Eveniment-Social

Lista completa a investitiilor din judetul Iasi. Unde vor ajunge milioanele de la UE

Publicat: 02 feb. 2015
1

@ Fiecare comunitate locala din judetul Iasi a initiat o lista cu proiectele prioritare pentru perioada urmatoare @ De la apa si canalizare, reabilitare drumuri si refacerea a unor obiective locale, lista cuprinde proiecte de zeci de milioane de lei @ Toate acestea au fost incluse in strategia de dezvoltare a judetului, urmand a fi propuse pentru finantare

Strategia de dezvoltare a judetului Iasi a facut ca si autoritatile locale sa isi faca un plan de bataie pentru promovarea unor proiecte vitale pentru comunitatile lor. Fiecare autoritate locala in parte a emis un proiect legat de strategia proprie, plan care a fost inaintat judetului si care ar trebui promovat la nivel inalt. De exemplu, comuna Al. I. Cuza va promova un proiect legat de implementarea unui sistem integrat de alimentare cu apa potabila, canalizare ape uzate menajere si statie de epurare în localitatile Scheia, Al. I. Cuza si un alt proiect privind reabilitarea prin asfaltare a 1,8 kilometri din DJ 207M si a 4,2 kilometri pe DC 97 spre Helesteni.

Comuna Barnova a inclus mai multe proiecte, printre care extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in satele Barnova, Todirel, Cercu, Paun si Visan, proiect de circa 2 milioane de lei. In plan a mai fost inclusa si modernizarea drumurilor comunale si satesti din localitate pe o lungime de 3,2 kilometri, extinderea retelei electrice, infiintarea unui centru de informare turistica si modernizarea sediului primariei din localitate. Si in comuna Ciurea a fost inclus un proiect privind modernizarea drumului Ciurea – Piciorul Lupului – Slobozia pe o lungime de 5,4 kilometri, construirea unui centru de servicii de tip after-school, modernizarea unor drumuri de interes local in satele Hlincea, Lunca Cetatuii si dotarea unui centru de conservare a traditiilor locale. Aceste proiecte au o valoare totala de 10,5 milioane de lei. Si localitatea Cucuteni are programat un proiect de alimentare cu apa si canalizare în satul Sacaresti, respectiv un sistem centralizat de canalizare si tratare a apelor uzate. Tot in aceasta zona ar urma sa se aloce fonduri pentru modernizarea drumurilor comunale DC 119 pe o lungime de doi kilometri si DC 121 pe o lungime de 3,5 kilometri.

Citeste si: Judetul Iasi a ramas fara bani pentru drumuri

In comuna Deleni se preconizeaza extinderea retelei pe tot intravilanul comunei pe o lungime de 30 kilometri, infiintarea unei statii de tratare, a unei retele de canalizare pentru toate satele din comuna si a unei statii de epurare, valoarea proiectului fiind de 4,8 milioane de euro. In lista de prioritati a comunei iesene Dobrovat au fost incluse modernizarea DC 57 si DC 57 A pe o lungime de 7,06 kilometri, achizitionarea de utilaje si echipamente pentru serviciu de gospodarire comunala si construirea unui centru de asistenta tip after-school. Totodata, in proiect este inclusa si restaurarea bisericii cu hramul Sf. Mc. Pantelimon, monument istoric, valoarea acestor obiective fiind de 10,8 milioane de lei. In lista comunei Dobrovat au fost inaintate 47 de proiecte ce necesita finantare urgenta si care ar putea primi fonduri in exercitiul financiar 2014-2020. Si la Dumesti au fost programate investitii de zeci de milioane lei. In calcul au intrat imbunatatirea infrastructurii de apa potabila si apa uzata în comuna, pietruirea drumurilor comunale în satele Dumesti, Pausesti, Chilisoaia, Hoisesti si Banu pe o distanta de opt kilometri si infiintarea unei gradinite cu program normal, cu patru sali de grupa.

Proiecte aproape de Iasi

Comuna Holboca a inclus in acest proiect un sector de drum pe portiunea spre Iasi. Este vorba de DJ 249A de la kilometrul 0 la kilometrul 2+730, modernizarea strazilor din satele Holboca si Dancu, in valoare de 5,7 milioane de lei, realizarea unei baze sportive in satul Holboca si realizarea unui pod peste paraul Orzeni din satul Holboca. In comuna Letcani a fost luat in calcul un proiect privind extinderea retelei de canalizare in satele Letcani, Cogeasca si Cucuteni, extinderea retelei de canalizare în satul Bogonos si infiintarea retelei de canalizare si statii de epurare în satele Cogeasca si Cucuteni.

Citeste si: Scandalos! Consiliul Judetean a lasat comunele din judet fara bani

Valoarea acestui proiect ar fi de 10 milioane de lei. Totodata, in Letcani se mai vrea si construirea unui nou sediu al primariei, proiect de 2,5 milioane lei, precum si modernizarea prin asfaltare a unor drumuri satesti in localitatea Letcani, pe o distanta de 6 kilometri lungime. In localitatea Rediu autoritatea locala a preconizat reabilitarea si modernizarea drum comunal DC 21 pe o lungime de 2,5 kilometri, implementarea unui sistem centralizat de alimentare cu apa a satelor Rediu si Breazu, alimentare cu apa in satul Tautesti, proiect in valoare de 3,5 milioane de lei. Si comuna Tomesti a inclus 16 proiecte prioritare in strategia de dezvoltare, valoarea totala a acestora fiind de 10,2 milioane lei.

Lista completa de investitii a comunelor din judetul Iasi poate fi vizualizata pe site-ul www.bzi.ro

Adauga un comentariu