Local

Lipsă de medici la spitalul mobil de la Lețcani. CJ a aprobat noi linii de gardă la unitatea de la marginea municipiului Iași

Publicat: 19 nov. 2020
Lipsă de medici la spitalul mobil de la Lețcani. CJ a aprobat noi linii de gardă la unitatea de la marginea municipiului Iași
Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Plenul Consiliului Județean Iași a avizat ieri, 18 noiembrie 2020, înființarea unor linii de gardă pentru două secții la spitalul mobil de la Lețcani. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” lași, unitatea care a preluat administrarea secției de la Lețcani, a solicitat înființarea a două linii de gardă, în specialitatea boli infecțioase, respectiv terapie intensivă

Linii de gardă la spitalul mobil de la Lețcani. Aviz pozitiv al CJ Iași

Într-o ședință de plen, aleșii Consiliului Județean (CJ) Iași au avizat pozitiv înființarea liniilor de gardă pentru spitalul mobil de a Lețcani.

„Proiectul are un caracter de urgență. Este vorba despre înființarea unei linii de gardă în specialitatea boli infecțioase, respectiv în secția ATI la spitalul mobil de la Lețcani. Situația este dată de evoluția epidemiologică de pe teritoriul județului Iași, dar și de faptul că acolo sunt internați 60 de pacienți. Aceștia sunt la secția de infecțioase, iar alți 16 sunt la Terapie Intensivă. De asemenea, necesită supraveghere permanentă. Este necesară aprobarea de către CJ a acestor linii de gardă”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

10.000 de euro lunar pentru linia de gardă la spitalul mobil

Cheltuielile de personal estimate lunar pentru funcționarea liniilor de gardă ajung la circa 46.500 de lei (peste 9.600 de euro), conform estimărilor celor de la Spitalul de Boli Infecțioase. Secția exterioară Lețcani va funcționa cu 48 de paturi de terapie intensivă, fapt care necesită minimum o linie de gardă în specialitatea ATI.

„În spitalul din strada Octav Botez avem două linii de gardă, una pentru terapie și una pentru boli infecțioase, pentru 300 de paturi. În acest moment mai avem 118 paturi, din care 60 de paturi ocupate pe boli infecțioase și 18 paturi pe terapie intensivă. Pentru a asigura continuitatea asistenței medicale 24/24, la Lețcani este nevoie de o linie de gardă pentru terapie intensivă și una pentru boli infecțioase. Dacă pe viitor acest spital se va dezvolta și se va duce spre cele 250 paturi, atunci vom face alte solicitări. Acum funcționăm pe câte paturi sunt autorizate”, a spus Cristina Năstase, directorul financiar de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Anchetă la spitalul mobil Lețcani. Procurorii au cerut documente cu licitația de 13,4 milioane de euro

Situația de la spitalul mobil de la Lețcani a ajuns însă în atenția organelor de anchetă. După ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat documente cu privire la licitația pentru unitatea medicală, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au cerut alte documente. Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Iași a cerut Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Euronest toată documentația aferentă contractului de achiziție a spitalului modular, dar și documentația despre recepția și punerea în funcțiune a obiectivului. Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13,4 milioane de euro din banii județelor Iași și Neamț. De la Iași au plecat 10,2 milioane de euro, o sumă imensă pentru ceea ce se prezintă în teren, la Lețcani. Până la urmă, turcii de la SDI Global Ankara au încasat 10,7 milioane de euro, restul de bani fiind trecuți la penalizare.
Adauga un comentariu