Titlurile zilei

Lista completă a fondurilor ajunse în județul Iași pe 2021! PNL a dat toți banii colegilor de partid. Primar care a primit praful de pe tobă: „Dumnezeu e sus și vede tot”

Publicat: 04 dec. 2021
Drumul județean DJ 248 Iași - Vaslui din zona Bordea, comuna Grajduri
Primarii PSD s-au arătat nemulțumiți de fondurile ajunse în 2021 în județul Iași de la fostul Guvern condus de Florin Cîțu, cel care a favorizat localitățile liberale

Circa 67 de milioane de euro au ajuns în județul Iași din banii Guvernului României în cursul anului 2021. Primarii PNL și PSD s-au războit un an pe fondurile date de fostul guvern Cîțu, sume care au ajuns în cea mai mare parte la primăriile liberale. Jumătate din comunitățile ieșene au primit mult mai puține fonduri față de cât s-ar fi așteptat primarii

Lovitură dată de primăriile liberale în județul Iași în cursul anului 2021. Nu mai puțin de 329.858.000 (67,3 milioane de euro) lei au ajuns în județul Iași, în mai multe tranșe, sumă alocată de Guvernul României primăriilor locale. Din cele 98 de primării și Consiliul Județean Iași, grosul a ajuns la liberalii din județ. Guvernul condus de Florin Cîțu a avut grijă de primarii săi, sumele alocate fiind preponderent direcționate către comunitățile PNL. În ambele tranșe de bani, situația a fost cât se poate de clară. Circa 60 la sută din cele 67 de milioane de euro s-au dus către primăriile liberale, restul ajungând la comunele conduse de primari PSD sau de la USR.

Marile primării din județul Iași au dat lovitura. Guvernul Cîțu a fericit edilii cu carnet de partid

Consiliul Județean Iași a beneficiat de 80 de milioane de lei (16,4 milioane de euro) în ambele tranșe de fonduri de la Guvernul României. Municipiul Iași s-a ales cu 6,5 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Municipiul Pașcani s-a ales cu 3,9 milioane de lei (795 de mii de euro), iar orașul Podu Iloaiei a încasat 1,3 milioane de lei (265 de mii de euro). Toate acestea sunt conduse de liberali. Orașul Hârlău, condus de un primar PSD, a încasat tot 1,3 milioane de lei (265 de mii de euro), în vreme ce orașul Târgu Frumos (PSD) a luat 988 de mii de lei (201 mii de euro). Totuși, față de alte județene din țară, Guvernul a alocat mai puține fonduri la Iași. Primarii liberali au plătit în războiul Florin Cîțu – Ludovic Orban pentru șefia PNL, mulți din aceștia fiind în echipa fostului lider liberal.

PNL a dat lovitura în județul Iași. Primăriile au încasat milioane de lei de la Guvernul României

În mediul rural, cei mai mulți bani au ajuns la primăriile PNL. De exemplu, cele mai multe fonduri au ajuns la Horlești (15,3 milioane de lei), Comarna (11,4 milioane de lei), Popricani (8,8 milioane de lei), Miroslava (8 milioane de lei), Tomești (8,1 milioane de lei), Stolniceni-Prăjescu, (7,8 milioane de lei). La polul opus au fost primăriile PSD, unele dintre acestea alegându-se cu praful de pe tobă de pe urma fondurilor provenite de la Guvernul Florin Cîțu. De exemplu, comuna Țuțora s-a ales cu 508 mii de lei, comuna Strunga a primit numai 394 de mii de lei, Șipote s-a ales cu 521 de mii de lei. Localitatea Mădârjac s-a ales cu 461 de mii de lei, iar comuna Grajduri cu numai 379 de mii de lei.

Ce spun primarii din județul Iași despre banii de la Guvern

Primarii PSD din județul Iași s-au arătat nemulțumiți de fondurile primite în 2021 de la fostul Guvern. De altfel, la toate rectificările, lucrurile au fost la fel, primarii social- democrați fiind săriți de către fostul Guvern Cîțu.

„Ne-am ales cu praful de pe tobă. Dumnezeu e sus și vede tot. Poate se îndreaptă lucrurile și pentru noi în viitor. Este strigător la cer ce se întâmplă. Sper ca situația să se îndrepte și să fim luați și noi în seamă. Mă uit și în jurul meu și am văzut cum cei de la PNL au luat mult mai mult. Și la noi e sărăcie, și noi avem nevoie de proiecte”, a menționat Constantin Zamfirache, primarul PSD al comunei Grajduri.

Pe de altă parte, Georgel Popa, primarul comunei Moșna, a arătat că probleme cu banii au fost peste tot, la toate primăriile din județul Iași.

„Nu cred niciun primar care să spună că e mulțumit. Știm cu toții că prețurile la materiale au crescut foarte mult, ceea ce a adus probleme la investițiile aflate în derulare. Unii le-au continuat, iar alții au fost nevoiți să le sisteze. Mă îndoiesc că au fost afectați doar primarii PSD. Toți banii s-au dus la secțiunea de dezvoltare, pentru că trebuia să finalizăm aceste proiecte, iar fondurile ne-au ajutat. Sumele sunt pe investiții, nu doar pe cele două hotărâri de Guvern”, a spus Georgel Popa, primarul PNL al comunei Moșna.

Adauga un comentariu