Secretele istoriei

Linia Mannerheim – scurt istoric

Publicat: 11 ian. 2015
3

Linia Mannerheim a fost o linie defensiva creata sub conducerea maresalului Carl Gustaf Emil Mannerheim. Linia a aparat Finlanda de invazia rusa in timpul razboiului sovieto-finlandez din iarna 1939-1940.

Linia a fost construita in doua faze: intre anii 1920–1924 si 1932–1939. Se intindea din Lacul Ladoga pana la Golful Finic.

In comparatie cu Linia Maginot format din buncare uriase, Linia Mannerheim utiliza posibilitatile terenului, fiind folositi copaci cazuti la pamant sau stanci. Astfel costurile Liniei Mannerheim nu au fost uriase.

Atunci, cand in noiembrie 1939 a inceput Razboiul de iarna, linia nu era nici pe departe terminata.

Vezi si Eliberarea Romei

Dupa Revolutia din Octombrie din Rusia, finlandezii si-au declarat independenta in 1917. Desi Rusia Sovietica a recunoscut independenta Finlandei, finlandezii nu au avut incredere in sinceritatea lor. Relatia dintre cele doua tari s-a deteriorat, Rusia Sovietica sustinand Garzile Rosii din Finlanda in timpul Razboiului Civil Finlandez in 1918. Dupa victoria Garzilor Albe, un grup de comunisti finlandezi a fugit in Rusia Sovietica si au stabilit Partidul Comunist Finlandez.

Vezi si Iata cum arata un buncar militar din timpul Primului Razboi Mondial – FOTO

In general, comunismul a fost vazut ca o amenintare la sistemul democratic. Situatia era periculoasa pentru o natiune noua ca Finlanda, mai ales ca si capitala noii revolutii comuniste a fost in apropiere in Petrograd, (acum Sankt Petersburg).

Mai mult decat atat, inainte de Tratatul ruso-finlandez de la Tartu in 1921, zona de frontiera era agitata. Fostul general al Imperiei Ruse, Emil Mannerheim, s-a opus bolsevicilor. In timpul razboiului civil rus, in 1919, finlandezii chiar au luat in considerare sprijinirea un asalt al Garzilor Albe la Petrograd, dar acest plan a fost abandonat pentru ca situatia militara in razboiul civil rus s-a schimbat (finlandezii, de asemenea, nu credeau ca Garzile Albe ar sustine independenta Finlandei). Lucrari de constructii de pe istmul Karelia a inceput deja atunci, cand bolsevicii au castigat razboiul civil rus in 1922.
Adauga un comentariu