Stiri Turism

Lipsa finantarii blocheaza cresterea ofertei de spatii hoteliere

Publicat: 07 feb. 2012

Oferta de spatii hoteliere din Bucuresti va avea o crestere nesemnificativa pe termen scurt, din cauza lipsei finantarii, doar un hotel avand ca termen de deschidere acest an, iar piata tranzactiilor cu hoteluri, inghetata din 2009, nu va inregistra modificari notabile, potrivit Jones Lang LaSalle.

In luna ianuarie, Bucurestiul avea 74 de unitati hoteliere insumand 9.200 de camere, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara, in care se precizeaza ca avand in vedere cererea ridicata pe segmentul de business, majoritatea unitatilor hoteliere sunt clasificate la 4 stele, respectiv 60% din totalul stocului de camere, conform Mediafax.

„Intre anii 2005 si 2008 orasul a cunoscut o crestere rapida a ofertei de unitati hoteliere, urmata de o scadere rapida in ultimii ani, avand in vedere ca multe proiecte au fost amanate sau anulate din cauza conditiilor dificile de finantare. Printre cele mai recente deschideri mentionam Doubletree by Hilton in Piata Unirii, inaugurat in august 2011. Pentru 2012 a fost anuntata deschiderea hotelului de 4 stele Europa Royale, cu un total de 92 de camere. Pe termen scurt nu se previzioneaza decat o crestere marginala a ofertei de spatii hoteliere avand in vedere ca multe dintre proiecte sunt in continuare afectate de lipsa surselor de finantare”, se mentioneaza in raport.

In ceea ce priveste performanta sectorului, JLL remarca o imbunatatire a activitatii incepand cu 2010, dupa o scadere importanta in 2009, evolutie care nu a atras insa investitorii interesati de achizitiile de hoteluri.

„De la declansarea crizei, anul 2008, activitatea de investitii in domeniul hotelier a fost extrem de restransa. Volumele au atins apogeul in 2007, cand trei hoteluri au fost tranzactionate pentru suma de 62 de milioane de euro. In 2009, hotelul West City si hotelul Hello au fost achizitionate cu 12 milioane euro, respectiv 9 milioane de euro, acesate fiind totodata ultimele tranzactii raportate. In 2012, situatia nu se va schimba semnificativ, avand in vedere ca finantarea va fi in continuare dificila, iar criza din zona Euro ii face pe investitori sa adopte un comportament prudent. Investitorii vor fi interesati de acele oferte cu volume mici, amplasamente exceptionale si preturi atractive”, apreciaza sursa citata.loading...

Adauga un comentariu