Titlurile zilei

Lista aroganțelor făcute de Beatrice Rancea pentru care a intrat în vizorul procurorilor anti-mafia! Cea mai tare dintre ele: excursie pentru mama, plătită din banii Operei! (Exclusiv)

Publicat: 04 mart. 2021
Momentele în care balerina Beatrice Rancea, managerul ONRI, a fost dusă la sediul Operei de către polițiști
Procurorii DIICOT Iași au prezentat pe larg modul în care a fost delapidat bugetul Operei Naționale Române din Iași, instituție condusă de Beatrice Rancea

Procurorii DIICOT au descins recent la sediul Operei ieșene. Anchetatorii au ridicat saci cu documente, dar au și dus la audieri mai multe persoane, printre care și pe managerul ONRI, Beatrice Rancea, dar și pe Alighieri Iațâc. Oamenii legii susțin că Beatrice Rancea a contribuit la măsluirea unor documente de cazare într-un hotel din Iași. Printre cazările respective se regăsea și cea a mamei ei, spun procurorii. Reporterii „BZI” vă prezintă în exclusivitate detalii cutremurătoare din acest dosar, ce privește jaful care s-a desfășurat în instituție: totul, pe bani publici!

Reporterii „BZI” vă prezintă în exclusivitate detalii din dosarul DIICOT care a cutremurat din temelii Opera Națională Română din Iași (ONRI)! Scandalul a izbucnit în urmă cu aproximativ un an, când a fost demisă contabila-șefă a instituției, Alice Simona Gogan. De altfel, aceasta din urmă este și denunțătoare în cauza penală care o privește pe Beatrice Rancea, managerul ONRI.
Alice Simona Gogan a fost cea care a sesizat procurorii cu privire la infracțiunile care s-au desfășurat în cadrul instituției. Aceasta a susținut că, printr-un management defectuos, bazat pe însușirea de bunuri și bani, pe falsificarea de acte contabile în scopul implementării unor cheltuieli fictive din gestiune, urmate de scoaterea frauduloasă a sumelor de bani și însușirea acestora, managerul instituției, împreună cu apropiați de-ai săi, ar fi păgubit instituția cu peste 500.000 de euro.

Anchetatorii DIICOT au verificat informațiile primite: Corpul de Control al Primului Ministru a constatat nereguli și la București!

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași au dispus începerea urmăririi penale pe 30 iunie 2020, cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave. După numai două luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și-a declinat competența de soluționare a unei alte sesizări venită din partea Corpului de Control al Primului Ministru.

„În sesizarea înaintată de Corpul de Control al Primului Ministru se arată aspecte din activitatea managerială a lui Beatrice Rancea în perioada mai 2016 – decembrie 2017, perioadă în care aceasta a deținut funcția de manager interimar al Operei Naționale București. Printr-o ordonanță, a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri”, susțin anchetatorii.

Conform acestora, în urmă cu câteva săptămâni, s-a dispus schimbarea încadrării juridice cu privire la faptele presupus comise în perioada 2016-2017 de Beatrice Rancea asupra subvențiilor alocate Operei Naționale București. Astfel, a fost schimbată încadrarea juridică, din cea de abuz în serviciu, în cea de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Beatrice Rancea, liderul unui „grup infracțional organizat”

Totodată, anchetatorii au extins urmărirea penală sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.

„S-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat pentru fapte presupus comise în perioada 2014-2021 de către Beatrice Rancea, Mădălina Ioana Minculescu (fiica vitregă a solistului de la Iris, Cristi Minculescu), Alighieri Iațâc, Mariana Stoiciu, Maria Eșanu, Daniela Ștefan Naforniță (…)”, au menționat oamenii legii.

Aceștia au adăugat că s-a dispus extinderea urmăririi penale și pentru alte infracțiuni, precum fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată sau angajarea cheltuielilor peste limita creditelor de angajament sau a creanțelor bugetare. De altfel, procurorii DIICOT menționează că liderul grupului infracțional organizat ar fi nimeni alta decât Beatrice Rancea, managerul ONRI.

