Boli si tratamente

Limba alba: ar trebui să fim îngrijorați?

Publicat: 20 apr. 2021
limba alba
Apariția petelor roșii sau albe în cavitatea bucală poate fi de fapt unul dintre simptomele cancerului la limbă.

Există multe cauze ale decolorării limbii și acest simptom poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai mult sau mai puțin grave. Cum să recunoști o limbă albă? Poate limba albă să fie un simptom al Covid-19?

O limbă sănătoasă este de cele mai multe ori de culoare roz. Se întâmplă totuși să fie acoperita cu un depozit albicios, care uneori tinde spre galben pal. Un simptom care poate fi asociat cu alte semne: arsuri în gât, furnicături, durere, dificultăți la înghițire, senzație de gură uscată, respirație urât mirositoare (halitoză).

Când ai o limba alba, ce înseamnă asta?

Limba albă este, în general, secundară unei patologii digestive, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau candidoză orală. În cazul GERD, simptomul va fi cauzat de creșterea conținutului acid al stomacului către esofag, care va irita limba. Candidoza, numită și aftoasă, apare cel mai adesea după tratamentul cu antibiotice din cauza dezechilibrului pe care îl provoacă în flora digestivă și orală. Dar limba albă poate avea și alte origini: consumul excesiv de alcool sau tutun, anumite medicamente precum antidepresivele sau tratamentele împotriva cancerului, o alergie.

Tratamentul limbii albe depinde în mod evident de cauza acesteia. Medicul poate prescrie un tratament anti-reflux sau un antifungic după caz. În toate cazurile, este important să se respecte o igienă orală bună cu spălarea dinților de două ori pe zi și o sesiune de curățare a limbii cu un raclet din plastic sau metal.

Care sunt cauzele limbii albe

Nu este neobișnuit ca persoanele cu reflux să experimenteze o senzație de gură moale, ca și când ar simți întotdeauna că au ceva în gură sau mestecă ceva.

Limba albă și stresul

Poate părea surprinzător, dar o limbă albă poate fi cauzată de stres. Prin modificarea compoziției și cantității de salivă, stresul poate provoca într-adevăr deshidratarea limbii și, prin urmare, o limbă albă.

Limba albă: când să-ți faci griji?

Dacă limba albă apare brusc, este imperativ să vă adresați imediat unui medic. Acesta din urmă va efectua un examen clinic și poate comanda o analiză a depozitului prezent pe limbă dacă consideră necesar.

Care sunt primele simptome ale cancerului de limbă?

Apariția petelor roșii sau albe în cavitatea bucală poate fi de fapt unul dintre simptomele cancerului la limbă. De asemenea, observăm uneori leziuni asemănătoare aftelor, destul de albicioase. Cu toate acestea, ar trebui să fim liniștiti, o limbă albă este rareori un semn de cancer. Dar în caz de îndoială și în caz de îngrijorare, este mai bine să consultați un medic.

Limba albă și Covid-19

În ianuarie 2021, la mai mult de un an de la începutul pandemiei, oamenii de știință englezi au început să vorbească despre „limba Covid”. Câteva studii au arătat prezența unor pete albe pe limbă în timpul unei infecții cu Covid-19. Cu toate acestea, acest simptom nu este prezent la toți pacienții și la unii nu este vorba de pete albe, ci mai degrabă de vezicule sau ulcere mici.

Adauga un comentariu