Local

Lista celor mai bănoase meserii din Iași! Salariu mediu de 3.627 de lei pentru angajații din județ

Publicat: 28 apr. 2021
Persoane aflate pe stradă, cu mască de protecție împotriva virusului COVID-19
Autoritățile au dat publicității lista celor mai bănoase meserii din Iași, raport care indică faptul că salariul mediu net în județ a fost de 3.627 de lei, cifră prezentată la începutul acestui an

Lista celor mai bănoase meserii din Iași cuprinde mai multe sectoare de activități conform datelor oficiale prezentate de autorități. Salariul mediu net din județul Iași este de 3.627 de lei, printre primele locuri la nivelul țării. În județ sunt înregistrați peste 177 de mii de angajați, în vreme ce rata șomajului a rămas constantă față de anul precedent

Salariile din mai multe sectoare de activitate din județul Iași au rămas la un nivel constant față de anul 2020. Conform celor de la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Iași, media salariului mediu net în județul Iași în domenii precum silvicultura și pescuitul, industria și construcțiile, dar și în cel al serviciilor, este de 3.627 de lei. „Efectivul de salariați din județul Iași la data de 28 februarie 2021 a fost de 177.089 persoane. Cifra este în scădere cu 1.681 de persoane, respectiv cu 0,9 la sută, față de luna corespunzătoare din anul 2020. De asemenea, este în creștere cu 558 de persoane, respectiv cu 0,3 la sută, comparativ cu sfârșitul lunii ianuarie 2021”, au menționat reprezentanții DJS Iași. Față de anul trecut, salariul mediu net a crescut ușor în anul 2021. Statisticile din 2020 arătau o scădere ușoară a salariului în plină pandemie COVID-19.

Salariu mediu net, peste media pe țară

Conform Direcției, în lista celor mai bănoase meserii din Iași se află activități precum cele legate de sectorul IT, tranzacțiile imobiliare sau cele din industria extractivă. Raportat însă la media celor 177 de mii de angajați, rezultă un venit mediu net de 3.627 de lei lunar.

„Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Iași, realizat în luna februarie 2021, a fost mai mare cu 1,5 la sută. Indicele câștigului salarial real pentru luna februarie 2021 față de luna februarie 2020, în județul Iași, a fost de 106,4 la sută, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 6,4 la sută. Acest indiciu este calculat ca raport între cel al câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum”, au mai menționat reprezentanții DJS Iași.

Câți șomeri sunt în județul Iași în anul 2021?

Documentul DJS nu cuprinde doar lista celor mai bănoase meserii din Iași. În raport se arată și numărul de șomeri înregistrați la începutul acestui an.

„Numărul șomerilor înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, la sfârșitul lunii februarie 2021, a fost de 9.810 persoane. Cifra este mai mare cu 1.704 persoane comparativ cu luna februarie 2020, respectiv cu 21,2 la sută. De asemenea, cifra este cu 102 persoane mai mare față de luna ianuarie 2021. Din numărul total al șomerilor înregistrați, 54,3 la sută erau bărbați, iar 45,7 la sută erau femei”, au mai transmis cei de la Direcția de Statistică Iași.

Rata șomajului înregistrată în luna februarie 2021 a fost de 3,3% la sută. Cifra este cu 0,6 procente mai mare față de luna februarie 2020. Tot 3,3 la sută era și în luna ianuarie 2021. Pe sexe, față de februarie 2020, rata șomajului înregistrată a fost mai ridicată cu 0,6 la sută atât pentru bărbați (3,4 procente), cât și pentru femei (3,2 la sută). De asemenea, rata șomajului din județul Iași în luna februarie 2021 a fost mai mică decât cea înregistrată la nivel național. DJS a arătat că la Iași cifra a fost cu 0,1 la sută mai mică față de media pe țară.
Comentarii
 • Irelevanta aceasta statistica. Separati mediul privat de bugetari. La privat sunt multi cu minim pe economie sau putin mai mult iar la bugetari 50% sunt sefi cu salarii de zeci de mii de lei si iese o medie de rahat, populista.

 • Statistica!
  Exista minciuna, minciunica si statistica!
  De exemplu: La sete, eu si prietenul meu am comandat doua beri; in medie am fi baut fiecare cate o bere. Numai ca el a baut ambele beri iar eu muream de sete! Deci, statistica, arata media 1. Adica, (1+1):2 = 1.
  Sau, doi insi, doua gaini; unul le mananca pe ambele, altul nimic! Statistic, ar fi mancat fiecare cate o gaina! Numai ca unul este prea satul iar celalalt moare de foame! Asta e minciuna de statistica!
  Atentie cand se afirma de salarii medii, pensii medii, alocatii medii etc.
  Ce ziceti de doua femei, una urata si alta frumoasa; statistica zice ca sunt, in medie, acceptabile! Numai ca una este de admirat iar cealalta te sperii daca o privesti.

Adauga un comentariu