Actualitate

Lista celor mai instariti sefi din administratia ieseana! Case impresionante si conturi grase, adunate de demnitarii din tot judetul. Ei sunt cei pe care ii dau banii afara din casa

Publicat: 10 iul. 2019
1

@ De ani buni conduc cu mana de fier comunitatile locale din judetul Iasi @ Unii se afla in functie de mandate bune, timp in care au reusit sa adune si averi impresionante in conturile lor @ Primarii oraselor si marilor comune iesene se pot lauda cu o serie de conturi bancare sau suprafete de teren si case impunatoare, bunuri dobandite dupa ce au ajuns pe functie

Cei mai multi dintre ei au mandate intregi in spate de administratie publica. Primarii localitatilor iesene au reusit ca in ani de mandat sa adune averi uriase, suprafete importante de teren si cat mai multe locuinte. Altii au venit insa pe functie dupa ce au derulat diverse afaceri, timp in care au cumulat deja averi uriase. Edilul din Targu Frumos, Ionel Vatamanu, se poate lauda cu cinci suprafete de teren, din care patru in orasul pe care il conduce si una in localitatea Valea Lupului. Vatamanu a dobandit acele terenuri intre 1995 si 2008, fiind vorba de suprafete intre 835 mp si 10.000 mp. Primarul din Targu Frumos detine o suprafata de teren forestiera, restul fiind suprafete intravilane. La capitolul cladiri, acesta detine cinci astfel de spatii amplasate in Targu Frumos, municipiul Iasi, dar si in localitatea Belcesti. In Targu Frumos, primarul are in continuare doua spatii comerciale, dar si o casa de locuit in oras, locuinta ridicata in anul 2014, in suprafata de 384 mp. Vatamanu mai detine un apartament in municipiul Iasi, dar si un spatiu comercial in localitatea Belcesti. Primarul orasului Targu Frumos nu a mai declarat alte bunuri, ci un cont la o institutie bancara deschis in 2014, in valoare de peste 90 de mii de lei. In decursul anului precedent, edilul a ridicat peste 90 de mii de lei de pe urma functiei pe care o are, in vreme ce sotia sa a obtinut un venit de peste 24 de mii de lei de la o societate comerciala din domeniul panificatiei, societate pe care o administreaza.  
Nici edilul orasului Harlau, Gheorghita Curca, nu o duce rau. Acesta detine trei suprafete de teren, doua in orasul pe care-l administreaza si una in localitatea Deleni. Cele trei terenuri sunt de categorie agricola si au suprafete intre 2.700 mp si 3.600 mp. Primarul din Harlau nu a declarat in schimb nicio locuinta pe numele sau. Gheorghita Curca a trecut insa doua autoturisme, dintre care unul marca Renault pe numele sau si unul Audi A3 pe numele fiului. La capitolul active financiare, acesta a declarat un cont de aproape 9.000 de euro deschis la o banca din oras. Anul trecut, primarul a obtinut un venit de peste 80 de mii de lei de la Primarie, in vreme ce sotia sa a ridicat aproape 25 de mii de lei ca instructor ergoterapie. Si fiul sau a ridicat cateva mii lei de pe un internship la Secretariatul General al Guvernului.
Dumitru Mihailuc, primarul comunei Valea Lupului, a aratat ca detine un teren agricol si unul intravilan, dar si o locuinta de aproape 100 mp. Mihailuc mai detine un autoturism marca Volkswagen, dar nu a mai declarat active financiare, plasamente sau datorii. Anul trecut, acesta a ridicat peste 92 de mii de lei de la Primarie, iar sotia sa peste 25 de mii de lei de la firma la care lucreaza.

A dat lovitura cu un teren in Iasi

Un alt primar care a acumulat un venit frumos in ultimii ani este si Benone Moruzi. Liberalul de la Primaria comunei Aroneanu detine in proprietate sase suprafete de teren, dintre care doua agricole si una forestiera. In plus, Benone Moruzi mai detine trei suprafete de teren intravilane, dar si un apartament dobandit in urma cu mai multi ani prin mostenire. Primarul nu a mai declarat insa vreo alta locuinta, insa detine doua autoturisme in proprietate, unul marca Daewoo si unul marca Toyota. Moruzi a reusit anul trecut o afacere uriasa, dupa ce a instrainat cu peste 120 de mii de euro un teren intravilan de 500 mp din Iasi catre familia Loredana si Gabriela Benchea. In plus, Moruzi a adunat si cateva active financiare de peste 135 de mii de lei si alte cateva sute de euro. Moruzi a mai declarat si o datorie de 300 de mii de lei in urma unui credit contractat la o banca. Primarul din Aroneanu a ridicat anul trecut peste 68 de mii de lei de pe urma functiei pe care o ocupa, in timp ce sotia sa a incasat aproape 300 de mii de lei ca judecator la Curtea de Apel Iasi.

Vezi si: Feriti-va de el! A castigat o avere din contracte pe bani publici, dar nu si-a platit datoriile! Un afacerist controversat a ajuns tepar de meserie

O situatie asemanatoare este si in localitatea Deleni, una din cele mai mari din judet. Primarul Dumitru Prigoreanu detine trei terenuri intravilane in localitate, cu suprafete cuprinse intre 1.200 si 2.700 mp, dar si trei case de locuit in aceeasi localitate pe care o pastoreste. Prigoreanu nu a declarat alte active financiare, ci mai multe credite. Acesta are declarate mai multe limite de credit, valoarea acestora fiind de la cateva mii la cateva zeci de mii de lei. Acesta a ridicat aproape 92 de mii de lei din functia de primar, in decursul anului trecut, in timp ce sotia sa a ridicat peste 60 de mii de lei de la Directia de Finante.
In schimb, cea mai mare parte a primarilor din zona metropolitana nu s-au grabit sa-si publice declaratiile de avere, desi termenul limita a trecut de mult. Nici edilii din Pascani sau Podu Iloaiei, dar si cei din Miroslava, Barnova, Rediu etc. nu s-au grabit sa scoata averile de la naftalina.  

Comentarii
  • dar de primarii shmecheri care si-au ,,instrainat” averile pe la rude si interpusi nu stiti ? i a vedeti ce avera are edilul de la Tomesti ? sute de hectare , masinii si case la copiii , amanta de intretinut …..e de departe cel mai bogat bugetar din Iasi ? dar ,,organilii” se fac ca nu vad ,oare de ce ?

Adauga un comentariu