Cazări „măsluite” la un hotel din Iași: mama managerului, pe banii Operei!

Procurorii au mai susținut că bugetul ONRI a fost delapidat cu cel puțin 25.270 de lei, prin „măsluirea” unor cazări la un hotel din Iași.

„În perioada 1 – 31 octombrie 2019, au fost cazați la hotel numiții Ovidiu Teodorașcu (care avea, de altfel, contract de chirie), pentru 8 nopți, și Veacesav Anastasov (care avea contract de chirie), pentru 16 nopți. De asemenea, în luna martie 2019, pe documentele inițiale apăreau Zoe Jurian (mama managerului Beatrice Rancea), pentru 13 nopți, Ovidiu Teodorașcu, pentru 5 nopți, Beatrice Rancea – pentru 4 nopți, Gheorghe Iodache (nu era angajat al ONRI), pentru 3 nopți. Aceste persoane au fost înlocuite cu numele Viorica Petrovici (Beatrice Rancea a făcut mențiunea pe document că aceasta ar fi fost prezentă la Iași pentru «adaptare decor costume Oneghin»), cu numele lui George Popa, cu numele lui Boga și al doamnei Minculescu”, susțin anchetatorii.

De altfel, acesta mai afirmă că totul a fost făcut pentru a face decontări din subvențiile alocate de către Ministerul Culturii pentru activitatea ONRI.

Jaf pe bani publici, în numele culturii!

Oamenii legii au adăugat că, din 2014 până în prezent, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat alternativ în municipiile Iași și București.

„Membrii grupului au acționat cu scopul de a obține sume mari de bani, provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile membrilor grupului infracțional vizează și în prezent subvențiile acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural, prin intermediul Operei Naționale București și Operei Naționale Române Iași. Caracteristica particulară a acestor subvenții este dată de alocarea lor de Ministerul Culturii către instituțiile subordonate în baza unui contract de management încheiat în urma unui concurs de proiecte. Prin proiectul de management (potrivit Caietului de sarcini întocmit de Ministerul Culturii), dincolo de obiectivele culturale de atins, managerul care prezintă proiectul trebuie să stabilească «o estimare a resurselor financiare ce ar trebui alocate de autoritate». (…) În acest fel, cuantumul subvențiilor pe care Opera Națională București și ONRI le primesc reprezintă, în fapt, o negociere directă între manager și Ministerul Culturii”, au subliniat procurorii.

Aceștia au adăugat că, potrivit contractelor încheiate cu Ministerul Culturii, Beatrice Rancea, în calitatea de manager al Operei Naționale București și de manager al ONRI, ar fi trebuit „să asigure gestionarea și administrarea corectă, eficientă, în condițiile legii, a bugetului și patrimoniului instituțiilor”.

„Una dintre atribuțiile principale este cea potrivit căreia «decide asupra modului de utilizare a bugetului aprobat al instituției, conform prevederilor contractului de management, cu respectarea prevederilor legale»”, au adăugat anchetatorii.

Achiziții publice făcute ca pe propria moșie

Oamenii legii au mai menționat că nu a fost respectată legea privind achizițiile publice.

„Premisele constituirii grupului infracțional organizat au stat, pe de o parte, în faptul că organizarea de spectacole-premieră presupunea achiziții de decor și costume (ce reprezentau, în general, între 50 și 70 la sută din valoarea integrală a devizului de cheltuieli pe spectacol), iar, pe de altă parte, reprezenta voința «exclusivă» a managerului Beatrice Rancea asupra efectuării acestor cheltuieli. Începând din 2014, Beatrice Rancea, în calitate de manager al Operei Naționale Române, împreună cu Maria Eșanu, angajată a ONRI în diferite posturi administrative, și Mariana Stoiciu, administrator al firmelor Altax SRL și Time33 Acord Design SRL București, au constituit un grup infracțional organizat. În atingerea scopului infracțional, Beatrice Rancea – lider – și Maria Eșanu – membru – s-au asigurat că achizițiile de decor vor fi realizate de numita Mariana Stoiciu, în speță prin intermediul firmelor administrate de aceasta”, au precizat anchetatorii.

