Eveniment-Social

Liniste la BTR

Publicat: 15 nov. 2000

•Ieri nu au mai fost busculade la sediul bancii •Continua plata sumelor in limita de 3.000 de dolari •Firmele raman cu conturile blocate •Un comitet de criza incearca sa scoata banca din impas

Banca Turco-Romana nu a mai fost asaltata ieri de clienti panicati, asa cum s-a intamplat in urma cu doua zile. Banca a continuat sa faca plati catre persoanele fizice in limita plafonului de 3.000 de dolari, stabilit in urma cu o saptamana de conducerea centrala a BTR. La ghiseele bancii erau ieri dimineata doar cateva persoane, care asteptau in liniste ca functionarii sa le restituie banii. „Continuam platile catre clientii care s-au programat de saptamana trecuta. Cand vom termina de onorat cererile acestea, vom continua cu platile pentru persoanele programate saptamana aceasta. Pana in prezent am onorat in numerar cererile a peste 300 de clienti, insa nu stim exact care a fost suma totala scoasa pana acum din banca”, a declarat, ieri, directorul sucursalei iesene a BTR, Aurica Florea.

BTR a suferit o decapitalizare

Directorul mai afirma ca banca a transferat sume si mai mari in conturile din alte banci, fara, insa, a putea preciza care a fost cuantumul lor. „Oricum, in ultimele zile BTR a suferit o decapitalizare sensibila, insa am luat bani de la banca centrala si acum avem destui pentru a achita sumele persoanelor fizice”, a adaugat Aurica Florea. Conform acesteia, persoanele juridice mai au de asteptat pana cand vor putea dispune de sumele depuse in conturile Bancii Turco-Romane. Firmele si asociatiile vor putea scoate din banca doar sumele reprezentand salariile pentru personal, iar aceasta tot cu programare prealabila, a mai afirmat Aurica Florea.
Banca Turco-Romana a limitat, vinerea trecuta, plafonul de plati pentru persoanele fizice si a oprit platile catre persoanele juridice. Motivul invocat de conducerea bancii a fost teama de o posibila decapitalizare masiva a conturilor sale, cauzate de ceea ce conducerea a numit „zvonuri avansate de presa”.
In prezent, un comitet de criza analizeaza modalitatile de scoatere a bancii din impas, insa fara a putea da un termen precis pentru revenirea la un regim normal de plati, a mai afirmat conducerea locala a BTR.
Mihai URSUloading...

Adauga un comentariu