Curiozitati

Limba maghiara devine limba oficiala de stat in Romania. Cum a fost posibil asa ceva

Publicat: 15 sept. 2017
9
Limba romani, limba turca si limba maghiara devin limbi oficiale de stat in spitalele din Bucuresti, Buzau, Constanta si Craiova dupa ce CCR a declarat constitutional actul normativ initiat de UDMR.
Legea vizeaza extinderea dreptului de folosire a limbii materne in institutiile medicale si in cele care presteaza servicii sociale din localitatile unde populatia minoritara depaseste 20%. A fost votata de Camera Deputatilor, dar contestata ulterior la Curtea Constitutionala de PNL, PMP si USR.
Un efect al acestei legi este acela ca limba romani va deveni limba oficiala de stat in spitalele din Bucuresti, dar si din alte cateva localitati din tara. Asta pentru ca in Bucuresti, de exemplu, locuiesc in mod oficial peste 23.900 de romi.
 La fel, limba turca devine limba oficiala de stat in municipiul Constanta, avand in vedere faptul ca numarul cetatenilor romani vorbitori de limba turca depaseste 6.500.
Jurnalistul Dan Tanasa spune ca acest proiect initiat de UDMR le-ar permite minoritatilor din Romania sa vorbeasca in limba materna, fara sa mai vorbeasca in limba oficiala a statului.
„Proiectul de lege a fost initiat de UDMR si vizeaza un proiect mai amplu al partidului, acela de a oficializa limba maghiara in Transilvania. Efectele secundare ale acestui proiect pe care PSD si ALDE nu le-au intuit, acela ca un cetatean de etnie de roma va putea din acest moment sa nu se mai adreseze unui doctor in limba oficiala de stat, ci se va adresa in limba romani sau un cetatean de etnie turca din Constanta se va adresa in limba turca. Incepand din momentul in care presedintele Klaus Iohannis va promulga aceasta lege, primarii sunt obligati sa angajeze vorbitari ai limbii minoritatii respective”, a explicat jurnalistul Dan Tanasa.
UDMR, victorie la CCR privind limba materna.
Adauga un comentariu