Aceștia au mai spus că membrii grupului și-au împărțit sarcinile și au organizat condițiile pentru cumpărarea de decoruri. Potrivit procurorilor, Mariana Stoiciu a primit schițe întocmite pentru decor, în condițiile în care alegerea furnizorului de servicii trebuia să se facă prin una dintre metodele de achiziție publică (nu prin achiziție directă). De asemenea, a fost făcută o divizare a contractului de achiziție publică, în așa fel încât suma alocată deconturilor să ajungă la Mariana Stoiciu, chiar dacă legea interzice acest lucru, spun oamenii legii.

Cine crâcnea pleca acasă!

Anchetatorii mai susțin că, în perioada 2014-2016, prejudiciul înregistrat la ONRI a fost de 428.421 de lei (fără TVA).

„Pentru spectacolul «Lucia di Lammermoor», premieră a ONRI din 23 septembrie 2014, achizițiile de decor au fost realizate de SC Altax SRL și SC Time33 Acord Design, ambele fiind administrate de Mariana Stoiciu. Aceasta a emis, în numele SC Altax SRL, facturi fiscale în valoare de 110.084 de lei, iar, în numele SC Time33 Acord Design SRL, de 106.673 de lei. Contrar prevederilor legale, achizițiile de decor au fost divizate în două, pentru a nu depăși valoarea maximă a achizițiilor directe de bunuri și servicii, care era prevăzută la acel moment, respectiv de 133.338 de lei”, au afirmat oamenii legii.

Conform acestora, situații similare au fost descoperite în cazul spectacolelor „Carmen”, din 18 septembrie 2015, și „Văduva veselă”, din 23 august 2016. Anchetatorii mai susțin că, deși a fost numită manager interimar la București, Beatrice Rancea continua să controleze activitatea ONRI, în ciuda incompatibilității evidente. Mai mult, spun procurorii, cine nu asculta ordinele ei, zbura din funcție.

„Printr-o activitate infracțională susținută, Beatrice Rancea s-a asigurat că nu avea opoziție din partea directorului economic/contabilului-șef la nivelul Operei Naționale București. În perioada mai 2016 – decembrie 2017, funcția de director economic a fost deținută succesiv de 6 persoane, toate acestea fiind, pe rând, îndepărtate din funcții deoarece nu doreau să gireze activitatea infracțională a managerului și a complicilor acesteia”, au afirmat oamenii legii.

Colaboratorii de suflet ai managerului, remunerați regește!

Procurorii vorbesc și despre faptul că anumite persoane apropiate managerului Beatrice Rancea primeau sume frumoase de bani.

„Fără a avea atribuții în acest ses, Maria Eșanu, în prezent șef serviciu producție și care a ajuns la un salariu de 9.125 de lei/lună, și Gheorghe Iordache au asigurat documentația necesară achizițiilor de costume și decor direcționate către firme de casă ale lui Beatrice Rancea. Alighieri Iațâc (care a ajuns la un salariu de 10.019 lei/lună ca artist instrumentist și 3.321 de lei/lună ca secretar muzică) se ocupa de documentația necesară achizițiilor administrative (…), Daniela Ștefan-Naforniță, economist și persoană cu drept de semnătură în Trezorerie, iar, în prezent, șef serviciu Departament Financiar, a ajuns la un salariu de 9.125 de lei/lună”, au afirmat anchetatorii.

