Local

Lipsa personalului medical afectează activitatea turelor de gardă în Spitalul Județean Suceava. Pacienții sunt direcționați către Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași

Publicat: 03 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lipsa personalului medical afectează activitatea turelor de gardă în Spitalul Județean Suceava. Pacienții sunt direcționați către Spitalul Sfântul Spiridon din Iași
Unii pacienți sunt transferați de la Spitalul Județean Suceava la Iași din cauza lipsei personalului medical specializat pentru asigurarea gărzilor zilnice

Pacienții care au nevoie de îngrijiri chirurgicale sunt transferați de la Spitalul Județean Suceava la Iași. Lipsa personalului medical specializat pe anumite ramuri medicale se resimte mai ales în această perioadă. Doar într-o gardă la UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au ajuns doi pacienți cu arsuri din județul Suceava

La Unitatea Medicală de Primire Urgențe (UPU) Iași au ajuns în cursul unei gărzi doi pacienți cu arsuri, ambii transferați de la Spitalul Județean de la Suceava. Medicul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, spune că astfel de cazuri sunt transferate la Iași pentru că nu există paturi pentru arși, fiind doar un compartiment de chirurgie plastică. De asemenea, din cauza lipsei de personal, pe mai multe specialități medicale nu se poate asigura o linie de gardă permanentă în spital. Medicii din domenii similare colaborează pentru a trata cazurile, în timp ce unii pacienți nu pot fi îngrijiți la spital și sunt direcționați către unitățile sanitare din Iași.

Dr. Alexandru Calancea: „Sunt specialități unde nu avem permanență pe liniile de gardă”

În cadrul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, pe unele specialități, nu se poata asigura o linie de gardă. Lipsa personalului medical, dar și structurarea unității medicale în perioada pandemiei COVID-19 sunt motivele pentru care unele cazuri, urgente chiar, sunt trimise la spitalele din Iași.

„Sunt specialități din cadrul spitalului pentru care nu se pot asigura linii de gardă permanente zilnice, cum ar fi chirurgia plastică, toracică. Cei doi pacienți transferați la Iași cu arsuri nu au fost internați aici pentru că nu avem paturi de arși, ci doar de chirurgie plastică, compartiment în care avem angajați trei medici chirurgi plasticieni. Nu avem posibilitatea de a trata niciun pacient cu arsuri. Din discuțiile cu colegii mei plasticieni, depinde de gradul de arsură. Atunci când este o arsură minoră la un pacient și putem să o tratăm, atunci da, este îngrijit aici, dar adevărații pacienți arși nu putem să îi ținem în spital.

Dacă suntem depășiți sau nu avem linii de gardă permanentă, atunci pacientul trebuie direcționat spre cea mai apropiată unitate medicală, pentru noi fiind cea din Iași. Se întâmplă acest lucru pentru că nu avem personal pe toate specialitățile, mai ales pe cea de chirurgie plastică, toracică. În general, la specialități chirurgicale, se întâmplă să nu avem linii de gardă, pe unele nici nu am avut. Noi avem două linii de gardă pe chirurgie generală și acolo mai sunt incluși și colegi în funcție de compatibilitatea specialităților”, spune dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Doi pacienți cu arsuri au fost transferați de la Spitalul din Suceava la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași

Doi bărbați de 63 și de 73 de ani din județul Suceava au ajuns cu arsuri de gradul III la UPU Iași în timpul gărzii de la începutul lunii februarie 2021. Ambii au fost internați la Clinica de Chirurgie Plastică și Arsuri din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.

„Au fost aduși prin transfer de la Spitalul Suceava doi pacienți cu arsuri din două accidente diferite. Primul, produs de o flacară. Pacientul a declarat că a încercat să facă focul și a folosit o substanță inflamabilă, flacăra i-a produs arsuri la nivelul feței, la nivelul toracelui superior și mâinilor bilaterale. Este internat la Clinica de Chirurgie Plastică și Arsuri. Acum este conștient, a fost tratat și are o stare de euforie post consum de alcool. Al doilea este un pacient de 73 de ani, cu arsură pe 12 la sută din suprafața corporală, care a necesitat și incizie de decompresie la nivelul membrului inferior drept.

Pacientul este și el internat la Clinica de Chirurgie Plastică și Arsuri. Au mers mai întâi în sala de operație pentru toaleta primară a plăgilor și vor avea nevoie de tratament în continuare. Din fericire, nu fac parte din categoria marilor arși, sperăm ca evoluția lor în cursul internării să fie una favorabilă, sunt conștienți, stabili hemodinamic”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Arsurile cauzate de sistemele de încălzire sunt tot mai des întâlnite de medicii din UPU Iași

În perioada sezonului rece și odată cu temperaturile cele mai scăzute, tot mai multe persoane ajung de urgență la spital după ce au suferit o arsură. În încercarea de aprinde focul cât mai repede și mai ușor și din neatenție sau improvizând sistemele de încălzire, multe persoane aglomerează Clinica de Chirurgie Plastică și Arsuri din Iași.

„Sunt mai frecvente (incidentele- .n.r.), legate tocmai de sistemele de încălzire, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Se utilizează substanțe cu risc inflamabil, se utilizează mijloace de încălzire uneori improvizate și întotdeauna în lunile de iarnă sunt mai frecvente arsurile. Sperăm ca aceste cazuri să nu fie în număr mare și, bineînțeles, să nu producă arsuri grave de cazul unui mare ars, necesitând terapie intensivă pentru că numărul de locuri și gravitatea unui asemenea caz întunecă prognosticul vital al unui pacient”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu