Local

Lista celor mai bănoase profesii din Iași în perioada COVID-19. Iată cine sunt cei mai bine plătiți angajați din municipiul Iași

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista celor mai bănoase profesii din Iași în perioada COVID-19. Iată cine sunt cei mai bine plătiți angajați din municipiul Iași
Locuitori ai municipiului Iași pe pietonalul Ștefan cel Mare

Pandemia COVID-19 a făcut ca salariile din județul Iași să sufere modificări substanțiale în ultima perioadă. În prima parte a anului, în perioada în care a fost instituită starea de urgență, salariile au scăzut ușor, în timp ce numărul salariaților din județul Iași s-a diminuat. În perioada verii 2020, media salarială din județul Iași a crescut ușor, conform unui raport întocmit de autoritățile județene. Care sunt cele mai bine plătite meserii din județul Iași puteți citi în rândurile de mai jos

În județul Iași au fost înregistrați la finalul lunii august 2020 un număr de 175.774 de persoane angajate în diverse domenii de activitate. Cifra este însă una în scădere cu 1.375 de persoane, respectiv cu 0,8 la sută față de luna august 2019 și în creștere cu 358 de persoane comparativ cu sfârșitul lunii iulie 2020. Pe lista celor mai bănoase meserii din municipiul Iași se înscriu mai multe categorii, salariul mediu net fiind de 3.229 de lei. Un ieșean a câștigat astfel, în medie, cu 6,7 la sută mai mult față de luna august 2019. Cu toate acestea, salariul mediu net a scăzut cu 4.7 la sută față de luna iulie 2020. Pandemia COVID-19 a lovit însă și alte domenii de activitate din Iași unde lucrează mii de ieșeni.

Cele mai bănoase meserii din Iași. Lista celor care au câștigat cel mai bine în vreme de pandemie

Activitățile de servicii în tehnologia informației și activitățile de servicii informatice sunt în continuare cele mai bine plătite meserii la nivelul municipiului Iași. Conform unui raport al Direcției Județene de Statistică (DJS) Iași, pe luna august 2020, în acest sector de activitate media salariului net a fost de 7.431 lei. Cu toate acestea, cifra este mai mică cu aproape 7 procente față de luna iulie 2020. După angajații din sectorul IT urmează cei cu fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului.

Un angajat din acest domeniu a ridicat în august 2020 un venit mediu net de 6.675 de lei. Cifra este însă mai mică cu aproape 14 procente față de luna iulie 2020. Și cei care lucrează la intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii, au avut un venit de 5.529 de lei pe parcursul lunii august 2020. Salariul mediu net în acest sector a scăzut însă cu 7,8 la sută față de luna anterioară din anul 2020, conform Direcției Județene de Statistică Iași.

Topul celor mai bine plătite meserii. Armata Română, în capul listei de angajatori

În topul celor mai bănoase meserii din județul Iași mai apare și cea de administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public. În acest caz este vorba despre forțele armate și factorii asimilați. Conform DJS Iași, media salariului net în acest caz a fost de 5.109 lei, cu aproape 3 procente mai puțin față de luna iulie 2020. Și cei angajați la Transporturi aeriene se află în acest top, veniturile încasate fiind de 4.873 de lei pe luna august 2020. Ieșenii care lucrează în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au ridicat un salariu mediu net de 4.737 de lei pe parcursul lunii august 2020. Cu toate acestea, cifra este mai mică cu 6 procente față de luna iulie 2020.

Cei mai prost plătiți ieșeni. Sectorul HoReCa, lovit din plin de pandemia COVID-19

În această listă a profesiilor din municipiul Iași intră însă și slujbe unde salariile sunt mult mai mici. Conform Direcției Județene de Statistică Iași, în această categorie intră fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Cei care lucrează în acest sector de activitate au beneficiat de un salariu mediu net de 1.826 de lei. Și în această situație, media salarială a fost ceva mai scăzută față de luna iulie 2020. Angajații din sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) au fost din plin afectați de restricțiile impuse de pandemia COVID-19. Cei din acest domeniu de activitate au ajuns să fie plătiți în medie cu 1.704 lei pe lună, conform raportului respectiv. Și angajații din sectorul privind tăbăcirea și finisarea pieilor nu au ridicat mai mult de 2.040 lei în august 2020. Cei care lucrează în domeniul prelucrării lemnului au avut un salariu mediu net de 2.289 de lei lunar.

Adauga un comentariu