Oamenii legii au adăugat că Iuliana Solomon (șef Serviciu Organizare spectacole, marketing, relații publice) era remunerată cu 9.125 de lei/lună, din noiembrie 2018. Mai mult, anchetatorii susțin că Beatrice Rancea a încheiat contracte de colaborare fictivă sau cu valoarea supraevaluată. În urma anchetei, Rancea a fost pusă sub control judiciar, la fel ca 10 dintre persoanele cercetate în acest caz. De asemenea, ieri, Ministerul Culturii a decis suspendarea ei din funcție.

Comentarii
 • Această țigancă a fost impusă de la Bucuresti șef al operei ieșene. Liber la furat cum se spune. Proasta și a bătut joc și i a dat afară pe finanțiștii instituției fără să știe că își taie craca singură de la mare înălțime. În Opera din Iași legea și statul a fost Rancea!

 • O situație similara se petrece în Palatul Culturii condus de alt dinozaur ținut în brate de Ministerul Culturii și anume Stratulat Lăcrămioara, cele doua fiind dealtfel amice și se consiliau reciproc la un moment dat.

 • Putem sa-i spunem oricum dar nu proasta,a scos Opera din rahatul in care era inainte; ca i s-a suit la cap managementul e alta poveste si nu-i singura din acest oras implicata-n furtisaguri

 • Ar trebui cautat si colaboratorul apropiat al Morticiei care a „executat” si el cateva sute de mii de euro pe persoana fizica desigur, din bugetul propriu dupa modelul de la opera; este vorba de domnul tenor Limba Fina !

 • Pus sechestru pe toata averea! Simplu! Luati toti banii inapoi, data afara, sa munceasca, nu sa fure! Sa plateasca cei care vor fi gasiti vinovati. Sa fie reangajati toti cei dati afara de ea si adusi sefi care merita sa conduca o institutie, pe baza unui concurs corect, pe criterii profesionale bine definite. Duamna poate sa nu mearga la puscarie, dar sa dea tot inapoi, cu dobanda. Si sa vedem cine o mai angajeaza dupa asta, ca asa sunt unii, se cred zei si cand iau o blanitza de pamant…! Nu ajuta pe nimeni ca merge x sau y la puscarie peste vreo 5-6 ani. Sa dea banii acum inapoi. Toti!

 • Bai, si ce spectacole misto facea !
  Da’ chiar asa, Bebi, sa o cazezi pe mamaie pe decontul Operei ?
  De cand te vaneaza astia ! Si ce ti-au tras-o
  ! Original, blended and bottled !

 • Sunt si altii care asteapta aceste momente de glorie cu directori ai unor institutii ale statului sa fie arestati pentru matrapazlicuri, doar ca unii procurori nu isi bat capul!In stainatate si daca fura un dosar din averea statului e condamnat, la noi trebuie sa fie prejudiciul cit mai mare ca sa il agate!

 • PACAT ,O MARE PIERDERE PENTRU OPERA DIN IASI ,CARE A FOST RIDICATA LA UN NIVEL INALT .SPECTACOLE FRUMOASE DE CALITATE . NUMAI CINE NU MUNCESTE NU GRESESTE !

 • Ecaterina, mergi si te culca la loc! Cum adica „cine nu munceste nu greseste”?!? Pai, furtul de vreun milion de euro e o „greseala” in capul tau?! Greseala e o chestiune neplanificata, un accident. Nu poti spune: vai, ce am gresit ca am bagat in buzunar un milion de euro din banii statului! Tu esti intreaga la minte?!? Sau, cumva, esti vreo „apropiata”, care s-a obisnuit sa o pupe pe madam unde nu bate soarele?!… Ce treaba au spectacolele „de calitate” cu ce spun procurorii?!? Niciuna!

 • Poate vine randul si cucoanei de la Palatul Culturii. La cate ilegalitati a comis este cel putin curios ca nu se misca nimic in acest sens!

 • Imi aduc aminte ca pe timpul U.S.L.,prin 2011, au fost promovati 3 conducatori de institutii de cultura; B.Rancea,D.Lungu si L.Bratescu,pe atunci toti pusi politic.Toti au dat gres,au fost incompetenti.

Adauga un comentariu