Sanatate

Lipsă pofta de mâncare: Ce boli grave poate ascunde acest simptom

Publicat: 23 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lipsă pofta de mâncare Ce boli grave poate ascunde acest simptom
Lipsa poftei de mâncare nu reprezintă o afecţiune propriu-zisă, ci un simptom al unor alte probleme

Pofta de mâncare se realizează la nivel cerebral de către anumiți centri ai foamei și satietății, prin intermediul activitățilorii hormonale și a informațiilor date de stomac către creier și invers.

În mod normal, foamea stârnește nevoia de a mânca, iar atunci când stomacul se umple, apare senzația de sațietate. O tulburare la nivelul acestor mecanisme poate duce la lipsa poftei de mâncare.

Pierderea burscă a poftei de mâncare poate ascunde niște boli grave, precum cancerul, sau de afecţiuni digestive, intestinale ori psihice.

Lipsă pofta de mâncare: Care sunt cauzele

Lipsa poftei de mâncare pentru o perioadă mai mare de o săptămână şi pierderea în greutate poate fi un semnal de alarmă privind prezența unor boli grave. Lipsa poftei de mâncare nu reprezintă o afecţiune propriu-zisă, ci un simptom al unor alte probleme.

Una dintre cauzele pierderii poftei de mâncare este cancerul, mai ales în sfera digestivă. Alte cause ar putea fi afecţiuni digestive, precum cele ale stomacului, ale intestinului sau ale ficatului.

În asemenea situații, trebuie să faceți analize de sânge, iar dacă există şi alte simptome, precum dureri abdominale sau anemie, este nevoie de un set în plus de analize. În plus, lipsa poftei de mâncare poate fi cauzată de tulburări psihice, precum anorexia nervoasă.

Factori emoţionali, cum sunt depresia, stresul şi traumele, pot duce la scăderea drastică a apetitului.

Alți factori care pot influența pierderea apetitului sunt consumul de alcool, tutun sau unele droguri. Dacă acestea sunt consummate în exces pot duce la scăderea poftei de mâncare.

Alte cauze ale lipsei poftei de mâncare pot fi anumite boli nedepistate, precum otrăvirea cu metale sau deficienţele nutriţionale.

Cercetătorii au demonstra că și infecția cu noul coronavirus ar putea fi o posibilă cauză a lipsei poftei de mâncare. Lipsa apetitului poate apare în urma pierderii mirosului și a gustului, un simptom specific COVID-19.

Medicii recomandă ca în cazul în care slăbești 3-5 kilograme în urma lipsei poftei de mâncare, ar trebui să mergi la o consultație.

Vitamine pentru pofta de mâncare adulți

Există percepția că suplimentele cu vitamine îngrașă. Acest lcuru este greșit, adevărul fiind că acestea doar stimulează apetitul.

Dacă lipsa poftei de mâncare este cauzată de o lipsă de vitamine, ai nevoie de vitaminele B, care cele care stimulează apetitul, în special vitamina B9.

Vitamina B9 sau acid folic este solubilă în apă, ajutând corpul să proceseze proteinele și să creeze unele noi. Vitamina B9 stimulează apetitul și producția de acid gastric și întărește pereții celulelor roșii.

Vitamina B9 poate fi găsită în multe alimente, precum citricele, cerealele integrale, leguminoasele, legumele verzi, carnea de porc, scoicile, ficatul sau carnea de pasăre.

Acidul folic este un nutrient care crește pofta de mâncare, iar pentru  adulți sunt necesare cel puțin 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi. Vegetarienii și veganii sunt expuși la deficiențe de vitamina B, deoarece aceasta este cel mai bine asimilată din carne.

Creșterea apetitului poate fi determinată și de efortul fizic regulat, care nu trebuie să fie neapărat intens. Mersul pe jos crește nivelul de hormoni care reglează apetitul.

Adauga un comentariu