra comuna cu Consiliul Judetean al Elevilor Iasi, realizata in parteneriat cu Platforma Actiunea 2012, Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina – filiala Iasi si Parohia Ortodoxa „Duminica Tuturor Sfintilor” – Banu, prin care am realizat o harta umana a Romaniei Mari, in data de 1 decembrie, pe esplanada UMF Iasi;

c) dezbaterea cu titlul 95 de ani de la Marea Unire. Mai este posibila… reintregirea Romaniei astazi? Ca invitat, l-am avut pe domnul dr. Mircea-Cristian Ghenghea (Departamentul de Cercetare al Facultatii de Istorie);

d) evenimentul Ziua nationala in port national @ UAIC prin care am invitat colegii sa vina in ie, camesa sau port national la cursuri si seminarii pe parcursul saptamanii 2-8 decembrie, finalizat cu un atelier de etnografie si un concurs cu premii in carti.

In sedinta BECA din ziua respectiva, a fost aprobata o cerere a unei alte organizatii studentesti, care a fost depusa aproape in acelasi interval orar. De atunci, am tot intrebat la registratura daca am primit un raspuns privind afisarea lor in universitate. Singurul raspuns pe care l-am primit a fost un SMS, din partea persoanei responsabile de relatia cu organizatiile studentesti: „Ma scuzati. Sunt la o ora. Nu a intrat la mapa Prorectoratului pentru Studentii. O zi buna.” (sic!)

Un raspuns oficial nu am primit nici astazi.

In dimineata acelei zile (27.11.2013) a avut loc vizita noastra la departamentul MEDIA, unde am fost intampinati total neprofesionist de catre doamna Cristina Munteanu, sefa departamentului, care nu o data ne-a cerut sa iesim afara. Atunci am aflat si de existenta hotararii BECA 34A/16.10.2013 privind noul regim de afisaj, pe baza careia am depus cererea noastra la orele pranzului. Atunci am aflat din discutiile cu doamna Munteanu, ca domnisoara Lidia Bourceanu, care a oferit acordul pentru afisele din campania de recrutari a fost sanctionata cu 10% la salariu.

III) Toata aceasta situatie o vedem ca pe o incalcare directa a demnitatii noastre ca studenti si a art. 1, alin. 3 din Constitutia Romaniei, care prevede ca „demnitatea omului este o valoare suprema si e garantata”, iar in acelasi timp ca pe o incalcare a libertatii de exprimare, consacrata prin art. 30 alin. 1 din Constitutia Romaniei, art. 10 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si art. 19 paragraful 2 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice.

Pe linie de legislatie educationala, decizia BECA nr. 34A/16.10.2013 incalca direct art. 118 si art. 199 („studentii sunt considerati parteneri ai institutiilor de invatamant superior si membri egali ai comunitatii academice”) din Legea Educatiei Nationale (1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare) si art. 4 (2), art. 13 lit. d) din OMECTS 3666/2012 (Codul drepturilor si obligatiilor studentului).

In final, consideram ca s-a facut prea mult caz in jurul campaniei noastre de recrutari. Continuarea scandalului poate fi interpretata si drept o dovada de reavointa. Cu atat mai mult, ne-am fi dorit sa se discute cel putin la fel de mult cat s-a discutat pe tema afiselor noastre si pe teme precum: plosnitele din camine sau proasta organizare a alegerilor pentru reprezentantii studentilor in structurile decizionale sau administrative.

Prin urmare, in temeiul celor enuntate mai sus, solicitam:
1)     Anularea hotararii BECA nr. 34A/16.10.2013 si revenirea la regimul anterior de afisaj;
2)     Anularea sanctiunii acordata domnisoarei Lidia Bourceanu;
3)     persoanele responsabile de situatiile mai sus enuntate, sa isi ceara scuze in scris, atat noua, cat si domnisoarei Lidia Bourceanu, pentru situatiile create.

Nerezolvarea acestor puncte in termen satisfacator ne va obliga la continuarea demersurilor legale pentru reglementarea situatiei, incluzand notificarea Ministerului Educatiei Nationale.

Dorim ca nasterea lui Hristos sa ne aduca tuturor bucurie si curatie in inimi, iar in noul an calendaristic sa pasim cu dreptul, in spiritul Binelui, Adevarului, legii, transparentei si al bunei guvernante universitare.
La multi ani!
PS. Poate cel mai mult ne-a deranjat ca s-a folosit situatia de mai sus pentru a inrai celelalte organizatii studentesti impotriva noastra. Dar Dumnezeu e sus si vede!”

Comentarii
 • „Dorim ca nasterea lui Hristos sa ne aduca tuturor bucurie si curatie in inimi, iar in noul an calendaristic sa pasim cu dreptul, in spiritul Binelui, Adevarului, legii, transparentei si al bunei guvernante universitare”. AI VENIT SA INVETI LA CUZA? NU PREA CRED/COPILE ZII LUI TATTU SA TE ARUNCE LA GUNOI CACI ASTA ESTI PRIN FAPTELE TALE TERFELESTI IMAGINEA STUDENTILOR DIN ROMANIA MAI DESCREIERATULE CE ESTI!!!!CUM NAIBA AI AJUNS STUDENT MAI PROGENITURA BASISTA?CAUTA SA INVETI SI DUPA AIA OBTINE UN LOC DE SEF/AI VENIT DIN NUSH CE SATUC SI TE DAI CA „NEAH” IS STUDENT IS TAREEE/MICROBULE CE ESTI

 • ESTI BOLNAV COPILE STIE TAICATU CE FAPTE FACI CELOR CARE TE INVATA SA FII OM IN VIATA?? (DE FAPT TU ESTI O CARACUTA DE OM SI AI AJUNS STUDENT CUM NAIBA NU SE STIE). INSTITUTIA DE INVATAMANT ESTE USOR NAIVA CA NU IA LEGATURA CU CEI CARE IAU DAT VIATA ACESTEI „SUPER INTELEGENTE UMANE” EVIDENT ESTE „BASM” :::))) SI SA ADUCA LA CUNOSTINTA ACESTORA CU CE SE OKUPA FIUL LOR. PROBABIL SUNT LA FEL DACA NU IAI ATITUDINE. MAI MARE BOU CE ESTI TU NU REPREZINTI PE NIMENI SA I TI FIE CLARRRR/NICI PE MINE NICI COLEGA MEA SAMDDD….VEZITI NAIBII DE PROSTIA TA SI CA BONUS TE RUGAM SA I TI INDREPTI PRIVIREA SPRE ALTA INSTITUTIE (APOLONIA,STIU EU/LUPASCU) SAMD SAU TE CREZI PREA DESTEPT SI CONSIDERI CA TU ESTI BURICUL PAMANTULUI SI STII DLE??” MIS STUDENTTTTT EU IS TARE DLE /CE CUMVA STIE CINEVA CA EU SUNT UN PAPA LAPTE ,NEGHIOB CARE CONSIDER CA O INSTITUTIE TREBUIE SA I MI ARATE MIE TOTUL CACI EU MIS SEFUL”/ESTI O LIKEA SI SE VA VEDEA IN VIITORUL APROPIAT/OLIGOFRENULE CE ESTI

 • DISTINSA CONDUCERE UAIC: PROPUNEM NOI CETATENII ORASULUI IASI URMATOARELE:LASA TI INSTITUTIA PE MAINILE ACESTUI OLIGOFREN CARE PRIN FAPTELE SALE NU DORESTE SA INVETE IN ACEA „SCOALA” DECAT SA VA SANTAJEZE (SUNT O SUMEDENIE DE COPII CARE VOR SA TERMINE STUDIILE LA UNIV CUZA) DAR CA DE OBICEI LA ROMANI SE „NASTE ” UN PARAZIT CARE SE INTITULEAZA PRESEDINTE DE STUDENTI (SI???) LA CE AI VENIT MAI MAMELUCULE LA SCOALA??/INDUCE LA REVOLTA ALTI COPII DEOARECE DLUI NU ESTE CAPABIL SA ASMILEZE CURSURILE SI PRIN ASTA CONSIDERA CA VA „SANTAJA” INTRUN FEL PROFESORII SA II DEA NOTA DE TRECEREP. A STERFELI O INSTITUTIE ESTE CRED CA CETATEAN EXACT CA O CRIMA SI SIGUR IN CAZUL DE FATA RESPONSABILI SUNT SI PARINTII. VA INCHIPUITI DRAGI PARINTI AI ACESTUI ANALFABET CATA MANDRIE SI „CINSTE” VA ADUCE ACEST MIZERABIL DE COPIL??
  (invitam presa la examenele publice ale acestui „microb” eu voi fi acolo si va anunt)

  • Cine e „freaca-menta” asta dlor profesori? Stie acest infect ce inseamna a trai? Stie acest mizerabil ce sunt greutatile vietii? eu cred ca nu si maikasa ar trebui sa i le aduca la cunostinta si sa il puna la punct si anume sa i si vada de scoala de „dascalii” care il invata deoarece va ajunge un cersetor iar eu sefia nu o las nimanui ::::))))eject mizerabile (cersetorii in ziua de azi sunt o mai mare putere ca …de fapt tu te crezi mare destept dar esti prost/intreaba pe maikata oligofrenule)

 • Silvian-Emanuel Man TE INTREB SI EVIDENT SCUZE cine esti mai copile? copilul meu vrea sa invete/tu vrei sa fii sef pe universitate cu sprijinul (metaforic) al studentilor/cine esti mai copile? te rugam spune lui maicata si tatal tau sa i ti arate calea. ce faci? „omori,ucizi” tot ce a fost in gandirea miilor de studenti si vii tu cu o gandire basista (din aia evident comunista) si te bati cu profesorii tai/mai copkil ai luato razna si sigur si tattu si mata/daca voi pretindeti ca sunteti intelectuali atunci pe bune ma mut naibii caci aici sunt numai „scursuri” comuniste. cu siguranta faci parte din ei tu si parintii tai/e o mare prostie din partea ministerului ca lasa niste ipocriti care abia stiu sa deschida gura mari presedinti.apropo.colegul cine te a ales presedinte? de faci atata tam-tam? invata neghiobule si jurrrrrrrr ca voi anunta presa cand dai examenele ca sa nu poata nici de frica comisia sa i ti de a „drumul”.

 • cititi ce spune acest copil despre semenii nostri pe blogul personal (bzi sunteti partasi in a induce in eroare populatia)”Castrarea tiganilor si sechestrarea “nationalistilor”
  si totusi bzi il sustin/de ce oare?

  • ministerul educatiei si cercetarii a luat act de faptele si indeletnicirile tale onorabile student (si ca de obicei cine sustin asemenea paraziti??bazi..evident (a facut cineva din redactie o ancheta minima asupra comportamentului acestui tanar?sa verifice spusele lui?)nuuuuu ca de obicei suntem niste tampiti iar niste bolnavi mental ne manipuleaza cum vor)pacat de o asa redactie ca da credit la asemenea parazit hitlerist cum se vede si din blogul sau..

Adauga un comentariu