Titlurile zilei

Linie nouă de troleibuz în zona metropolitană Iași. Proiect cu pasaj rutier peste calea ferată spre Tomești și tramvai până în centrul comunei Holboca

Publicat: 15 feb. 2021
Drumul național DN 28 la ieșirea din municipiul Iași spre Tomești
Primăria vrea să impună un nou sistem de transport în zona metropolitană Iași

Municipalitatea ieșeană vrea să implementeze un nou proiect de transport metropolitan în zona municipiului Iași. Primăria Iași vrea să extindă liniile directe către comunele Tomești și Holboca în baza unor proiecte derulate cu fonduri europene

O nouă variantă de transport în zona metropolitană Iași. Pe lângă implementarea proiectului privind trenul metropolitan în jurul orașului, municipalitatea vrea să extindă și rutele de transport spre comunele învecinate. Conform primarului Mihai Chirica, proiectul ar urma să beneficieze de finanțare europeană, cu mijloace noi de transport, cu stații de așteptare și nu numai.

„Ne vom extinde spre toate localitățile din zona metropolitană. Și acestea vor avea nevoie de stații de transport public și ne gândim la un astfel de proiect. Vrem să facem un concept din timp, ca atunci când se deschid liniile de finanțare să fim deja cu gândurile bine structurate”, a spus primarul Mihai Chirica.

Troleibuz spre comuna Tomești cu pasaj peste calea ferată

Municipalitatea ia în calcul să extindă transportul pe șine spre zona Holboca, mai departe de satul Dancu. De asemenea, s-a luat în calcul și un astfel de transport spre comuna Tomești. Însă în acest caz se discută și de varianta cu troleibuze spre localitatea învecinată și legarea cu Holboca.

„Finanțarea transportului pe șine e o prioritate prin ordin al Uniunii Europene. Transportul pe șine va fi prioritar. Noi vom depune proiecte pentru extinderea liniilor de tramvai către Holboca și Tomești. Lucrăm la acest proiect. Mai avem o variantă pentru Tomești și pentru troleibuze, cu traversarea căii ferate printr-un pasaj superior. În faza a doua vom uni Tomești cu Holboca, unindu-le cu municipiul Iași. Sperăm că vom finaliza proiectul pe șine, acesta fiind mai viabil și în perioda iernii”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.

Proiect de tren metropolitan în jurul municipiului Iași

Municipalitatea ieșeană, Consiliul Județean Iași și Ministerul Transporturilor au luat în calcul și o variantă legată de trenul metropolitan din jurul orașului. Proiectul cuprinde mai multe comune din zona metropolitană Iași.

„Noi am făcut un studiu în acest sens pe trenul metropolitan din zona Iașului. Vom avea o întâlnire în zilele următoare pentru o prezentare publică a soluțiilor pentru transportul alternativ din municipiul Iași. Am prezentat proiectul trenului metropolitan și la Ministerul Transporturilor și la Consiliul Județean. Am avut întâlniri și cu regionala CFR. Se poate face acest lucru, dar trebuie mers în paralel și cu modificarea legislației privind siguranța transportului pe șine”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Drum nou spre Aeroportul Iași

Municipalitatea se implică și în alte proiecte ce țin de zona metropolitană Iași. Autoritatea locală va trece la modernizarea drumului de acces către Aeroportul Iași, dar și în construcția unei noi artere către aerogară.

„Avem proiectul făcut pentru modernizarea drumului spre Aeroportul Iași și am putea să-l exploatăm. Știm foarte bine că Aeroportul are un masterplan de dezvoltare. Se dorește o nouă abordare a aerogării cu un nou terminal. Cred că cele existente vor fi date jos și va apărea o construcție nouă acolo. Va deveni o clădire care să semene cu un terminal. În felul acesta vom putea cere finanțare pe Programul Operațional Sectorial de Transport. Mai sunt în momentul de față peste 300 de milioane de euro ce trebuie cheltuite până la finalul anului 2023. Vorbim și despre calea de acces pe lângă unitatea militară ce iese pe lângă Aviația Utilitară”, a mai spus edilul municipiului Iași.
Adauga un comentariu